Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako je idiot postal (šaljivi) prismoda

TINA DEU

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Tina Deu živi v družini s štirimi moškimi.

Lojze Grčman - objavljeno 02/02/18

Prvovrstni izziv je usklajevati kariero oziroma posel, družino s tremi otroki in poleg še kakšen hobi

“Mogoče je. Včasih je malo lažje, drugič se kaj zaplete. A tarnati nima smisla,” se nasmehne Tina Deu, ki ob vsem naštetem počne (vsaj) še nekaj: piše. V svežem, berljivem, živahnem slogu.

V priljubljenem blogu Tina in fantje ubeseduje zgode in nezgode sožitja s tremi moškimi ter principe “nekomplikatorske”, življenjske, na realnih tleh stoječe vzgoje.


COCA COLA

Preberite še:
Je vaš otrok nemiren in ne more spati? Kaj pa pije?

Obkrožena s štirimi fanti

Otroci v družini Deu so stari devet, deset in skoraj petnajst let. Seveda prihaja do občasnih konfliktov. Če se le da, Tina tedaj skuša najti kakšno sicer manj ustaljeno, a bolj ustvarjalno rešitev, kot je na primer preusmerjanje pozornosti.

“Ne pridigam, ne grozim. To dvoje se mi ne zdi učinkovito, tega nočem početi. Z otroki se pogovarjam, poskušam najti ustvarjalne poti za rešitve,” pravi. Takšna je na primer “prismoda”, beseda, ki je verjetno na poti k temu, da postane družinska šala. Tega “nadomestka” za zmerljivko idiot se je domislil kar prvorojeni sin.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=k9Pc-s7m9WY&w=560&h=315]

Bratov se ne toži

Večno vprašanje: kdaj posredovati v otroških sporih in kdaj pustiti, da otroci sami najdejo sveže rešitve, na katere morda nismo niti pomislili?

“Nekoč sem menila, da je treba otrokom vselej prepustiti, da se dogovorijo sami. Včasih tega ne zmorejo in moramo starejši najti srednjo pot, predlagati tretjo zadevo. Večinoma pa ni dobro, da prideš do točke, ko otroci računajo nate pri svojih prepirih. Tega ne smejo uzavestiti. Prva možnost naj bo vedno njihov samostojen dogovor.”
Preberite še:
10 nasvetov Janeza Boska za vzgojo otrok


HOLDING HANDS

Preberite še:
Zakaj je otroški dolgčas pravzaprav dobra novica

Do moža ne hodijo. Ko pa pride kateri od sinov do nje s kakšno (pri)tožbo glede bratov, je odgovor kristalno jasen: bratov se ne toži. Izjema so primeri, ko bi lahko kdo storil kaj nevarnega. A pravilo je jasno.

TINA DEU
TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

MARKO JUHANT

Preberite še:
Kaj storiti, da starši ne bodo hodili na fakulteto na govorilne ure otrok?

Ve, do kam zmore

Izgorelost je pogosta tema člankov, pogovornih oddaj in navsezadnje tudi klepetov ob kavi. Mama iz za slovenske razmere nadpovprečno velike družine bi lahko bila potencialna žrtev te vse pogostejše posledice norega življenjskega ritma.

Ampak … “Morda je to tudi v naravi človeka. Meni se verjetno ne bi moglo zgoditi, da bi izgorela. Imam prioritete in vem, do kam zmorem. Mož je enak. Mi imamo čas za vse. Svari si razporedimo. Res pa je, da otroci niso odličnjaki in da nimajo pretirano veliko dejavnosti. Precej smo doma. Dejavnosti imajo večinoma v šoli,” Tina Deu izpostavlja pomen družinske organizacije.


GIRL

Preberite še:
3 stvari, ki jih vaši otroci najbolj potrebujejo


HARRY POTTER

Preberite še:
Kako otrokom odmeriti Harryja Potterja?


Family Dinner

Preberite še:
Najboljše, kar lahko letos naredite za svoje otroke

Tags:
družinaotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.