Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 28. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Veste, kaj je dokaz ljubezni?

FLOWER

PIXABAY

Gabriel Vila Verde - objavljeno 11/02/18

Kako naj vemo, ali gre za pravo ljubezen ali le za tisto v besedah?

Besedo ljubezen uporabljamo vsevprek. Vsi jo imamo na jeziku: svetniki in grešniki; izgovarja jo revež, bogataš, ljubimec, prijatelj, prešuštnik, posiljevalec, morilec … Kako naj torej vemo, ali gre res za pravo ljubezen ali le za tisto v besedah?

Razdalja je ena najtežjih stvari za nekoga, ki ljubi. Kdor ljubi, želi biti blizu ljubljeni osebi. Dokaz za to je smrt, ki vzbuja grozne občutke, ker pomeni telesno ločitev dveh, ki se ljubita. Ljubezen ne prenaša odsotnosti. Sveti Alfonz je rekel: “Ljubezen zahteva povezanost.”


MOTORCYCLE

Preberite še:
Kako je ljubiti motorista?

Na primer: duhovnik je v svojem poslanstvu lahko srečen le, če resnično ljubi Jezusa. Če bi bila njegova ljubezen do Kristusa le fasada, bi se kmalu naveličal maševati in molitev bi se mu zdela dolgočasna. A če je njegova ljubezen resnična, bo medtem zelo srečen!
Preberite še:
Obstaja osem vrst ljubezni. Katera je vaša?

Preden se je Jezus vrnil k svojemu Očetu, nam je zapustil evharistijo, svojo resnično prisotnost v kruhu in vinu. Le zakaj? Ljubil je Očeta in se je želel vrniti k njemu, ampak ljubil je tudi nas in je želel ostati tudi z nami.

WEDDING
David Thomaz-Unsplash

Če me kdo ljubi, mi zagotovo na prvem mestu želi odrešenje in večno življenje. Ne nazadnje tudi zato, ker za vernike smrt ni ločitev. Je potovanje nekoga, ki ga ljubimo, na neko območje brez wifija. Nekaj časa bomo sicer brez povezave, a ne za večno. Če koga ljubimo, bomo naredili vse, da ta oseba ne bo obsojena na pekel.
Preberite še:
Z ljubeznijo, Vincent – film, kot ga še ni bilo

Prijatelj, ki ponuja alkoholno pijačo zapitemu prijatelju, ga ne ljubi. Kdor vidi nekoga, ki je depresiven, in mu reče: “Pomagal ti bom skočiti z mosta,” pač ne ljubi.

Ljubiti je želeti nebesa, je želeti peljati drugega v nebesa. Tja, kjer beseda konec ne obstaja, kjer obstaja le beseda vedno. Želite koga resnično ljubiti? Pokažite mu pot v nebesa.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Maja Pintarič.


SISTERS OF SAINT CLARE

Preberite še:
Red, ki se je v Slovenijo vrnil po 200 letih
Preberite še:
Pot v Compostelo že poznate, kaj pa pot ob Jordanu?

Tags:
greh
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.