Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 5. maja |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Irski bratje odprli leseno skrinjo. Le kaj se skriva v njej?

the ultimate unboxing of irish dominicans

Instagram | irishdominicans

Aleteia - objavljeno 09/02/24

Irski bratje dominikanci so na družbenem omrežju Instagram objavili zanimiv posnetek. Le kaj se skriva v veliki leseni skrinji?

Verjetno ste že opazili, kako so na družbenih omrežjih priljubljeni posnetki “razpakiranja”. Vplivneži svojim sledilcem razkrijejo vsebino paketa ali pošiljke, ki so jo prejeli – pri tem gre pogosto za podarjene izdelke z namenom oglaševanja. Zdi se, da so irski dominikanci na tem področju pravi izvedenci, čeprav za svojo objavo niso bili deležni nobenega plačila!

Januarja so na družbenem omrežju Instagram objavili nekaj, kar opisujejo kot “vrhunsko razpakiranje”. In kar potegnejo na dan, je resnično vredno občudovanja!

Dominikanski brat predstavi veliko leseno skrinjo, ki bi jo lahko primerjali s kovčkom Mary Poppins, saj je jasno, da je vanjo mogoče elegantno spraviti cel kup stvari. V resnici pa je to prenosni oltar in v različnih predalih je spravljeno vse, kar duhovnik potrebuje za obhajanje svete maše: patena, ciborij, relikvije … in mašni plašč. Na obeh koncih pokrova so celo podstavki za sveče: za vse je poskrbljeno!

View this post on Instagram

A post shared by Official account of the Irish Province of Dominican Friars (@irishdominicans)

Iz arhiva

Ta čudoviti predmet je vzbudil radovednost na tisoče uporabnikov interneta, vendar dominikanci svoje skrivnosti niso zadrževali predolgo. Besedilo, ki spremlja posnetek, pojasnjuje namembnost in izvor skrinje. Bratje pojasnjujejo, da je bilo to darilo, ki so ga leta 1937 izročili dominikanskemu bratu Patricku Finbarju Ryanu, nadškofu prestolnice Port of Spain na otočju Trinidad. Podarili so mu ga duhovniki njegovega rojstnega mesta Cork na Irskem.

Nekateri deli oltarja zdaj že manjkajo, predvsem križ, ki naj bi stal v reži na vrhu škatle med svečami.

Ta mašniški komplet je bil zasnovan za obhajanje svete maše po obredu iz prve polovice 20. stoletja (pred bogoslužno reformo drugega vatikanskega cerkvenega zbora). Kot v komentarjih pojasnjujejo bratje dominkanci, pa je njegov lastnik ob tem oltarju obhajal tudi maše po bogoslužni reformi. Dragoceni mašniški komplet zdaj hranijo v svojem arhivu in ga že več let niso uporabili.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
zgodovina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.