Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Spoznajte najstarejši manekenki na svetu

Manekenki

@daphneselfe; @carmen_dellorefice | Instagram

Tina Martinec Selan - objavljeno 31/01/24

Daphne Selfe in Carmen Dell'Orefice sta stari 95 in 92 let. Še vedno delata kot modela in dokazujeta, da se staranja ni treba bati

V času, ko se vse več govori o tem, da je treba narediti mentalni preskok in na drugo polovico življenja pogledati z druge plati, je vzniknila kratica FOGO. Gre za angleško frazo “fear of growing old”, torej strah pred staranjem, ki lahko pomeni tudi izključenost iz delovnega življenja, socialnega življenja, kot smo ga poznali pred starostjo, in osamljenostjo.

Številni vplivneži in vplivnice, ki so že dosegli 70 in več let, se vedno bolj oglašajo na to temo in nam dajejo zgled, kako je tudi starejše obdobje življenja lahko polno, ustvarjalno in lepo.

Med ljudmi, ki se zagotovo ne bojijo staranja, sta tudi najstarejši manekenki na svetu, Britanka Daphne Selfe in Američanka Carmen Dell’Orefice. Daphne Selfe šteje 95 let, Carmel Dell’Orefice pa 92. Obe sta še aktivni, snemata reklame in se občasno celo sprehodita po modni brvi s kolegicami, ki bi lahko bile njune pravnukinje. Kaj so njune skrivnosti za dolgo življenje in odlično formo?

Daphne Selfe, 95 let

Rodila se je leta 1928 in se je pri svojih 21 letih začela ukvarjati z manekenstvom. Po poroki se je polno posvetila materinstvu in svojim trem otrokom ter se odpovedala manekenski karieri zavoljo družine. Znova pa je začela z delom modela pri 70 letih, ko je njen mož preminil. Od takrat naprej je spet krasila različne kampanje in ob različnih priložnostih sodelovala kot manekenka in model. Daphne je ponosna na to, da je njen obraz naraven in da kaže znake njenih let, saj to po njenem mnenju prispeva k avtentičnosti lepote.

View this post on Instagram

A post shared by Daphne Selfe (@daphneselfe)

Njene skrivnosti za dolgo življenje? Občasno si privošči kozarec penine, kar je eden njenih malih užitkov, a le za posebne priložnosti, kot so npr. rojstni dnevi. Redno uživa brokoli, ki je ena najbolj zdravih vrst zelenjave zaradi svojih protivnetnih učinkov in ugodnih učinkov na žensko hormonsko ravnovesje. Obožuje gibanje na svežem zraku in soncu, s čimer poskrbi tudi za vitamin D. Za kozmetiko nikoli ni zapravljala veliko denarja, saj je celo življenje prisegala na “navadno modro Niveo” za obraz.

Na angleškem podeželju, kjer živi že vse življenje, je obkrožena s številnimi živalmi, nekatere od njih so se pri njej tudi udomačile, recimo lisička, dve veverici in krokar, ki ji lepšajo dneve. Daphne še poudarja, kako pomembno je, da najdemo v svojem življenju čas in prostor za prijatelje in druženje. “Pomembno je, da imamo ljudi, s katerimi se redno srečujemo in pogovarjamo. Rada se dobim s prijatelji, pa četudi samo za kavico. Poleg tega pa nadvse rada priredim kakšno druženje pri sebi doma.”

Carmen Dell’Orefice, 92 let

Kot model je začela delati pri rosnih 13 letih, ko so jo odkrili med vajo baleta. Pri 15 pa je že krasila naslovnico revije Vogue. Z mamo sta živeli sami in bili navajeni revščine, njena mama je bila tudi precej stroga in zahtevna. Carmen je v življenju poznala številne slavne umetnike, med njimi tudi Salvadorja Dalija, čigar muza je bila.

Kar zadeva zdrave navade, vedno pije veliko vode, zjutraj pa obvezno kozarec vode z limono in poje probiotični jogurt. Svojo kožo je od nekdaj zaščitila s kremo s sončnim faktorjem, da je ohranjala kožo zdravo in lepo. Carmen poudarja tudi pravo življenjsko filozofijo, ki je, da se spominjamo svoje preteklosti, a ne živimo v njej, pač pa živimo v sedanjem trenutku in smo pripravljeni tudi na spremembe.

“V življenju nas osrečujejo majhne stvari, za katere je potrebna milost, da jih opazimo in smo zanje hvaležni. Na primer vonj vlažnega pločnika po dežju je lahko nekaj zelo lepega. Tako majhna stvar, ki nam lahko polepša dan. Zavedati se moramo tudi, da iz (svoje) prazne skodelice tudi tujcu ne moremo ponuditi osvežujočega požirka vode, zato moramo polniti svojo skodelico.”

Tags:
moda
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.