Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 29. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Še vedno ne nakupujete prek spleta?

WOMAN,LAPTOP,HOME

CC0

Tina Martinec Selan - objavljeno 09/01/19

Prednosti in slabosti spletnih nakupov

Hrana, prehranski dodatki, nadomestni deli za tehnične aparate, telefoni, fotoaparati in računalniška oprema, športna oprema, obleke, kozmetika, knjige, kolesa … Danes je skoraj ni več stvari, ki se je ne bi dalo naročiti prek spleta. Katere so prednosti in slabosti spletnega nakupovanja?

Izbira, ki presega meje trgovin

Prek spleta lahko kupite stvari, ki jih v dosegu trgovin v vaši (bližnji ali daljni) okolici ne morete kupiti. Bodisi zato, ker vaš izbrani trgovec ne nudi tako široke palete izdelkov in blagovnih znamk, bodisi zato, ker iščete nekaj, česar v trgovinah še ni ali pa tega ni več moč dobiti.

Na spletu tako najdete nekatere izdelke, še preden pridejo v fizične trgovine. Na nekaterih spletnih straneh pa najdete tudi stvari, ki jih sicer že dolgo ni več v prodaji. Kot bi brskali po zaprašenem podstrešju ali v starinarnici, samo da si vam rok ni treba umazati s prahom. Če ste v kakršnemkoli smislu zbiratelj(ica) česarkoli, potem si lahko s spletnim iskanjem kakšnih starejših, “vintage” predmetov bistveno popestrite in razširite svoj hobi.


WOMAN BUYING ONLINE

Preberite še:
Digitalna denarnica ‒ kaj je to?

Splet vam prihrani čas in živce …

Nadalje je spletno naročanje odlična izbira za vse tiste, ki se vam trgovine s svojo gnečo, natrpanostjo in množicami upirajo. Ali pa imate tako natrpan urnik, da preprosto nimate pravega časa ali energije še za obiskovanje trgovin.

Imate morda veliko družino, ki porabi precejšnje količine hrane tedensko, v avto pa več kot toliko niti ne morete spraviti? Tudi hrano in toaletne pripomočke lahko naročite po spletu. Domov vam jih dostavi prijazen dostavljavec s kombijem, vi pa s tem prihranite nekaj dragocenega časa, ki ga zato lahko preživite z družino, denimo kje v naravi, namesto v trgovskem središču.

… včasih pa tudi denar

Če radi malce popazite na evre, potem je to še en razlog, zakaj bi vam lahko bilo spletno nakupovanje všeč. V spletnih trgovinah marsikdaj odkrijemo izdelke po zelo konkurenčnih cenah, hkrati pa lahko primerjate večje število izdelkov, ki jih v fizični trgovini niti ne bi mogli najti.

Poleg tega lahko veliko večino stvari običajno tudi vrnete ali zamenjate, če vam izdelek ne ustreza. Možnosti, da bi izdelek vrnili in dobili denar nazaj, v fizičnih trgovinah po Sloveniji za zdaj večinoma ni, medtem ko je pri spletnem nakupovanju to stalna praksa.


BITCOIN

Preberite še:
Je to novo zlato ali le velika prevara?

BEAUTIFUL WOMAN WORKING
By Roman Samborskyi | Shutterstock

SHOPPING

Preberite še:
Kaj morate vedeti, če se odpravljate na nočno nakupovanje

Pozor, komu zaupate!

Na mestu pa je previdnost, saj se je dobro vnaprej prepričati o zanesljivosti in avtentičnosti spletne strani, s katere nameravate naročiti želene artikle. Obstajajo zelo zanesljivi spletni trgovci (ang. e-tailerji), ki svojim strankam nudijo zanesljivo, hitro, ugodno in varno storitev spletnega nakupovanja.

Obstajajo pa seveda tudi strani, ki so namenjene temu, da vas ogoljufajo. Take strani od vas zahtevajo vaše podatke, po opravljenem plačilu pa izdelka nikoli ne pošljejo, lahko vam celo neovirano trgajo sredstva z vaše kreditne kartice. Zato previdnost ni nikoli odveč.

Katere spletne strani so varne?

Če nakupujete neposredno s spletne strani določenega ponudnika blagovne znamke, potem ste lahko prepričani, da bo vaš nakup varen. V pomoč so vam lahko še nekateri drugi znaki: znak ključavnice pred nazivom domene v orodni vrstici, ki pomeni “https” protokol (“s” kot secure). Dobro preglejte spletno stran, preberite ocene ter izkušnje uporabnikov (t. i. reviews) na drugih straneh.

Če ima spletna stran na svoji strani tudi aktivne povezave do drugih svojih socialnih omrežij (recimo Facebook stran, Instagram, Twitter in tako dalje), je to vedno dober znak. Pred nakupom si dobro preberite pogoje poslovanja, še posebej poglavje o plačilu, dostavi in vračilu. Skratka – ne prenaglite se, odločajte pa se za zanesljive trgovce in spletne strani, ki nudijo dobro uporabniško izkušnjo.


SMARTPHONE

Preberite še:
Otrok nikar ne pustite samih pred risanko z Youtuba


PHONE TAKING PHOTO

Preberite še:
6 pasti na socialnih omrežjih, ki škodujejo vašemu zakonu


SOCIAL MEDIA

Preberite še:
10 zapovedi za evangelizacijo na internetu

Tags:
splet
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.