Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Že veste, kateri adventni akciji se boste pridružili letos?

Advent candles in a church

szupereb | Shutterstock

Aleteia Slovenija - objavljeno 25/11/22

Pripravili smo izbor akcij in duhovnih vaj, ki bodo potekale v letošnjem adventnem času

Advent je pred vrati. Prižiganje sveč na adventnem venčku je sicer lepa navada, še lepše pa je, da temu dodamo še nekaj več in se poleg tega poglobimo vase in v skrivnosti božiča, ki nam jih postopno odpira adventni čas.

Zato smo izbrali nekaj idej in pobud za letošnji advent. Verjamemo, da lahko vsak poišče nekaj zase. Želimo vam blagoslovljen adventni čas.

1Adventna akcija: Cerkev na poti!

Pri Svetopisemski družbi Slovenije so pripravili adventno akcijo, ki letos nosi naslov Cerkev na poti. Tako so zapisali:

Kam vse te je v zadnjih dneh zanesla pot? V službo? V šolo? Po nakupih in drugih opravkih? Na sprehod? V cerkev? Kristjan je v prvi vrsti učenec na poti, ki se je odločil, da sledi Jezusu. Vendar je naš privilegij v tem, da skozi življenje ne hodimo sami, temveč skupaj z brati in sestrami. To nas še toliko bolj zadeva v času, ko se individualizem grobo uveljavlja v vseh svojih oblikah.

Letošnja adventna akcija bo osvetila razmišljanja o Cerkvi, skupnosti vseh verujočih. V njej smo zbrani zelo različni ljudje, kar nas včasih navdušuje, spet drugič se zaradi tega soočamo z izzivi, kako se sprejemati v naši različnosti. Vsakodnevno razmišljanje ob Božji besedi želi odpirati vprašanja, ki nas danes žulijo o Cerkvi. Prav tako bodo premišljevanja osvetlila, kaj je njeno bistvo in zakaj je Cerkev pri oznanjevanju evangelija preganjana.

Po prijavi boste vsak dan po e-pošti prejeli avdio posnetek svetopisemskega odlomka in kratko razmišljanje ob odlomku ter dnevno spodbudo. V času akcije se boste lahko pridružili tudi srečanjem prek Zooma.

2Adventni vikend z Bogom – Duhovne vaje za študente in mlade v poklicih

Salezijanci in sestre hčere Marije Pomočnice vabijo maturante, študente in mlade v poklicih na Adventni vikend z Bogom, ki bo potekal od 9. do 11. decembra 2022 v Marijinem domu na Bledu.

Gre za duhovno obnovo, s katero se želimo pripraviti na božič, predvsem pa poglobiti odnos z Bogom. Izkoristili bomo čudovite dane možnosti, se iztrgali iz vsakodnevnega hitenja ter našli nekaj časa za tišino, molitev in pogovor,” so zapisali organizatorji.

https://www.facebook.com/donbosko.slovenija/posts/pfbid02yHfvXBeHx9CNCm4ky89z1cnjteReVTWnPdhrue7je5rDZNpnusFTFxAGVn21prbXl

3Adventne duhovne vaje za mlade in odrasle

Tema tokratnih adventnih duhovnih vaj, ki jih bodo vodile sestre hčere Marije Pomočnice, je Vstopanje v božično skrivnost. Potekale bodo od 16. do 18. decembra 2022 v Marijinem domu na Bledu. Namenjene so vsem, ki želijo v tišini srca prisluhniti Božji besedi, ji slediti in iz nje črpati moč za vsakdanje življenje.

Ob svetopisemskih odlomkih in svetih podobah boste vstopali v globino Besede in življenja. Prepletali se bodo nagovori, razmišljanja, molitev, tišina in pogovor. Kratke duhovne vaje bodo lahko pomagale h globljemu doživljanju adventnega časa in božičnih skrivnosti.

4Adventni vodič k Jezusu

Adventna akcija, ki jo pripravlja ekipa #deliJezusa, se bo začela 28. novembra 2022. V adventnem vodiču boste našli štiri kateheze, pričevanja in skupne večere.

Si se kdaj odpravil v gore, pa nisi točno vedel, katero pot izbrati, da bi prišel na cilj? Se ti nekaj podobnega dogaja na začetku tega adventa, ko ne veš, katero pot izbrati, da bi na božično noč našel Jezusa?

Ekipa #deliJezusa te z letošnjo adventno akcijo vabi, da se skupaj z nami odpraviš iskat novorojenega Jezusa. Da bi izbral pravo pot, smo tokrat pripravili akcijo z naslovom Adventni vodič k Jezusu, ki bo tvoj nepogrešljivi pripomoček, da ta advent ne zaideš na stranpot.

5Zornice v adventnem času

Tudi v letošnjem adventu Katoliška mladina med 28. novembrom in 23. decembrom 2022 vsako jutro od ponedeljka do petka ob 6.30 organizira obhajanje zornic v cerkvi Srca Jezusovega na Taboru.

Zornice (latinsko missa rorate) so zgodnje adventne maše, ki so včasih zgodaj zjutraj potekale predvsem na podeželju. Obhajajo se v temi, še pred zoro, ponekod za razsvetljavo uporabljajo samo sveče. Simbolika te maše je izjemen izraz adventnega časa.

ZORNICE

6Adventni koledar za otroke

Misijonsko središče Slovenije vsako leto pripravi adventno akcijo Otroci za otroke, s katero otroci z vseh koncev sveta zbirajo darove za svoje vrstnike v misijonskih deželah. V Koledarju bo predstavljena zgodba blažene Pauline-Marie Jaricot in pričevanja slovenskih misijonarjev.

Avtorji želijo s temi zgodbami pomagati družinam, da nekaj minut v dnevu posvetijo branju, premišljevanju in skupni molitvi.

7Škofove adventne kateheze 2022 v Celju

Škof Maksimilijan Matjaž bo imel na adventne sobote zvečer med sveto mašo v stolnici adventne kateheze z naslovom Da bi se prepoznali v Njem. Prva kateheza bo v soboto, 26. 11. 2022, med sveto mašo ob 18. uri.

https://www.facebook.com/skofijaCelje/photos/basw.AbrEWIKtiELUrjMm4A1B-yzJqPOP9ZJ5ybSkErH4SbkBUSuveW4tczmeVe_9RcE7UyORe27zGYNubkIjwY8w477kiJLO0DMuShuPhL9ngTrkMc2Aa_Mc1qAw54agh4Fa0bKjKaea9wqUtb6VeTEOw682/172428972059674/?opaqueCursor=AbqgmXxzGD6PG56bOauV7cTp0ZhvchxT7y-8U8JspPrmJ3Z292vVrncDsM3uHMDQqdqPCBKBheL4iNawxfSS2-IfemPgIzB3lATNHODwXvzsROIqYUx9lLybfhXkpj7KKSNPdo_ykJ8LkpA4HQI43vej20k1Uv_iqNrOQWOAh3g5CiI2EWhyvsw0Y3LU1AoebekNi2wYQwKWny_xwRHZj3xGzwJD-GXgk7d9M0TVujvRX80VKN938D_HOWDqGfzBDcOy9uZuVHGrJbgZ6asfKxmcJATzPYHLnC3j6yXPpStkfoWA0Lf3uNRMngThj2cvhmztiKrZi_-dFlDY3VjfDJdslbPCE2nYKq5xKuQDkpLrNvyoa0mnfscgPge6dXeiid4IjrMq7CZMKw_kXzStxsRSRr5QorT-T9ukPGuG5ILLFxJVQ_zZhCc607GsSHKJ2mJcCsGZdJGphgKmlx2M94e-kbNsTh5yj6PL-fklAxBjZWoEYpmVdf0ter0wzPQQ3fA6cX8r8jG1LTa96YyT_fg0I5eaWB_SJlij9nP93dnUKwXpDEvOz3jwGgHWV9jO_VERc49Dk8A4ndBn70NFQgeQYPU5nIgddiR-6YN2Ih2jpQqRGfqSdL7tMS1uV_QD5Pdb-VMEZ6pKwF9pgFt3n9fHmfTlxveL4s8chHoLVXjCAlBIb9QrRHG5ygS-_IHJURUTLXCJ5MfFRYBDGiXg75znSaj1F4ghOyFBPm8b1QQZfThX-ykzDp-RXolQEyLZC8o

8Adventni spletni misijon 2022

Pater dr. Viljem Lovše s sodelavci pripravlja adventni spletni misijon, ki nosi naslov Vem za pot. Skupaj boste iskali odgovore na najrazličnejša vprašanja, na primer: Kakšna je moja podoba Boga? Kako in kje iščem Ljubezen? Vem, kaj je svoboda? Tako so zapisali na spletni strani:

“Zimski trenutki so idealni za osebno poglobitev in notranjo okrepitev. Zunanje okoliščine so le izziv in priložnost. Bog nam pokaže, kdo in kakšen je. Razkrije nam, kdo smo mi zanj in koliko mu pomenimo. Njegove bližine nam ni potrebno zaslužiti. V njej si lahko odpočijemo. Za našo pot ni postavil znakov prepovedi, ampak le smerokaze. Vemo, kdo je pot. Hodimo skupaj. Dobrodošel in dobrodošla. Razdeli z nami darove iz svoje popotne torbe.

9Adventne duhovne vaje v vsakdanjem življenju

Ignacijev dom duhovnosti tudi letos organizira adventne duhovne vaje v vsakdanjem življenju z naslovom Iščemo Boga, ker nas on išče, ki se jih lahko udeležite v živo ali pa prek Zooma. Zajemajo vsakodnevno polurno osebno molitev z Božjo besedo ter tedensko srečevanje v skupini.

10DUHOVNE VAJE ZA MINISTRANTE

Majcnov dom v Želimljah organizira duhovne vaje za ministrante, ki bodo potekale med 16. in 18. decembrom 2022. Prijavite se lahko na spletni strani Majcnovega doma.

Tags:
adventduhovne vaje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.