Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 29. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Čas deklištva: roman, ki nam odkriva lepoto sestrskega odnosa

MUJERCITAS

Columbia Pictures

Cecilia Zinicola - objavljeno 11/02/20

Roman, po katerem je posnet tudi film, prikazuje, kako poseben, navdihujoč in zapleten odnos vlada med sestrami

Sestre so lahko najboljše prijateljice, so vir vzajemne podpore in navdiha ter celo zveste svetovalke. Vendar to ne pomeni, da se med njimi ne pojavljajo konflikti ali težave. Čas deklištva prikazuje zapleteno dinamiko odnosa med sestrami, predvsem pa vrednost tega, kaj pomeni biti sestra in kaj pomeni računati na svojo sestro.


THE TWO POPES

Preberite še:
Škof Barron kritično o filmu Dva papeža

Knjiga Louise May Alcott, ki je izšla konec leta 1860, ne gre iz mode, saj nam daje poduk o vsakdanjem življenju družine. Med upanjem in sanjami nam zgodba o štirih sestrah, Meg, Jo, Amy in Beth, prinaša kopico vrednot o bogastvu sestrske ljubezni.

Kregajo se, a se pobotajo

Normalno je, da med sestrami obstajajo trenutki rivalstva, pojavijo se tudi zamere. Vendar pa nas primer Jo in Amy uči, da je odpuščanje edini smiselni odgovor: osebo se ocenjuje neodvisno od njenih dejanj, trpljenje pa je manjše, kot če se ne bi želeli iskreno opravičiti.


CINEMA

Preberite še:
Katerih animiranih filmov se veselimo v letu 2020

Ko Jo Amy ne povabi na gledališko predstavo, Amy izrazi svojo jezo s sežigom edinega rokopisa knjige, ki jo je Jo napisala z velikim naporom. Jo ji sprva ne odpusti, a ko Amy v nesreči skoraj umre, spozna, da je njena sestra veliko pomembnejša od knjige, ki jo je tako ljubila.

Ker je bila tako blizu temu, da bi izgubila Amy, stvari vidi jasno: četudi je pošteno, da bi se jezila, jo jeza v srcu privede do grenkega obžalovanja.

Tudi ko se Amy pozneje poroči z Laurijem, v katerega je bila zagledana tudi Jo, ta najde način, da ji spet oprosti, saj je po mnenju mlade ženske “življenje prekratko, da bi bila jezna”.


KAPLJA NA VEDRU

Preberite še:
Ne zamudite filma o škofu Jožefu Smeju

MUJERCITAS
Columbia Pictures

Navzoče so ob težkih trenutkih

Sestre skrbijo druga za drugo, zlasti starejše, ki se ponavadi z mlajšimi ukvarjajo z materinsko skrbnostjo. V filmu to vidimo v trenutkih, ko Bethino življenje ogroža škrlatinka in ji Jo nudi brezpogojno pomoč.

Če želite človeka spremljati v kritičnih trenutkih, je potrebna velika moč in vrednote, kot so nežnost, predanost in empatija, ki omogočajo nesebično ljubezen, kot je sestrska. Jo je bila pripravljena, odločna in sposobna, da sestro nasmeji in ji nudi najboljšo oskrbo.


Love and Mercy: Faustina

Preberite še:
Igralka o duhovni izkušnji med snemanjem filma o sveti Favstini

Sprejemajo drugačnost in si prizadevajo premagati razlike

Lahko živijo pod eno streho, vendar so sestre različne osebnosti tako po svojih karakternih značilnostih kot tudi v življenjskih ciljih. Sprejemajo različne talente in jih združujejo, da kljub svojim omejitvam najbolje izkoristijo, kar lahko. Poznajo svoje prednosti in so pripravljene posvetiti čas in trud za svojo rast.

Jo je disciplinirana pisateljica, oseba, ki se je zmožna odpovedati nečemu tako dragocenemu, kot so njeni dolgi lasje, da bi pomagala družini. Amy je umetnica, ki je pripravljena odložiti svojo nečimrnost in porabiti čas za izboljšanje svojih risb. Beth igra klavir, kadarkoli lahko, Meg pa najde izziv pri učenju kuhanja in opravljanju gospodinjskih opravil.




Preberite še:
7 filmov o svetnikih, ki vas bodo navdihnili

MUJERCITAS
Columbia Pictures

Skupaj delajo dobra dela

Med sestrami je pogosto prisotno zavidanje zaradi materialnih stvari, kot so elegantne obleke, potovanja ali celo darila. Čeprav sestre March ne živijo v razkošju, vedo, da mnogi živijo slabše od njih, zato se odločijo, da bodo hvaležne za udobje, ki ga imajo. Poleg tega se zavedajo, da je pri dajanju več sreče kot pri prejemanju.

Ob božiču se mlade ženske sprva pritožujejo, da niso prejele daril in da jim je ostal le zajtrk, vendar tudi hrano odpeljejo do lačne družine in ob tem dobijo nekaj boljšega. Čeprav je žrtev na začetku težka, so na koncu srečnejše, kot če bi ohranile sebičen odnos.

Na prvo mesto postavljajo ljudi

Sestre so del družine in kadar je v družini ljubezen, je ta odnos kot milost, za katero je treba skrbeti. Odločile so se, da bodo srečne s tem, da bodo ljudi postavile na prvo mesto, in sicer z ljubeznijo in ne izkoriščanjem.


Scène du film "Intouchables"

Preberite še:
Tu je izbor 10 filmov, ki nas lahko veliko naučijo

Ko srečajo Laurija, bogatega mladega soseda, želijo biti njegove prijateljice, ne da bi v zameno za to pričakovale kakšno materialno nagrado. Meg si kljub bogatim snubcem izbere revnega moža, saj ga ljubi zaradi tega, kar je, in ne zaradi tega, kar ima.

Resnična ljubezen, ki je dana, ne da bi kaj pričakovali v zameno, je najčistejša in med njimi živi, ​​raste ter se množi.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič. 


BOOKS

Preberite še:
Knjigi, ki vam bosta pomagali, da boste na življenje začeli gledati z Božje perspektive


BEAUTY

Preberite še:
Ključ do dobrega počutja je v lastnem telesu


WEB 3 CELOVEC-KLAGENFURT-AUSTRIA

Preberite še:
To so avstrijska mesta, ki imajo slovenske korenine

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.