Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Komu (in zakaj) sledijo vaši otroci na družbenih omrežjih

web3-influencer-girl-young-camera-millennial-shutterstock_1094656709-por-diego-cervo.jpg

Shutterstock

Dolors Massot - objavljeno 06/11/19

V čem je skrivnost uspeha številnih vplivnežev in zakaj pritegnejo toliko najstnikov? Tukaj je vaša prva pomoč za bitko s temi novimi "avtoritetami"

Če imate doma najstnika, ste verjetno že izkusili, da je vaša avtoriteta ves čas na preizkušnji. Vaši otroci zagotovo sledijo številnim Youtube kanalom in profilom na Instagramu, za katerimi so ljudje, ki jih želijo posnemati. Kupijo enako majico, želijo najti prav takšno kapo ali uro, kot so jo videli na modelu, poslušajo isto zvrst glasbe … Čeprav tega morda ne priznajo, jih posnemajo.


FATHER LUIS ANTONIO SALAZAR

Preberite še:
Milenijski duhovnik, ki prek Instagrama širi evangelij

Vas ne upoštevajo, vplivneže pa ubogajo?

V obdobju najstništva si odraščajoči otroci začnejo postavljati lastne kriterije za odločanje, s tem pa preverjajo in preizkušajo odločitve staršev.

Medtem ko vas nenehno presojajo, pozorno spremljajo, kaj jim z ekrana ukazuje nov globalni “šef”. Gre za vplivneže in bistvo njihovega dela je točno to: vplivati. Oni odločajo v imenu tisočih sledilcev in na področju mode, lepote, športa, filmov, glasbe in politike ustvarjajo nove trende in pravila obnašanja.

Španski profesor z Univerze v Navarri in velik poznavalec blogov in digitalne komunikacije, José Luis Orihuela, govori o štirih točkah, ki so lahko v pomoč staršem.


PHONE TAKING PHOTO

Preberite še:
6 pasti na socialnih omrežjih, ki škodujejo vašemu zakonu

Kdo je vplivnež?

Glagol vplivati je v slovarju definiran kot delovati na koga tako, da se to kaže, izraža v njegovem delu, ravnanju, mišljenju. Orihuela dodaja, da je “to zmožnost, ki jo priznavamo osebam z avtoriteto zaradi njihovega znanja in izkušenj”.

Nogometašema Messiju ali Cristianu Ronaldu priznavamo avtoriteto glede nogometa, gozdar pa nam lahko razloži, katero drevo je smiselno posaditi glede na sestavo zemlje in podnebje mesta, kjer želimo saditi.

Oseba, ki vpliva, ima sposobnost spremeniti javno mnenje in lahko “spodbudi določene odločitve med svojo publiko.”


RIHANNA, JUSTIN BIEBER, TAYLOR SWIFT

Preberite še:
Rihanna, Justin Bieber in Taylor Swift. Kaj nam želijo sporočiti mladi vplivneži?

Kdo je imel vpliv pred socialnimi omrežji?

Poznavalec blogov razlaga, da “so bile to osebnosti v središču medijske pozornosti, revij, radia, televizije in kina.” Torej “politiki, umetniki, športniki in seveda sami novinarji.” Glede na to, kar so pisali, je lahko neka politična stranka, restavracija ali modna znamka zacvetela ali pa propadla.

Kako so socialna omrežja spremenila dinamiko vplivnosti

Ključ je v tem, da so danes vplivneži v večini primerov amaterji, a so prisotni v življenju mnogih ljudi, zahvaljujoč “dostopnosti spletnih sredstev komuniciranja: spletnih strani, blogov, socialnih omrežij ter strani za deljenje videov in slik”. Zmanjšal pa se je vpliv strokovnih kritikov.


WOMAN - MACBOOK - FACEBOOK

Preberite še:
Voščila za bližnje na Facebooku – modno ali priročno?

Ob tem Orhuela opozarja: “Eden najbolj vidnih in zaskrbljujočih vidikov novega načina je zmožnost vplivanja, ne da bi bila oseba na nekem področju strokovno podkovana, temveč temelji na priljubljenosti, ki jo dosežejo na socialnih omrežjih in imajo svojo lastno skupnost sledilcev.” Znajdemo se torej pred nekom, ki je postal avtoriteta zgolj zato, ker je priljubljen, in ne zato, ker bi bil strokovnjak s področja, o katerem govori.

Znova povežimo vplivnost z avtoriteto

Kaj lahko kot starši naredimo v zvezi z vplivneži, ki jim sledijo naši otroci?

Najprej lahko otrokom pomagamo vplivnežem dodeliti le toliko avtoritete, kot si jo v resnici zaslužijo. Pomagajte jim pri kritičnem razmišljanju o tem, na kaj se spoznajo, o čemer pa govorijo, ne da bi zares poznali tematiko.

“To, da ima nekdo veliko sledilcev, naročnikov ali všečkov, ne more biti temelj, na katerem stoji avtoriteta,” trdi profesor. Recept, ki ga priporoča kot pomoč družinam, je naslednji: “Vprašajte in pogovarjajte se o dveh stvareh, in sicer v čem je določen vplivnež res dober in koliko bi dali na njegovo mnenje, če ne bi bil slaven.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katja Tušek.


ABBY AND DOUG JOHNSON

Preberite še:
Abby Johnson: “Ljubezen me je vodila s klinike za splav”
Preberite še:
9 znanih osebnosti, ki so poromale na Camino v Santiago


Dad - Father - Son - Boy - Discussing

Preberite še:
V čem je moč vezi med očetom in sinom?

Tags:
vzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.