Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Ugnezdeni v udobju?

sofa-comodo.jpg w=1200

DR

Carlos Padilla Esteban - objavljeno 25/07/18

Od krsta naprej je vsak kristjan prerok

Ni lahko sprejeti tega, kar me Bog prosi. Vzeti življenje v svoje roke in iti na pot. In nenadoma postati prerok. Ko me Jezus kliče, naj grem za njim, se za to ne čutim sposobnega. Prosi me, naj vse pustim, svoje jablane, svoja polja in naj grem na pot delat nekaj, česar ne znam. Poklic preroka je lahko nevaren. Prerok naznanja in na stvari opozarja. Oznanja nov svet in nepoznano upanje.

Prerokovo poslanstvo

Prerok opozarja na to, kar ni dobro, kar ni v skladu z Božjo ljubeznijo. To poslanstvo je zapleteno. Zmanjka nam moči in srce se utrudi sejati semena večnosti. A prerok ni osrednji del sporočila. Osrednji del sporočila je še naprej Jezus, kar hkrati osvobaja.

Kakor je zapisal pesnik Óscar Romero“Mogoče ne bomo videli končnega rezultata. A v tem je razlika med vodjo del in preprostim delavcem. Smo delavci, odposlanci in ne Mesija. Smo preroki neke prihodnosti, ki ni naša.”

Poslanstvo preroka v meni sicer zbuja hrepenenje, a se še zdaleč ne počutim, da bi bil prerok. Da bi bil kot Jezus, da bi s svojim življenjem govoril o Jezusu.


MAN,PRAYING

Preberite še:
3 razlogi, zakaj Bog odlaša z odgovorom na naše molitve

Jezus je središče

Zadnjič sem v knjigi Joseja Antonia Pagola z naslovom Jezus, zgodovinski približek, prebral: “Ob Jezusu dihamo nekaj nevsakdanjega, nekaj resnično edinstvenega. Njegova navzočnost vse zapolnjuje. On je središče. Odločilna je njegova oseba, vse njegovo življenje, skrivnost preroka, ki živi, da ozdravlja, da sprejema, da odpušča, da osvobaja zla, da ljudi ljubi goreče, onkraj vseh pravil in zakonov, da vsem sporoča, kakšen je Bog, ki že vstopa v njihova življenja: neizmerna ljubezen in samo ljubezen.”

Jezus me na nov način uči biti prerok. Poklican sem, da z Njim polnim človeška srca.


VELIKA PLANINA SLOVENIA

Preberite še:
Tu diši po Bogu!

Prerokova usoda

Pater Jožef Kentenich je l. 1949 zapisal: “Gre za spremembo oblike Cerkve in družbe. To pa vzbuja negotovost. Ni dovolj, da se zatečemo na varen kraj in čakamo, da nevihta mine v upanju, da bomo potem vse našli tako, kot je bilo prej. (…) Poslanstvo preroka prinaša tudi njegovo usodo”. In usoda preroka je velikokrat smrt.

CHAPEL BIENNALE
Pontifical Council for Culture

Prerok ne napoveduje prihodnosti. Govori samo iz resnice, ki jo Bog razkriva v njegovem srcu.Ne more biti tiho. Ne more sklepati kompromisov. Ne more se ukalupiti po tem, kar vsi mislijo, da bi se izognil zaničevanju in zavrnitvi. Takšna drža predpostavlja veliko odrekanja.

Prerok se mora odpovedati tudi tistemu, kar ljubi, da bi šel na pot, kamor ga kliče Gospod. Žrtvuje ljubezen, da bi ostal zvest klicu, ki od njega zahteva, naj daruje svoje življenje.


FAMILY ON THE BEACH

Preberite še:
Kako smo lahko z družino med počitnicami še bližje Bogu?

Prerokove naloge

Strah me je, da bom izgubil preroško dušo. Da se bom zadovoljil s svetom, v katerem živim. Da se bom prilagodil resničnosti, ki me zapeljuje. Da bom nehal s svojim življenjem kazati obraz zaljubljenega Boga. Boga, ki gre na pot z mojimi rokami, mojimi nogami, mojim glasom in kretnjami. Boga, ki me potrebuje, da prerokujem in mu pripravim pot.

Prerok naznanja. Izkazuje Božjo ljubezen. Izkazuje usmiljenje Boga, ki je za človeka dal svoje življenje.


PIER GIORGIO FRASSATI

Preberite še:
Mlad, bogat, športnik, dobrodelen in … na poti, da postane svetnik

Staro ali novo?

Strah me je, da bi se udobno ugnezdil. Da bi izgubil pogled preroka, ki vidi dlje od otipljivega. Globok pogled, ki sanja o svobodni, ubogi, globoki, bosi in neprilagojeni Cerkvi. Ki sanja o krščanstvu, polnem novosti, in ne o krščanstvu, kjer je vedno vse po starem.

O bolj drznem in srčnem pogledu na življenje. Všeč mi je pogled preroka, ki vidi, kaj se da izboljšati, in na to opozarja. Govori o tem, kaj lahko človek postane, če na prvo mesto postavi Boga.


general audience

Preberite še:
Kaj pomeni Božji blagoslov?

Prerok ne izbira, da bo prerok. Za to je poklican. Vem, da sem od krsta naprej Gospodov prerok. Tega nočem pozabiti, ker potem življenje prehitro mine in nujne stvari postavimo pred zares pomembnimi.

Stopiti moram ven iz vzorcev, v katere sem ujet. Pustiti moram svoje jablane, ki mi govorijo o udobju. Pustiti polja, v katera sem vkopan, in iti na pot. Čeprav dati življenje boli.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


JUAN DE CACERES,BARTENDER,PRIEST

Preberite še:
Nekoč je “spovedoval” za šankom, zdaj lahko zares


WOMAN NAPPING

Preberite še:
Skrivnosti uspešnega dremeža


WOMAN,ONLINE,DATING

Preberite še:
3 nasveti za uspešne spletne zmenkarije

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.