Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 2. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj je najpomembnejše za hčer, ki postaja najstnica?

Kobieta cieszy się jesienią podrzucając żółte liście w górę

Antonio Suarez Vega | Shutterstock

Mathilde de Robien - objavljeno 25/09/23

Naučiti jo čuditi se nad lepoto lastnega telesa je ključnega pomena ob hčerinem vstopu v najstništvo

Telo najstnice pridobiva obline, razpoloženje se ji spreminja, nastopi prva menstruacija … Vaša hči postopoma postaja ženska. Ob vseh teh spremembah se na obeh straneh pojavi določen strah. Pri mladem dekletu se porajajo številna vprašanja ob nastajajočih telesnih spremembah, lahko se pojavi tudi zadrega ali zmedenost. Starši se ob odraščajočem otroku zavejo, kako čas beži, a tudi odgovornosti, da posredujejo spoštovanje in čudenje, ki ju gojimo do lepote človeškega telesa.

Pripravljanje hčerke na telesne in duševne spremembe zahteva rahločutno naravnanost. Cécile de Williencourt, poklicna babica, specializirana za ženski ciklus, meni, da “pogovor o spremembah, ki jih prinese najstniško obdobje, zahteva določeno razbijanje tabujev, vendar v spoštovanju do posameznikove intimnosti”.

Povabilo k čudenju

Ob raznih “orodjih”, kot so knjige in delavnice o spolnosti in čustvih, ki so staršem lahko v veliko pomoč, družina kljub vsemu še vedno ostaja tisti najpomembnejši vir posredovanja. “Po sami kvaliteti odnosa do matere in očeta – oba sta pomembna – se verbalno ali neverbalno prenese ogromno stvari. Na primer to, kako dobro se starši počutijo v svojem telesu, kako ravnajo z njim, otrokom pomaga prebroditi obdobje odraščanja,” pravi Cécile de Williencourt.

Menina no balanço representa a felicidade

Na prvi pogled najstništvo ni ravno sopomenka za brezumno vznesenost. Včasih je dekletu težko vzljubiti telo, ki ga več ne prepozna (nekatere se same sebi zdijo predebele, druge preveč ravne, spet druge premajhne …) in ga več ne obvladuje (samozadovoljevanje, spreminjajoče razpoloženje in čustvovanje). Da ne omenjamo neprijetnih, včasih res močnih bolečin, povezanih z menstruacijo.

S tem, ko dekletu razložimo, da so vse te spremembe znak dobrega zdravja in sposobnosti telesa, da nosi otroka, ji pomagamo na vse skupaj pogledati z drugega zornega kota. In spremembe tako lažje sprejema.

“S tem, ko pojasnimo pomen ženskih ciklov, razložimo, čemu menstruacija služi in podamo pozitiven pogled na delovanje ženskega telesa, mlado dekle pospremimo v globlje poznavanje sebe, in jo obenem poučimo, kako neprecenljiv zaklad je telo: to telo, ki je sposobno ljubiti in posredovati življenje,” še pravi babica Cécile de Williencourt.

Praznovati prihod prve menstruacije

K čudenju in vabilu mladega dekleta, da se čudi nad lepoto lastnega telesa, nam zelo pripomore izbrano besedišče. V delavnicah o ženskem ciklu, ki jih vodi Cécile de Williencourt, menstruacijam pravijo “bogastvo”, ker vsebujejo vse, s čimer bi se hranil zarodek. “Izraz nas spomni, da je naše telo zaklad!”

Pozitivni pogled posredujemo lahko tudi z zaznamovanjem prihoda prve menstruacije, seveda na primeren način, ki ustreza posameznici. Babica meni, da bi morali praznovati vse prehode življenjskih obdobij, saj nakazujejo na začetek nove pustolovščine: ko dekle postane ženska, ženska mati, plodna ženska ženska v menopavzi …

Tradicionalne družbe poznajo in pripravljajo obrede ali večja praznovanja, tako bi lahko vsak svobodno poiskal način, kako prehodna obdobja praznovati. “Nekatere družine dogodek zaznamujejo s slovesnejšim obrokom ali posebnim darilom za dekle: zapestnica, šopek rož, nakupi z materjo/hčerjo …” pravi Cécile de Williencourt. Neka odrasla ženska se spominja, da ji je oče podaril čebulico hijacinte, ki je zrasla v prelepo rožo. Krasna simbolika. Prihod prve menstruacije preprosto lahko poglobi zaupanje in pogovore med ženami.

Čudenje nad lepoto telesa, nad skrivnostjo življenja, nad popolnostjo tega, kar je ustvaril Bog, prinaša veselje in hvaležnost. Veselje je pri nekaterih dekletih ujeto v strahove, nerazumevanje, komplekse, le osvoboditi ga je treba. To je tisto veselje, ki ji bo omogočilo, da bo, ko bo enkrat spravljena z lastnim telesom, zažarela kot ženska.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Lucija Rifel.

Tags:
vzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.