Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 3. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Trije izzivi, s katerimi se moramo soočiti, ko se zbudimo

woman-wake-up

LightField Studios | Shutterstock

Karen Hutch - objavljeno 17/03/24

Ko oblikujemo dobre življenjske navade, nas to vodi k nenehnemu osebnemu razvoju in boljšemu počutju. Veliko se govori o dobrih navadah, toda kako jih lahko vključimo v svoj vsakdanjik, da bi zmagali v boju proti razvadam?

Premagovanje teh treh izzivov nam bo pomagalo do boljše vsakodnevne rutine. Če namreč želimo najti popolno ravnovesje za vsa področja svojega življenja, je pomembno, da prevzamemo nadzor.

Psihologinja Carmen Hernandez, ki dela z mladimi in mladostniki, je za Aleteio delila pomen oblikovanja dobrih navad v vsakdanjem življenju. “Navade so odraz naše notranjosti, zato mora biti med njimi skladnost. Če so vaše navade dobre, boste imeli boljšo kakovost življenja in tudi dobro čustveno zdravje,” pravi.

Dobre navade nam bodo pomagale zmagati v prvih bitkah, s katerimi se soočimo na začetku dneva, to pa nas bo okrepilo za večje izzive v preostanku dneva. Tako bomo lahko preprečili slabe navade – tiste, ki to postanejo, če nismo previdni – na vseh področjih našega življenja.

Pripravili smo izbor treh dobrih navad, ki jih lahko začnete izvajati takoj, ko vzide sonce.

1
PRVA BITKA: LENOBA

Vedno krivimo budilko in jo vidimo kot svojega najhujšega sovražnika. Le kdo še ni doživel tega občutka, ko je po čudovitem in globokem spancu nenadoma zaslišal zvok budilke, ki sporoča, da je čas za vstajanje?

Gotovo se najprej odzovemo tako, da pritisnemo na gumb za dremež, da lahko poležimo še nekaj minut. A ko to storimo, veste, kaj se zgodi? Prvo bitko dneva, to je bitko proti lenobi, smo že izgubili.

Zato je tu rešitev: uporabite tehniko “junaške minute”, ki jo je predlagal sveti Jožefmarija Escrivá v svoji knjigi Pot:

Junaški trenutek. Čas je, da vstaneš. Brez oklevanja: nadnaravna misel in … pokonci!

Junaški trenutek: to je mrtvičenje, ki krepi tvojo voljo in ne slabi narave.

2
DRUGA BITKA: IZPUŠČANJE JUTRANJE MOLITVE

Ta in preostale vsakodnevne bitke so povezane s prvo bitko: ker ne vstanemo takoj, zamujamo ves dan. To pomeni, da Bogu pogosto pozabimo zaželeti dobro jutro.

Kako lahko zmagamo v tej bitki?

Vzpostaviti moramo pravilo, da ob prebujanju nekaj kratkih minut namenimo zahvali Bogu za nov dan, ki nam ga je podaril. To nam pomaga obnoviti zavedanje, da je vsak dan nov začetek in dobra priložnost, da postanemo najboljša različica sebe.

Ne pozabite svojih dejavnosti in celotnega dneva zaupati blaženi Devici Mariji, da vam bo pomagala, da boste čez dan skušnjave in grehe premagovali s krepostjo in zmernostjo.

Na začetku je lahko koristno, da je ta molitev kratka – tako ni zastrašujoča: ko bomo navado utrdili, ji bomo lahko namenili več časa. Prav tako je lahko koristno razmišljati o budilki kot o opominu, da je treba moliti, ne le vstati.

3
TRETJA BITKA: TOČNOST

Ne pozabite, da je Bog redoljuben, zato moramo biti tudi mi takšni v svojem življenju in vsemu nameniti čas. Čas drugih ljudi je prav tako dragocen kot naš, zato bi se morali navaditi, da na vsak sestanek, v šolo ali službo pridemo nekaj minut prej. Če nam ni treba oditi od doma, si še vedno lahko za vsako stvar, ki jo moramo opraviti, določimo urnik, da jo lahko pravočasno dokončamo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedla in priredila Renata Anžič Trtnik.

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.