Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 2. maja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Duhovnik se je odpravil po nakupih, spotoma pa pomagal pri nepričakovanem porodu dvojčkov

Father-Jesus-Mariscal-helped-a-mother-give-emergency-birth-on-church-grounds-in-Yakima-Washington

Courtesy of Catholic Extension

Cerith Gardiner - objavljeno 03/12/23

Med nakupovanjem je oče Jesús odkril nov poklic

Kaj je lepšega od pričakovanja božičnih praznikov z novim življenjem? Ob začetku adventa z vami delimo čudovito zgodbo o duhovniku, ki se je v nekem trenutku prelevil v porodničarja in pomagal pri varnem porodu dvojčkov, medtem ko je skočil v bližnjo trgovino po krofe za par, ki naj bi se udeležil tečaja priprave na zakon.

Neko soboto v septembru se je oče Jesús Mariscal marljivo pripravljal na srečanje z zaročencema, ki naj bi se udeležila tečaja priprave na zakon in se z duhovnikom pogovorila o tem čudovitem zakramentu.

Kot dober gostitelj je za srečanje želel priskrbeti nekaj prigrizkov. Ko se je odpravljal iz župnišča ob stolnici sv. Pavla v Yakimi v ameriški zvezni državi Washington, kjer deluje kot župnijski vikar, pa so se stvari nekoliko zapletle.

Po navedbah ameriških medijev, ki so se pogovarjali z duhovnikom, je oče Jesús ravno hodil mimo kipa Marije Brezmadežnega spočetja, ko je poleg Marije opazil brezdomko. Duhovnik je povedal, da je bila ženska v hudi stiski in je kričala: “Pomagajte! Rodila bom!”

Ko je oče Jesús opazil kri pri njenih nogah, se je pognal v akcijo in poklical policijo. S telefonom na zvočniku je sledil navodilom in ženska je varno rodila dečka. Presenečenje pa je bilo še toliko večje, ko je mlada mamica sporočila, da prihaja še en otrok.

Rojstvo dvojčkov

Še preden se je dobro zavedel, se je rodil še drugi deček, čeprav je bil še vedno v plodovnici in se je vrtinčil naokoli. Potem ko je oče Jesús s težavo predrl vrečo s plodovnico, je z golimi rokami vendarle uspel izvleči dečka. Stvari pa so se še bolj zapletle, saj dojenček ni dihal.

Po nadaljnjih navodilih je oče Jesús poskrbel, da je deček zadihal, in ga izročil materi. Nato je odhitel nazaj v župnišče po nekaj brisač, da bi oba malčka ohranil na toplem do prihoda reševalcev.

Medtem ko je imel oče Jesús polne roke dela kot porodničar, pa ni pozabil svojih dolžnosti kot duhovnik in je paru, s katerim naj bi se srečal, poslal sporočilo: “Opravičujem se, ker zamujam na naše srečanje. Pravkar sem neki gospe pomagal pri porodu dvojčkov.” Par je menil, da gre za potegavščino, in mu odpisal: “Ha ha, oče, lagati Vam pa res ni treba.”

Kaj mi Bog sporoča?

Ko so mater in dvojčka odpeljali v bolnišnico, so ugotovili, da sta otroka prišla na svet deset tednov prezgodaj. Ko pa jih je duhovnik obiskal, so bili mlada mamica in njena sinova v odličnem stanju.

Žal je novopečena mamica kmalu po sprejemu zapustila bolnišnico, zato o njihovem napredku nimamo več podatkov. Za očeta Jesúsa, ki je v letošnjem letu žal izgubil mamo, pa je bil ta dogodek še posebej ganljiv:

“To je bila precej nenavadna izkušnja. Kot prizor iz filma. Z okrvavljenimi rokami sem držal dojenčka, tudi dete je bilo povsem krvavo, oblečen sem bil v duhovniška oblačila. In sem duhovnik, stojim pred Marijinim kipom. Takole sem premišljeval: ‘Kaj mi želi Bog sporočiti? Bog, kaj mi želiš povedati? Za kaj gre pri vsem skupaj?'”

Naslednji dan je oče Jesús med mašo s svojimi župljani delil zgodbo o brezdomki in o tem, kako prihod njenih otrok lahko primerjajo s prihodom Jezusa, ki se je rodil v jaslih, daleč od doma.

Nadaljeval je, kako dragoceno je človeško življenje, ter o vlogi Cerkve in njenega občestva pri pomoči tistim, ki ne morejo poskrbeti sami zase: “Dvojčka in njuna mamica so protagonisti Božje ljubezni. Oni in njim podobni ljudje na obrobju naših skupnosti so tisti, ki naj jih objamemo s svojim služenjem in ljubeznijo do bližnjih, kot nas vse skupaj vabi Bog.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
duhovnikrojstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.