Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ko pustimo odklenjena “vrata” računalnika

WOMAN,COMPUTER,HOME,WORRIED

Shutterstock

Fotografija je simbolična.

Matic Zupančič - objavljeno 27/04/18

Poskrbite za varnost z originalnimi programi in zaščito

Vdor v osebni računalnik ni nekaj, kar srečamo le na filmskem platnu in v kriminalnih romanih. Zgodi se lahko vsakomur, še posebej če ni dovolj previden. Pred nekaj dnevi me je zjutraj panično poklical prijatelj, ki je trdil, da so mu vdrli v računalnik.

Vdor

“Kako vdrli?” ga vprašam.

“S prijatelji smo zvečer sedeli pri meni doma in se pogovarjali. Na lepem vidim, da se kazalec miške na bližnjem računalniku premika. Nihče od nas se ni dotikal računalnika, stvari pa so se kar same od sebe premikale.”

“In kaj si naredil?” je bilo moje naslednje vprašanje.

“Ja, nič. Hotel sem videti, kaj se bo zgodilo. Pa je odprl moj račun PayPal, saj veš, geslo imam shranjeno, da mi ga ni treba vsakič sproti vpisovati. Ko je videl, da nimam nič denarja na računu in da nimam trenutno povezane nobene kreditne kartice, je pa poskušal spremeniti mojo telefonsko številko. Takrat me je pa pošteno prestrašilo in sem poskušal prevzeti oblast nad računalnikom. Ko je spoznal, da ga opazujem, je izvršil en ukaz in računalnik se je sam ugasnil. Zdaj me je pošteno strah. Kaj naj naredim? Saj vem, da sem si sam kriv, operacijski sistem in Office imam naložena na črno, požarni zid imam izklopljen, protivirusnega programa nikoli nisem uporabljal, tudi tisto stvar, ki vedno javlja, da hoče program nekaj spremeniti v računalniku, sem izklopil, ker me moti.”

Modro sem pomolčal, da bi se njegove besede bolj “usedle”. Prijatelj si je kar sam odgovoril, kako se je spravil v tako kašo.


TELEVISION

Preberite še:
Šest korakov do družinske ”elektronske” diete

Kako preprečiti vdor?

Nikoli ne moremo povsem izključiti možnosti zlorabe računalnika, kljub temu da smo se po svojih najboljših močeh zavarovali in ravnali samozaščitno. Iz omenjenega primera pa zagotovo lahko izluščimo nekaj lekcij, ki se nam jih ni treba naučiti na lastni koži.

Vedno moramo uporabljati le legalne vire za nameščanje programov. Tudi neprevidno odpiranje nepoznanih datotek lahko pripelje do tega, da izgubite nadzor nad računalnikom, ne da bi se tega prav dobro zavedali. Vaš računalnik lahko tako postane poslušen vojščak, ki bo čakal na ukaz generala, kdaj je treba napasti.

Požarni zid

Požarni zid varuje računalnik pred nepooblaščenimi povezavami do računalnika (na primer pred napadalci z interneta). Požarni zid ni isto kot protivirusna programska oprema. Ta varuje pred škodljivimi programi.

Tako požarni zid kot protivirusna zaščita sta nujni del računalniške higiene, ki ju ne bi smeli puščati vnemar.


SOCIAL MEDIA

Preberite še:
10 zapovedi za pozitivno rabo družabnih omrežij

Kaj storiti po vdoru?

Vdor je treba prijaviti policiji, še posebej če je neznano kam izginila kakršnakoli vsota denarja. Drugi naslov, ki mora izvedeti za vdor, pa je SI-CERT (www.cert.si), nacionalni odzivni center za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij. Tam vam bodo tudi znali najbolje svetovati, kako naprej.

Računalnik, v katerega so vam vdrli, ni več vreden zaupanja, zato ga ne uporabljajte več in upoštevajte navodila policije in SI-CERT-a.

In najpomembnejše: takoj zamenjajte prav vsa gesla, ki jih uporabljate na internetu, telefonih in računalnikih.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.


SABINA GOSENCA

Preberite še:
Bila je ujetnica časa, rak pa jo je naučil, kako reči ne


WOMAN INVENTORS

Preberite še:
Da imamo pivo in wifi, se lahko zahvalimo ženskam

Tags:
splet
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.