Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 13. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ali je mogoče ljubiti vse ljudi?

amies

© somemeans - Shutterstock

Ilona Przeciszewska - objavljeno 19/10/19

Morda zavedanje naše minljivosti lahko v nas prebudi resnično ljubezen, ki temelji na resnici in ne na iluziji o lastni vsemogočnosti

Morda se včasih sprašujemo, kako uresničiti krščansko zapoved, naj ljubimo vse ljudi. Če zapoved jemljemo resno, se nam lahko poraja veliko dvomov, kako jo uresničevati. Že ljubiti ljudi, ki so nam pri srcu in so nam blizu, je včasih precejšen izziv. A to, da moramo ljubiti ljudi, ki niso naši prijatelji, je lahko zastrašujoče. Poleg tega, ali lahko izbiramo prijatelje? In kaj z ljudmi, za katere smo se odločili, da z njimi ne želimo imeti tesnejših odnosov?


MOTHER AND SON

Preberite še:
Mame, bi rade imele lepši odnos s svojim sinom?

Kaj je ljubezen?

Lahko začnemo s tem, kaj nam pomeni ljubezen in kako jo razumemo. To je vrednost, ki jo lahko vsak od nas v danem trenutku v življenju uresniči na različne načine. Pravzaprav obstajajo boljše in slabše oblike ljubezni – torej tiste, ki se bolj ali manj ustrezno odzivajo na potrebe nekoga drugega.

Razvijamo lahko sposobnost, da jih razumemo in se zavestno odločimo, kako se želimo nanje odzvati, pri tem pa skrbimo za lastne želje in vrednote. Ljubezni ni mogoče kombinirati s samozlorabo. Če razmišljamo o svoji sposobnosti ljubiti drugo osebo, lahko pomislimo na svoja razmišljanja, občutke in zavedanja v okviru različnih odnosov. Na ta način lahko pridemo do resničnega pogleda na to, kako v življenju uresničujemo ljubezen.


JANEZ RUS

Preberite še:
Ljubiti bližnjega pomeni, da sem vedno naivno prijazen do vsakogar?

Če razmišljamo o svoji sposobnosti, kako ljubiti, lahko zaidemo v dve skrajnosti. Po eni strani nam je lahko težko prepoznati šibkost in reči, da ljubezen pogosto “ne deluje”. Morda ne vidimo, da v mnogih situacijah ne bi mogli ljubiti in nam manjka trenutek za premišljevanje in delo na sebi, da bi lahko ozdravili tisto, kar je krhko v nas.

Po drugi strani pa se lahko nenehno obtožujemo, da nimamo dovolj ljubezni do drugih. Tako se krivimo, da ne ljubimo dovolj. Toda to so le prepričanja o sebi, ki niso v skladu z resničnostjo. Poleg tega lahko vedno cenimo in uživamo v vsakem delu sebe, ki nam omogoča, da ljubimo. Četudi je vaša ljubezen šibka, ima pomen in pomembno vrednost.


FARHAD

Preberite še:
Sovražil je kristjane, nato pa je odkril, da je Bog ljubezen

Postavljanje meja

Morda se tudi zavedate, da neljubezen na primer ne pomeni, da nekaj zavračamo ali se odločimo preživeti čas z nekom drugim. Postavljanje meja je prav nasprotno – znak ljubezni, pa čeprav samo zato, ker lahko daje vzajemni občutek varnosti v odnosih in nam omogoča, da smo zvesti drugi osebi. Ljubezen nima nobene zveze s tistim, česar ne želimo početi. Je poštenost in iskrenost.

Ljubezen lahko razumemo kot bližino v odnosu. Vendar ne moremo zgraditi odnosa z vsemi. Ko si poskušamo prizadevati za to, se dejansko oddaljujemo od ljubezni, ustavimo se pri površnih, prehodnih odnosih z ljudmi.


BOUQUET OF FLOWERS

Preberite še:
6 rož, s katerimi lahko izrazimo ljubezen

Sprejemanje in dobrota

Kako torej ljubiti tiste, ki so nam daleč? Dovolj je sprejemanje osebe in to, da delamo dobro, da ne škodujemo.

Kaj pa ljubezen do sovražnikov? Razmislimo lahko tudi o tem, kaj nam ta ideja pomeni. Kdo je naš sovražnik? To je lahko oseba iz našega neposrednega okolja in ljudje, ki jih ne poznamo. Kaj se zgodi v nas, ko razmišljamo o njih ali pa se srečamo z njimi? Poleg definiranja ljubezni je morda pomembno razmisliti tudi o tem, kaj nam pomeni pomanjkanje ljubezni.
Preberite še:
“Edini, pri katerem sem se vedno počutila sprejeto, je bil Bog”

Včasih je težko izbrati prijatelje. Lahko se soočimo z obtožbo, da druge zavračamo, ker se odločimo za vzpostavitev odnosov z nekaterimi. To ni res. Morda se bojimo občutka zapuščenosti, ki se lahko pojavi, ko naši prijatelji vzpostavijo odnose z drugimi ljudmi okoli nas. Morda se nam bo težko soočiti z dejstvom, da ne moremo in nikoli ne bomo imeli tesnih odnosov z vsemi ljudmi.

Prav tako je nemogoče biti povsod, kjer želimo biti. Tudi ne moremo zadovoljiti vseh svojih potreb in nismo sposobni zadovoljiti vseh potreb druge osebe. Morda zavedanje naše minljivosti lahko v nas prebudi resnično ljubezen, ki temelji na resnici in ne na iluziji o lastni vsemogočnosti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Bojana Petkovič.
Preberite še:
Eno leto od Martinovega prvega vloga: kako bo zapil obletnico?
Preberite še:
Učinkovita molitev v le šestih besedah


son hugs father

Preberite še:
Kako odpustiti očetu, ki vas je maltretiral?

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.