Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 27. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Najbolj presenetljiva pesem na novem albumu Taylor Swift

Taylor Swift

Jamie Lamor Thompson | Shutterstock

Lucija Čakš - objavljeno 05/11/22

Konec oktobra je Taylor Swift izdala 10. studijski album z naslovom Midnights

Taylor Swift je pesmi na novem albumu opisala kot odseve trinajstih neprespanih noči v njenem življenju in vsega, kar ji je v teh nočeh kratilo spanec.

Vodilni singel je pesem Anti-Hero, v katerem odstre svoje najbolj temačne misli o sebi in težave s percepcijo sebe kot resnične osebe zaradi slave in vsega, kar ta prinaša. Komentator Michael Knowles z medija Daily Wire je bil presenečen nad samorefleksijo, ki jo izkaže pevka ne le z besedilom, temveč tudi z videom, ki ga spremlja.

Pesmi so žanrsko še najbolj podobne njenemu prvemu pop albumu 1989 (izšel leta 2014) in dobro odsevajo polnočna razglabljanja ob premetavanju po postelji. Tematike obsegajo zaljubljanje, obžalovanje izgubljenih ljubezni, tudi maščevanje.

Poleg osnovnih trinajstih pesmi ima album še različico 3am – sedem dodatnih pesmi, ki utelešajo globoko razmišljanje ob zgodnjih jutranjih urah. Te pesmi so bolj melanholične, slogovno pa bolj spominjajo na njena predhodna studijska albuma Folklore in Evermore.

Ena izmed teh sedmih pesmi nosi naslov Bigger Than The Whole Sky. Precej očitno je, da ta pesem govori o izgubi otroka, najverjetneje ob spontanem splavu. Polna je namreč besed, ki jih pogosto uporabljajo matere, ki so otroka izgubile med nosečnostjo, porodom ali kmalu po njem.

“Bil si večji od neba/bil si več kot le kratek čas” zveni kot odgovor vsem dobronamernim bližnjim, ki skušajo mater umrlega otroka tolažiti z argumentom, da je bila noseča le kratek čas, da je bil otrok še majhen, kot da je izguba za to kaj manjša.

Taylor v refrenu opisuje žalovanje za izgubljeno prihodnostjo, ki si jo je že risala v mislih: “Po mnogočem bom hrepenela/brez marsičesa bom morala živeti/saj nikdar ne bom spoznala/kar bi lahko bil/postal ti.”

Kot številne ženske, ki so izgubile otroka v nosečnosti, si skuša izkušnjo osmisliti: “Je nek ptič zamahnil s krili v Aziji?/Te je neka sila vzela, ker nisem molila?” Pesem nas spomni, da so tudi zvezdniki povsem običajni ljudje in jim človeške preizkušnje niso tuje.

Seveda obstaja tudi možnost, da Swiftova v pesmi opisuje izkušnjo koga svojih bližnjih. A glede na to, da je v promocijskih intervjujih za album mnogokrat poudarila, da je ta album avtobiografski, se zdi verjetno, da je imela sama izkušnjo spontanega splava.

O svoji izkušnji s spontanim splavom so pisale tudi druge pop pevke: P!ink v pesmi Beam Me Up, Beyonce v pesmi Heaven in Lily Allen, ki je otroka izgubila zelo pozno, v 28. tednu nosečnosti, v pesmi Take My Place.

Tags:
slavnisplav
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.