Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 30. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Profil na družbenih omrežjih po smrti. Kaj lahko storimo svojci?

Facebook app on the Apple iPhone display and desktop version of Facebook

Alexey Boldin | Shutterstock

Lucija Čakš - objavljeno 19/12/23

Nekaj predlogov, kako ravnati s pokojnikovo spletno prisotnostjo po njegovi smrti

V času, ko ima velika večina oseb svoj profil vsaj na enem od družbenih omrežij, je na mestu vprašanje: Kaj s tem profilom, ko oseba umre? Zbrali smo nekaj predlogov, kako ravnati z omrežji preminulih.

Zapreti ali ohraniti profil?

Pravzaprav sta svojcem ob smrti bližnjega na voljo le dve možnosti – ali profil deaktivirajo oziroma izbrišejo ali pa ga pustijo na spletu. Glavni argument, da pustimo pokojnikov profil na spletu, so zagotovo njegove fotografije, zapisi, objave, ki so dostopne njegovim bližnjim, da ob njih lahko obujajo spomine.

Poleg tega lahko prek pokojnikovega profila obveščate vse njegove prijatelje in znance najprej sploh o njegovi smrti, pozneje pa recimo o maši zanj ali drugih dogodkih v njegov spomin. V nekaterih primerih lahko pokojnikov profil postane tudi prostor, kjer se mu bližnji poklonijo, objavijo kaj v njegov spomin ob obletnici smrti ali rojstnega dne.

Po drugi strani so prav fotografije in skupni spomini lahko glavni razlog, da se svojci odločijo za izklop. Morda ne želimo, da se skupni spomini prikazujejo na omrežjih, ki jih vsakodnevno obiskujemo in v nas vzbujajo boleče spomine – zlasti če je bila smrt nenadna in je pogled na skupne fotografije sprva izjemno boleč.

Hkrati aktiven profil še vedno lahko pošilja avtomatizirana obvestila, kot je recimo o rojstnem dnevu, obletnici in podobno. Z zaprtjem profila pa tudi preprečimo, da bi ljudje na omrežjih pokojnika objavljali karkoli neprimernega.

S porastom priljubljenosti umetne inteligence se pojavljajo tudi podjetja, ki ponujajo “digitalno nesmrtnost”. Zberejo vse objave določene osebe in na njihovi podlagi poskušajo objavljati podobne vsebine, kot jih je pokojnik delil v življenju, ter jih reproducirati tudi po smrti.

Verjetno se strinjamo, da takšne objave bližnje in svojce prej vznemirijo, kot da bi jih razveselile. Sploh pa je nesmrtnost, za katero si moramo prizadevati, tista v nebesih, ne pa na omrežjih.

Različna omrežja – različna pravila

Seveda je idealno, da se z bližnjimi pred smrtjo dogovorite tudi o omrežjih – da vam napišejo gesla svojih omrežij in vam tudi povejo, kaj naj z njimi storite po njihovi smrti. V primerih nenadne smrti ali ko tak dogovor pač ni mogoč, je odločitev prepuščena svojcem.

Če se odločite profil zapreti, pa so tu koristni nasveti, kako to storite na posamezni platformi:

Facebook ponuja možnost, da iz profila osebe ustvarite spominski račun, na katerega je še vedno mogoče pisati, vendar ta račun sam ne more več deliti novih vsebin. Vendar je za tako obliko računa treba posebej zaprositi in predložiti dokazilo tako o tem, da je oseba res umrla, kot tudi o tem, da smo bili s pokojno osebo v sorodu.

Če želite profil le izbrisati, kliknite na okroglo ikono v desnem kotičku strani, nato v meniju Nastavitve poiščite meni Nastavljanje računa ter kliknite Onemogočenje ali izbris računa. V istem meniju imate kot zadnjo ponujeno tudi možnost za upravljanje profila pokojnika. Verjetno se boste morali pri iskanju teh menijev nekoliko potruditi, saj omrežja ne želijo izgubljati svojih uporabnikov.

Instagram, ki si ga tako ali tako lasti isto podjetje kot Facebook, ima podoben postopek – račun lahko izbrišete ali ustvarite spominski profil. V nastavitvah pritisnete Account center in v meniju Računi izberete izbris želenega računa.

Profil na omrežju X lahko izbrišete v zavihku Več pod menijem Vaš račun – na zadnjem mestu je gumb za izbris računa.

Pri vseh naštetih profilih je izbris mogoč tudi, če nimate gesla za vpis v pokojnikov profil, le zaprositi boste morali za izbris in dokazati, da je oseba res umrla in da ste z njo v sorodu.

LinkedIn poleg možnosti izbrisa ali ustvarjanja spominskega računa ponuja tudi možnost javljanja, da je oseba pokojna, tudi če niste z njo v sorodu – če ugotovijo, da je informacija resnična, pri omrežju profil izbrišejo sami.

TikTok je za zdaj mogoče zapustiti le, če imate geslo oziroma dostop do profila.

Preden pokojnikov profil izbrišete, pa seveda ne pozabite shraniti fotografij in drugih dragocenih spominov pokojnika na svoj računalnik. Morda v tistem trenutku ne boste čutili tako, a morda bodo te vsebine nekoč dragocene vam ali komu drugemu od njegovih bližnjih.

Čeprav se to sliši pretirano, pa tudi mi, ki smo še živi, lahko že sedaj razmislimo, kaj želimo, da se z našimi spletnimi vsebinami zgodi po naši smrti.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
družbena omrežjasmrt
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.