Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Da imamo pivo in wifi, se lahko zahvalimo ženskam

WOMAN INVENTORS

WIKIPEDIA CC

Katharine Blodgett, Martha Coston, Hedy Lamarr and Melitta Bentz

Sophia Swinford - objavljeno 07/03/18

Sedem stvari, ki vplivajo na naše vsakdanje življenje, za njimi pa so občudovanja vredne ženske

Oglejmo si nekaj iznajdb, za katere so zaslužne predstavnice nežnejšega spola.

1. Pivo

Nihče natančno ne ve, kako je do piva sploh prišlo, toda z gotovostjo lahko trdimo, da so ga iznašle ženske. Zakaj? Na tisoče let so bile ženske tiste, ki jim je bilo zaupano varjenje piva in vodenje pivnic.  Po mnenju raziskovalcev so bili Mezopotamci in Sumerci pred več tisoč leti prepričani, da je pivo božji dar (običajno dar boginje), in le ženskam je bila zaupana skrivnost varjenja te žlahtne pijače.
Preberite še:
“Ko je hudo, se ženska vedno bolje znajde kot moški”

2. Wifi

HEDY LAMARR
WIKIPEDIA CC

Hedy Lamarr, igralka in manekenka, je med drugo svetovno vojno zapustila Hollywood in se posvetila znanosti. Skupaj s prijateljico sta iznašli ”radio z razpršenim spektrom” in zamisel predstavili ameriški mornarici, ki naj bi ji iznajdba pomagala pri vodenju torpedov. Pozneje so ideje te iznajdbe uporabili pri razvoju brezžičnih povezav.


WOMAN,HOME,COUCH

Preberite še:
Ženska intuicija – zakaj jo imamo?

3. Filtri za kavo

Nemška gospodinja Melitta Bentz je leta 1908 iznašla filter za kavo in ustanovila svoje podjetje, da je iznajdbo lahko prodajala. Z moževo pomočjo je začela filtre za kavo prodajati vsem trgovinam, ki so jih bile pripravljene odkupiti, in na koncu je svoje podjetje razširila do te mere, da je prodajala celo vrsto gospodinjskih pripomočkov.

4. Računalniška programska oprema

GRACE HOPPER
WIKIPEDIA CC

Grace Hopper je že prebila led kot ena prvih žensk z doktoratom iz matematike, ko jo je druga svetovna vojna spodbudila, da se je leta 1943 pridružila rezervnim silam ameriške mornarice. S svojim akademskim naslovom je pridobila položaj programerke na univerzi Harvard. Leta 1952 je dr. Hopperjeva s kolegi ustvarila prvi prevajalnik, nujen pripomoček za uporabo programskih jezikov, ki besedna navodila prevaja v kodiran jezik, razumljiv računalniku. Ta iznajdba je postala nepogrešljiv sestavni del pri ustvarjanju programskih jezikov po vsem svetu.

Leta 1991 je postala prva ženska, ki je prejela narodno odlikovanje za tehnologijo in inovacije, leta 2016 pa ji je bila posmrtno podeljena predsedniška medalja svobode.


DEANA JEZERŠEK

Preberite še:
Kako biti žena, mamica in podjetnica? “Delujem na fotosintezo”

5. Izolacija matičnih celic

Ann Tsukamoto je polovica dueta, ki je odkril postopek, s katerim se prepoznava matične celice. Postopek je bil patentiran leta 1991. Matične celice se razlikujejo od drugih celic, ker kljub temu, da nimajo posebnih funkcij, te v primernih fizioloških pogojih lahko razvijejo. Njena odkritja so privedla do razvoja v zdravljenju rakavih obolenj in bi lahko pripomogla tudi pri odkritju zdravila zanje.

6 Signalne bakle

Na patentu iz leta 1859 je Martha Coston omenjena le kot ”upravna pomoč” v procesu, s katerim so uresničili idejo pomorskih signalnih bakel, toda njen prispevek je veliko večji. Potem ko je v zapiskih pokojnega moža odkrila okvirne načrte za to idejo, je Marta naslednjih deset let posvetila razvoju ideje v praktično stvarnost skupaj z ekipo kemikov in drugih izvedencev.

7. ”Nevidno steklo”

KATHARINE BLODGETT
WIKIPEDIA CC

Leta 1935 je Katharine Blodgett, prva znanstvenica pri podjetju General Electric, iznašla metodo, s katero je  preprečila bleščanje in popačenje slike ob gledanju skozi steklo. Njena metoda je omogočala prenos monomolekularnega zaščitnega sloja na steklo in kovinske površine in s tem številne druge tehnološke iznajdbe, kot so računalniki, pametni telefoni, fotoaparati, mikroskopi in podobno.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


DUNCAN HALDANE

Preberite še:
Nobelov nagrajenec, za katerega le redki vedo, da je Slovenec
Preberite še:
“Bog je ženska. Ima najlepši nasmeh, kar sem jih kdaj videl”


Science

Preberite še:
Izumi, odkritja in dosežki leta 2017, ki bodo marsikaj spremenili

Tags:
znanost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.