Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kako pravilno uporabljati svobodo

freedom

PIXABAY

Stanislav Slatinek - objavljeno 20/01/18

"Družina je prava šola človeških vrednot, kjer se učimo, kako pravilno uporabljati svobodo" (Papež Frančišek, Radost ljubezni 84)

Svoboda je velika dobrina, moramo jo ohraniti. Ustvarjeni smo za svobodo, zato je naša skupna naloga, da spoštujemo svojo svobodo in svobodo drugih. Samo tako bo svet ostal lep in bo omogočal srečno življenje.

Zunanja in notranja svoboda

“Zunanja svoboda” je velika dobrina. Kako lepo je, da se lahko obiskujemo in da lahko potujemo po svetu. Zunanja svoboda je krhka in nam jo lahko hitro vzamejo. Danes je na svetu več kot 150 milijonov ljudi, ki nimajo svobode gibanja. Vzroki za to so vojne, terorizem in različne oblike človeškega nasilja. Vse to jemlje ljudem svobodo in jih ponižuje. Ljudje, ki so izgubili zunanjo svobodo, trpijo zaradi ujetništva, begunstva ali so žrtve najrazličnejših oblik suženjstva.

Še bolj dragocena kot zunanja pa je notranja svoboda. Ta pomeni, da človek lahko svobodno misli, govori, piše, ljubi in veruje. Največji zaklad notranje svobode za nas kristjane je prav vera v enega Boga in Gospoda Jezusa Kristusa.


DUST OF SNOW

Preberite še:
Kako vedeti, kdaj iti levo in kdaj desno, kaj je dobro in kaj slabo

Nevarne pasti notranje svobode

Notranje svobode nam nihče ne more vzeti, lahko pa jo izgubimo. Še posebej takrat, ko smo lahkomiselni in malomarni, jo lahko zapravimo. Veliko je pasti, ki jo ogrožajo.

Gre za skušnjave hudobnega duha, ki človeku krade to, kar je najbolj dragoceno. Skušnjave napadajo našo misel, želje in hotenja. Človeka skušajo tam, kjer je najbolj ranljiv. Pojavljajo se kot mamljivi oglasi in človeka vabijo za seboj.

Vsi poznamo pregovor “delaj, kar hočeš” ali “življenje je praznik, odpnimo si pas”. Take in podobne misli nam hočejo ukrasti notranjo svobodo. Obljubljajo trenutno zabavo, ki hitro mine. Kdor ni dovolj močan, ga mikavna vabila potegnejo v vrtinec bežnih užitkov. Pogosto se človek niti ne zaveda, kako hitro lahko izgubi notranjo svobodo.

Family Ipad Tablet
By sirtravelalot | Shutterstock

WOMAN,WORKING

Preberite še:
Življenjsko vodilo slavnega meniha, ki je aktualno še danes
Preberite še:
S čim je hollywoodski igralec navdušil množico mladih

V družini se učimo, kako pravilno uporabljati svobodo

Da bi se otresli skušnjav, papež Frančišek v apostolski spodbudi Radost ljubezni veliko pozornosti namenja vzgoji za svobodo. Pravi, da je “družina najlepši prostor, kjer se otroci učijo pravilno uporabljati svobodo”.

Izkušnje nas učijo, da je premalo premišljene, odgovorne in zavzete družinske vzgoje o svobodi. Otroci, ki se niso naučili pravilno uporabljati svobode, bodo vse življenje čutili posledice. Samo modra in premišljena družinska vzgoja lahko otroka uči, kaj je svoboda in kako jo lahko živimo.

Pravila svobode v zgodnjem mladostnem obdobju

Za starše (in druge vzgojitelje) je pomembno, da otroka učijo pravil svobode. V zgodnjem mladostnem obdobju (10–14 let) je pomembno, da se otroka uči, da je “svoboda dar, ne davek”.

Kadar mama želi, da otrok pospravi igračo, naredi nalogo ali kaj podobnega, je pomembno, da to naredi svobodno, ne s prisilo ali z obljubo plačila. Ko otrok naredi, kar mu je bilo naročeno, ga ni treba pestovati, hvaliti in nagrajevati.

Otrok mora razumeti, da se dobre stvari naredijo zastonj. Samo tako se bo v otroka vsadila pravilna orientacija za svobodno ravnanje. Sicer se bo odzival nagonsko in vedno iskal plačilo.

Pravila svobode v srednjem mladostnem obdobju

Tudi v srednjem mladostnem obdobju (15–18 let) je treba veliko pozornosti nameniti vzgoji za svobodo. Pogosto se starši tega obdobja bojijo. Otroci pa prav v tem obdobju najbolj potrebujejo pomoč svojih staršev, da jih usposobijo za pravilno uporabo svobode.

Poglejmo primer, ko je nepogrešljiva starševska pomoč. V tem obdobju se zgodijo mladostniške zaljubljenosti. Številne mladoletnike spolni nagon popolnoma onesposobi za pravilno odločanje. Starši so dolžni otroka učiti, da je “spolnost dar, ki ga ni mogoče živeti brez pridržkov in omejitev”. Samo potrpežljiva vzgoja bo mladostnika naučila, da je človek najmanj svoboden takrat, ko ne zmore več obvladati svojih spolnih moči.

Skratka: vzgoja za pravilno uporabo svobode zaobjema vse življenje. Pomanjkanje te vzgoje škoduje človeškemu življenju. Zato je treba  Svetega Duha nenehno prositi za njegovo milost, da razlije svoj ogenj na nas, da ne bomo zanemarjali vzgoje za svobodo.


FAMILY CUDDLE

Preberite še:
4 ideje, kako družino spraviti v akcijo


SARA AHLIN DOLJAK

Preberite še:
Sara Ahlin Doljak: Zaradi bolezni ne more govoriti, a je še vedno uspešna odvetnica

Članek je bil objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
otrocipapež Frančišekvzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.