Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Največji izzivi samskih: od osamljenosti do darovanja

WOMAN,ALONE,COFFEE,HOME

Bruce Mars | CC0

Edifa - objavljeno 22/07/20

Čas teče in vse bolj se sprašujete, če boste kdaj srečali svojega izvoljenca/ko. Kaj, če je rešitev tega – včasih neskončno dolgega – čakanja, preprosto v tem, da izkoristmo milost sedanjega trenutka?

Kadar traja dolgo, samskost običajno postane vir trpljenja. Kako to sprejeti in preseči? Dominique de Monléon Cabaret, avtorica knjige Bog me ni pozabil: perspektive za samske (Dieu ne m’a pas oublié: perspectives pour les célibataires), ima za seboj dolgo izkušnjo samskega življenja. Poročila se je pri 45 letih. Njeno pričevanje je pomagalo in lahko pomaga mnogim, ki jih muči samski stan.


ELEGANT YOUNG LADY

Preberite še:
Naveličani samskosti? Tu je seznam “ukrepov”

Kaj se vam zdi v samskosti najtežje sprejeti?
Kaže, da je osamljenost tista stalnica. Gre za temeljno preizkušnjo: “Ni dobro za človeka, da je sam” (1Mz 2,18). K tej bolečini se včasih pridruži še občutek, da okolica upravlja s časom samske osebe: “Lahko skrbiš za svoje starše, moje otroke …” Enako velja v poklicnem življenju: “Ti si itak sam/a, lahko delaš tudi ob sobotah!”

Samske osebe ljudje včasih ne jemljejo kot odraslo osebo in ji nekako zanikajo svobodo, čeprav svojo barko krmarijo čisto sami! Sami skrbijo za davke, račune, gospodinjstvo, nakupe, popravila itd. To ni vedno lahko. Poleg tega samski osebi večkrat odrekajo pravico do trpljenja: “Kaj, saj mora skrbeti samo zase!” Kot bi trpljenje lahko merili ali ga celo primerjali …

Družina in prijatelji običajno čutijo potrebo, da za to samskost poiščejo razloge. Tako večkrat dajejo pripombe ali nasvete v slogu: “Morda je preveč zahteven/a, se premalo izpostavlja, preveč zaposlen/a? Morda ne sliši Božjega klica?


GIRL

Preberite še:
Je samskost čas za smiljenje samemu sebi ali priložnost za rast?

ELEGANT YOUNG LADY
By Nejron Photo | Shutterstock

V čem je veliki boj samske osebe?
Domišljija se lažje razvija, ko smo sami, zato se zlahka zgodi, da pride do pretiravanja, dramatiziranja nepomembnih vsakdanjih dogodkov, ki bi jih v pogovoru z zakoncem sicer hitro postavili na pravo mesto. Vendar tudi to pri samskih ni neka stalnica. Veliko jih zelo dobro živi sedanji trenutek, kar je tudi najboljše zdravilo za preveč bujno domišljijo.

Kako živeti čistost brez zavrtosti?
Po svetni logiki naj bi samski nihali med dvema skrajnostma: ali so zavrti ali pa se tolažijo z bežnimi avanturami. Nekateri se vdajo in se podajajo v neplodne odnose. Vendar spolnost ni omejena zgolj na telesnost, saj je človek v celoti spolno zaznamovan. Vzdržna samska oseba, ki misli na druge in se jim razdaja, je bolj možata in ženstvena kot tista, ki se prepusti sebičnim avanturam.


NIE CHCĘ BYĆ W ZWIĄZKU

Preberite še:
Frustracije samskega življenja

Ali sta strah pred popolno podarjenostjo in kriza zaobljub edina vzroka za samskost?
Če sami sebe ne maramo, je težko ljubiti druge. Če se zapremo vase, je težko koga srečati. Po drugi strani, če postanemo obsedeni s poroko, začnejo vsi bežati od nas … Včasih pa niti ni objektivnih vzrokov. Poročeni ljudje niso nujno bolj uravnoteženi, lepši ali bolj predani od samskih oz. drugih!

Lahko trdimo, da je nekdo poklican v poročenost, čeprav še ni srečal izvoljenca oz. izvoljenke?
Nekomu reči, da je poklican v poročenost, se mi ne zdi slabo. Včasih je lahko celo zelo pozitivno. Takšno razločevanje namreč človeka lahko pripravi na zavezo in mu vlije samozavest. Hkrati je ob tem treba zavzeti ustrezno stališče. Treba je biti pozoren in te poklicanosti ne vzeti za nepovratno začrtano pot! Vedno obstaja način, da izpolnimo svojo človeško in krščansko poklicanost. Tudi dopolnjevanje moškega in ženske lahko živimo še kako drugače kot zgolj v zakonu. To je naša družbena resničnost.


GIANNA MOLLA

Preberite še:
Sveta Ivana Molla – neuradna zavetnica samskih v tridesetih

SAD MAN
Shutterstock

Ali mislite, da je treba izvoljenca/ko čakati ali ga/jo iskati?
Na to ni dokončnega odgovora. Nekateri se vpišejo na spletni portal za iskanje stikov in zakaj ne, če gre za izbran portal? Treba je le ostati svoboden in od tega ne pričakovati vsega! Ko se pojavijo nelagodje, tesnoba ali nemir, je dobro do tega zavzeti distanco. Hkrati je zelo pomembno, da se znamo sprostiti, se zabavati, iti s prijatelji ven na pijačo, povabiti ljudi na večerjo iz čistega veselja po druženju. Pretirano bi bilo, če bi vse naše misli odnose in dejavnosti usmerili zgolj na iskanje izbranca/ke. Še enkrat ponavljam, kar osrečuje in šteje je, da se znamo podariti.

Mar celibat brez Boga ne postane nevzdržen?
Zapuščenost in osamljenost lahko sprejmemo zgolj z Božjo navzočnostjo in njegovim sočutjem. Gre za skrivnost, ki je podobna dogodku v vrtu Getsemani: v svoji agoniji je Kristus nosil težo samote vseh, ki so jo trpeli. Veliki boj svobode, ki je lahko zelo zahteven, je v tem, da rečemo tej navzočnosti da, da verujemo, da ima Bog za nas načrt, neko pot, po kateri stopamo, naj bodo naši koraki še tako majhni. V svojem tempu pač. Gre za dejanje vere, upanja in podaritve!


WOMEN CHATTING

Preberite še:
6 stavkov, ki jih želi slišati samska ženska

V čem je pričevanje samske osebe posebno?
Obstajajo samski, ki so izpolnjeni, čeprav zaradi neporočenosti trpijo. Na ta način pričujejo o pravi naravi sreče. V družbi, ki želi zagotoviti vsakršno varnost, njihovo pričevanje kaže, kako se je možno v polnosti razviti kljub določenemu družbenemu in čustvenemu pomanjkanju. Njihovo veselje do življenja kaže na pravo naravo sreče, ki je v tem, da vemo, da nas Bog ljubi in da Mu želimo služiti.

V čem je skrivnost njihovega veselja?
Zadovoljni so v sedanjem trenutku. Sprejeti je treba sedanji trenutek, za samsko osebo je to neizogibno, ker ji to omogoča, da se lahko v vsakem trenutku sreča z Bogom in od njega prejme duhovno rodovitnost. Vsak dan je lahko ploden: “Kdor ostane v meni in jaz v njem, ta rodi obilo sadu” (Jn 15,5).

Pogovarjala se je Maryvonne Gasse.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


Barque of Peter

Preberite še:
4 prispodobe, ki nam pomagajo razumeti, kaj je Cerkev


drawing

Preberite še:
Kaj narediti z vsemi risbami, če vaš otrok rad riše


FAMILY KIDS

Preberite še:
Izgubila sta sedem otrok. Zdaj jih imata devet – dva na zemlji, ostale pa v nebesih

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.