Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Problem številka ena, s katerim se danes soočajo otroci

CHILD WANTING MORE

Shutterstock

Calah Alexander - objavljeno 17/03/18

Ta veščina je nujna, da bi živeli uspešno in polno življenje, a se je otroci danes preprosto ne učijo več

Vedno bolj se zdi, da so otroci izgubili sposobnost, da bi slišali besedo ne in da bi znali v miru počakati na določeno stvar, na primer na obrok. Vse se mora zgoditi takoj, ko izrazijo željo, in odgovor ne zanje ne obstaja.

Terapevtka Victoria Proody je izpostavila, da pri otrocih opaža, da so vedno manj zmožni počakati in biti hkrati kljub temu zadovoljni. To vidi kot težavo, ki je pri naših otrocih postala številka ena.

“Lačen sem. Žejen sem. Dolgčas mi je.” Vse to so želje ali bolje rečeno zahteve, ki jim starši ustrežejo tako rekoč takoj.


RODZINA NA KANAPIE

Preberite še:
Kako vzgajati otroke, da bodo bolj hvaležni in veseli

Nesposobnost spopadanja s stresom

Sposobnost počakati in biti kljub temu zadovoljen pa je ključna sposobnost za uspeh v današnjem svetu in tega bi se morali bolj zavedati. Seveda starši otroku ustrežejo z najboljšimi nameni, saj želijo, da je srečen. A na žalost jih osrečijo zgolj v tistem trenutku, dolgoročno pa se jim ta gesta ne bo obrestovala.

Omenjeni vrlini pomenita, da se znaš tudi dobro odzivati v stresnih situacijah. Današnji otroci so vedno manj zmožni soočati se s stresom, kar lahko postane velika ovira pri doseganju uspeha v življenju.

TODDLER,STROLLER,ANGRY,TANTRUM
Shutterstock

MOTHERHOOD

Preberite še:
Kako naj sin postane kavalir?

Kar so starši otroka naučili, morajo tudi popraviti

Ta težava pride še posebej do izraza v šoli, v trgovskih središčih, v restavracijah, ko je veliko skušnjav za otroka, in če ga starši zavrnejo, je drama tu. Starši so ga namreč naučili, da vse dobi takoj, ko si zaželi.

Zdaj so starši tisti, ki morajo otroka tega odvaditi. Zavedati pa se morajo, da je to proces, ki se ne bo zgodil čez noč. Približno dva tedna sta potrebna, da neko vedenje spremenimo v navado. Potrebna sta le vztrajnost in doslednost.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


MARTIN LISEC

Preberite še:
Stampedo v službi, nato še žena. Čas je, da si zastavite to vprašanje


BOY PRAYING

Preberite še:
Namesto da otroke učite molitvic, jim pripovedujte o Jezusu


MARKO JUHANT

Preberite še:
Kaj storiti, da starši ne bodo hodili na fakulteto na govorilne ure otrok?

Tags:
družinaodnosiotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.