Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 30. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Po darila k slovenskim ustvarjalcem. Koga boste podprli letos?

shutterstock_184639265.jpg

Stokkete I Shutterstock

Anita Tratnik - objavljeno 02/12/23

S takšnim darilom ne razveselimo le prejemnika, temveč tudi izdelovalca

December tradicionalno zaznamuje obdarovanje. Pri večini Miklavž, pri nekaterih še kak drug dobri mož prinaša darila ne le otrokom, temveč tudi odraslim. Z nakupom lokalnih ročno izdelanih daril lahko poleg obdarovancev razveselimo tudi domače ustvarjalce.

Le povprašajte v svojem okolišu ali pobrskajte na spletu in ugotovili boste, da imamo mnogo zelo aktivnih slovenskih ustvarjalcev. Naj bo letošnje obdarovanje plod raznolike lokalne ponudbe in premišljenih daril. Spodaj vam predstavljamo peščico ustvarjalcev in idej za darila.

Obdarovanje najmlajših

Otroke pravzaprav najraje obdarujemo, saj s svojimi iskricami v očeh tako pristno izrazijo svojo hvaležnost. Vendar je v poplavi ponudbe včasih težko najti izvirna in kakovostna darila. V zadnjih letih postajajo izjemno priljubljene tihe knjige ustvarjalke Tamare.

Najdete jih pod blagovno znamko Smarti book. Mehke knjige brez besedila, narejene iz blaga, malčkom prinašajo zanimive didaktične aktivnosti. Knjižice so priročne tudi za dolge vožnje z avtomobilom, čakanje v čakalnici ali krajšanje časa med čakanjem na kosilo v restavraciji – skratka v vseh okoliščinah, v katerih bi mnogi starši otroku ponudili zaslon.

Za malo starejše lahko pokukate k Oto toys, kjer Primož predstavlja unikatne lesene ročno poslikane igrače. Ustvarja jih v svoji delavnici v Ilirski Bistrici. Pri njem je mogoče dobiti tudi ljubke jaslice.

View this post on Instagram

A post shared by Primož Rojc (@primozs_oplatoys)

Za pisana oblačila se oglasite v unikatni šivalnici ZoeBe. Barbara šiva živahna oblačila za majhne in večje otroke. V njej boste našli ljubke komplete oblačil za novorojenčke, udobne hlače za malčke in razigrane obleke za malčice.

Podarite svoj čas

Čeprav smo navajeni iskati fizična darila, je velikokrat najlepše darilo čas, ki ga posvetimo izbrani osebi. Kako podariti čas? Izberite eno izmed zanimivih aktivnosti, ki so plod domišljije in spletanja zgodb.

Podate se lahko na zanimiv Lov za zakladom, ki je nastal pod taktirko Kristine in Žiga. S pomočjo izzivov in ugank odkrijte vseh osem lokacij po Sloveniji. Z obdarovancem spoznajte različne tradicije, lokalno hrano in skrite kotičke Slovenije, poleg izzivov vas v knjižici čaka še okoli 30 idej za izlete.

Ljubiteljem knjig lahko podarite Zmenek s knjigo KUD-a Sodobnost. Tako bodo otroci, odrasli ali družine vsaka dva meseca prejeli knjižno škatlo s skrbno izbrano knjižno novostjo in presenečenji, vezanimi na tematiko v knjigi.

Za ustvarjalne duše bo zanimiv komplet izdelave sveč znamke Oil Right socialnega podjetja Bolje. Z omenjenim kompletom lahko iz odpadnega jedilnega olja v zimskih večerih ustvarite unikatne svečke.

Obdarovanje odraslih

Brez skrbi, tudi za najzahtevnejše okuse odraslih se najde marsikaj med ponudbo slovenskih ustvarjalcev. Potopite se v svet dišav pri Sari. Pod blagovno znamko Mimossa ustvarja mila in kozmetiko iz naravnih lokalnih sestavin.

Za ženska in moška atraktivna in razigrana oblačila je poskrbela Saša z znamko Droppin clothing. Najbolj prepoznavni so njeni športni puloverji in naglavni trakovi živahnih barvnih kombinacij.

Za malo bolj poseben videz so poskrbeli ustvarjalci ročno izdelanega nakita. Katarina pri Koncrete jewelry ustvarja minimalistične uhane iz betona. Uhani so različnih oblik in ročno poslikani.

Za moške pa bo zanimiv nakit Kuolmi, ki ga ustvarjalka Marjeta izdeluje iz premoga.

Pri Ustvarjalnih sanjah vam bo Sanja postregla s skrbno izdelanimi dodatki za vaš dom. Pri njej lahko brskate med zanimivi in personaliziranimi predpražniki, nakupovalnimi torbami, kuhinjskimi deskami …

Za gospodinjsko keramiko se lahko obrnete k Petri, ki ustvarja Zgodbe iz gline. Pri njej najdete ročno narejene skodelice, sklede in krožnike iz gline.

Seveda ste povabljeni, da po naboru slovenskih izdelovalcev pobrskate tudi sami. Vendarle naj darila v tem času ne bodo postavljena v ospredje, temveč naj le dodatno oplemenitijo dobre odnose.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
božič
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.