Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

8 nasvetov, ki vam bodo v pomoč, če ste v krizi srednjih let

CAR CABRIOLET

PEXELS

Tina Martinec Selan - objavljeno 13/12/19

Predlagamo nekaj točk v razmislek, če se soočate s krizo srednjih let ali če se z njo sooča kdo od vaših bližnjih

Kriza srednjih let nastopi nekje med 40. in 60. letom, ko se ljudje soočijo z zavedanjem, da so umrljivi in da jim leta vedno hitreje tečejo. To spoznanje jih običajno pahne v malodušje in depresijo, nekateri pa reagirajo s pretirano aktivnostjo in dejanji, ki niso primerni njihovim letom. Kot bi želeli sami sebe in okolico prepričati, da so vendarle še mladi.


FAMILY

Preberite še:
5 stvari, ki jih potrebujemo za uglašeno družinsko življenje

Pa je edini način soočenja s krizo srednjih let res ta, da si kupimo “divji” avto? Predlagamo nekaj točk za premislek, če se soočate s krizo srednjih let ali če se z njo sooča kdo od vaših bližnjih.

Priznajte si, kaj se dogaja

Najprej se preprosto soočite s tem, da ste v življenju tam, kjer ste. Sprejmite svoja leta in sprejmite tudi to, da imate krizo. S tem ni nič narobe, če boste iz nje izšli z novimi spoznanji o samem sebi in o tem, kaj vam v življenju res nekaj pomeni.


HAPPY, FAMILY, HOME

Preberite še:
V odnosih je pomembna tudi kvantiteta, ne le kvaliteta

Znova naravnajte svoj fokus

Možno je, da ste se nekega dne preprosto zbudili in ugotovili, da se po vsej verjetnosti nahajate v drugi polovici svojega življenja. Morda vas je misel na staranje, morebitne bolezni in druge tegobe pretresla in spravila v malodušje. Morda ste se začeli spraševati, kaj ste sploh uspeli doseči v svojem življenju in kaj vse vam je spodletelo.

Kaj če bi se namesto na to, kar ni šlo po planih, osredotočili na to, kaj vse vam je uspelo? Na lepe odnose, na poklicne uspehe, konec koncev tudi na to, da ste pri svoji starosti še živi (vsak tudi ne doživi srednjih let) …? Res je, da bi vedno lahko bilo boljše, vedno pa bi lahko bilo tudi slabše.

Izogibajte se alkoholu in drugim substancam

Dejstvo je, da se alkohol včasih zdi dobrodošla pomoč, ki nam malce omili naše doživljanje, sploh če je to boleče ali tesnobno. A vendar si s tem, ko se boste v srednjih letih navadili nanj ali na kakšno drugo sredstvo za omamljanje, ne boste naredili prav nobene usluge.

Ne le, da vse to slabo vpliva na naše zdravje, to tudi oteži in poglobi naše probleme ter vse, kar se nam dogaja, še dodatno zaplete.


NATAŠA LIČEN

Preberite še:
“Bog je najbolj pristen v odnosih, po drugi strani pa tam tudi najbolj zahteven”

Dvakrat premislite, preden si kupite kaj dragega za tolažbo

Vsi poznamo stereotip moškega srednjih let, ki si nenadoma privošči drag ali luksuzen avto, da potem lahko z odprto streho divje vijuga po cestah in se znova počuti mladega. Morda čutite nezadržno željo, da bi naredili nekaj norega, kupili nekaj dragega ali si privoščili nekaj nezaslišanega.

Dobro premislite, kajti taka dejanja imajo običajno daljnosežne posledice ter so povezana z obžalovanji in slabo vestjo.

Pogovorite se z nekom

Zagotovo imate v življenju vsaj eno osebo, ki ji lahko zaupate. To je lahko vaš zakonec, morda že odrasel sin ali hči, lahko sodelavec, prijatelj, duhovnik, lahko je to tudi terapevt ali svetovalec. Pogovorite se o svojih občutkih, o tem, s čim se soočate, o vaših dvomih in strahovih.

Pogovor prinese jasnost, ko nam druga oseba lahko bolj objektivno predstavi našo situacijo ter s tem prepreči marsikatero neumnost, do katere bi lahko prišlo.


hands together sunlight

Preberite še:
3 ključi za to, da bodo medsebojni odnosi dobro delovali

Sestavite prednostni seznam odnosov

Če tega še niste storili, je zdaj čas, da dobro premislite o odnosih v vašem življenju in jih postavite v prednostni vrstni red. Na prvem mestu bi moral biti vaš odnos z Bogom oziroma s presežnim. Na drugem mestu je vaš odnos s samim sabo. Vi ste edina oseba, s katero boste prebili vsak trenutek svojega življenja, zato je prav, da sami sebe prenašate in ste do sebe dobri.

Na tretjem mestu so odnosi z zakoncem in otroki, če jih imate, ter družino. Nato pa pridejo na vrsto prijatelji, znanci, sodelavci, stranke in tako dalje.

Poskrbite za redno telesno aktivnost

Redno gibanje, ki pospeši krvni obtok, pomeni, da se telo napolni s kisikom. To je izrednega pomena za naše telesno zdravje. Z gibanjem ohranjamo kondicijo, dober imunski sistem, vitalnost in mišično maso, ne smemo pa pozabiti tudi na ugodne posledice aktivnosti na naše psihično počutje. Vključite redno gibanje v svoj urnik, ne glede na to, kako zaposleni ste.


BIEGANIE

Preberite še:
Fizična aktivnost je odličen protistrup za depresijo

Vzemite si čas za molitev, meditacijo, tišino

Tišina je nujen pogoj za to, da lahko zbrano premislimo o svojem življenju in stvareh, ki se v njem dogajajo. Tišina je nujna za to, da se lahko posvetimo molitvi, meditaciji in povezovanju z Bogom. Šele v miru in zbranosti, ko se lahko osredotočimo na tisto, kar je “očem skrito”, se lahko povežemo s svojim notranjim bistvom. Tišina in mir nas napolnita s pozitivnim, pozitivno razmišljanje pa je podlaga, na kateri gradimo svoje življenje.


WEB 3 GROUP MODRIJANI

Preberite še:
Modrijani zapeli Angelčka
Preberite še:
Kaj storiti, da se bo zakonec počutil bolj ljubljenega


pray

Preberite še:
Začnite svoj delovni dan s tem psalmom

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.