Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 25. februarja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj storiti, da naši otroci ne bi postali materialisti

TRY

Lightfield - Shutterstock

Javier Fiz Pérez - objavljeno 04/12/18

Pomembno je, da že zgodaj začnejo razlikovati med potrebo in željo

Vprašanje denarja težko povezujemo z malčki. Vendar je res, da materialni svet vpliva tudi na majhne otroke in mladostnike.


RODZINA NA KANAPIE

Preberite še:
Kako vzgajati otroke, da bodo bolj hvaležni in veseli

Novinar New York TimesaRon Lieber staršem ponuja šest priporočil, s katerimi bi lahko zavrli otrokovo nagnjenost k materializmu. Oglejte si jih v fotogaleriji.

Starši moramo otroke spodbujati k drugim virom sreče in zadovoljstva, kot so prijateljstvo, ljubezen in igra ter jim pokazati, da lastnina nima osrednje teže. Ključno je, da to storimo zgodaj, ko so otroci še odprti za različne dejavnosti, izkušnje in drugačno preživljanje prostega časa.


SAD

Preberite še:
Vzgoja brez discipline: devet nasvetov, kako se ji izogniti

Resnično vredni so ljudje

Imeti stik z resničnostjo, občutek za vrednost stvari, znati varčevati, se potruditi za neko stvar ali delati večje letne načrte, vse to vodi k jasnemu razločevanju med objektivno vrednostjo stvari in večjo vrednostjo, ki jo ima življenje. Pomembno je, da zna otrok stvari pravilno ovrednotiti in pri tem ne pozabi, da so resnično vredni ljudje okrog nas naši bližnji.

Pravočasno sejanje teh vrednot bo najučinkoviteje preprečilo materializem in z njim povezano nezadovoljstvo v otroštvu, hkrati pa bo pripomoglo k bolj uravnovešenim, zrelim in srečnim osebam.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.
Preberite še:
Nepogrešljiva vrlina, o kateri Freud ni govoril


MARIJA KREBELJ

Preberite še:
“Tako učitelji kot starši smo okuženi s permisivno vzgojo”


BORED LITTLE BOY

Preberite še:
Koristni nasveti za obvladovanje otroške muhavosti

Tags:
otrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.