Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 30. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ta preprosta vaja vam lahko pomaga, da postanete (še) boljši zakonec

Wife supporting upset husband

Pearl PhotoPix | Shutterstock

Cecilia Pigg - objavljeno 21/01/24

Vsi imamo svoje omejitve, a preprosta ignacijanska vaja daje upanje, da lahko rastemo v svoji ljubezni do zakonca

Nekajkrat na dan poskušajte ugotoviti, kaj je tisto, kar vas razburi, kaj vpliva na vašo jezo ali kaj je tisto, kar vam otežuje, da bi imeli svojega zakonca še raje. Cilj je, da ste pozorni na to, kje šepa vaša dobrota.

Ko se tega zavedate in se nekoliko poglobite, vam bo to pomagalo, da v prihodnje (z Božjim usmiljenjem) preprečite kočljive trenutke, ki privedejo v nerazumevanje. Pri tem si lahko pomagate s kratko vajo, ki vam bo pomagala prepoznati povod, ki se skriva za vsem tem.

Končni cilj je, da boste znali prepoznati začetek in srčiko problema in boste lahko zdravili to področje. To je zelo uporabna vaja za mnogo različnih področij, kjer sama padem na testu ljubezni do bližnjih, uporabljam pa jo še posebej na področju svojega zakona, saj je to odnos, na katerem je treba vedno delati.

V praksi je ta vaja, s pomočjo katere je moj zakon boljši, videti tako:

1
opaziti morate težave

Sama sem na primer opazila, da se moja potrpežljivost zmanjša v času obrokov, napetost se včasih pojavi tudi v času, ko je treba otroke spraviti v posteljo. Če gre za dan, ko se nisva veliko ali sploh nič pogovarjala, lahko lakota ali prepiri z utrujenimi otroki še dodatno izpostavijo naše pomanjkljivosti – vsako majhno nestrinjanje ali odpor pa tako pride še bolj do izraza.

Tako sem na primer med kosilom ali večerjo bolj pozorna na to, kje mi ne uspe dovolj ljubiti. Morda nejevoljno odgovorim na preprosto vprašanje ali se odločim, da bom kritizirala ali se pritožila nad nečim, kar me je razočaralo, ko je za pritoževanje najmanj primeren trenutek. Veliko bolj koristno bi bilo, če se ne bi odločila za nejevoljen ton glasu in bi počakala, da imava lahko z možem kakovosten pogovor.

2
ta trenutek morate izročiti Jezusu

Ko ugotovim, da sem z besedami ravnokar brez razloga ranila svojega moža, se mu opravičim in se obrnem na Sveto Trojico, da bi ugotovila, kaj se dogaja (to naredim v trenutku ali še bolj verjetno – nekoliko pozneje, ko se prah poleže in imam trenutek za razmislek).

“Jezus, to je bilo narobe. Prosim, pomagaj mi ugotoviti, kaj se dogaja.” Razmislim, kaj bi lahko sprožilo mojo reakcijo (morda sem nestrpna zaradi celotnega dne, ki je že za menoj, morda sem lačna, utrujena ali karkoli drugega).

3
zapomnite si, kaj je bil povod, in ga izročite v molitvi

“Jezus, ugotovila sem, da je bilo moje razpoloženje celo jutro slabo, ker sem morala zaradi moža vstati še pred njim, namesto da bi me pustil spati. Prosim, pomagaj mi odpustiti in iti dalje.” Če sem večkrat v dnevu opravila to vajo, se lahko zvečer spomnim vseh teh stvari in tako začenjam opažati vzorec, ki se ponavlja iz dneva v dan ali iz tedna v teden.

Korak za korakom, z veliko Usmiljenja, upam, da bom uspela preseči in izboljšati točke, kjer sem še nekoliko šibka, ko gre za ljubezen do bližnjega.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katarina Berden.

Tags:
odnosizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.