Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Je ljubezen odločitev, čustvo ali kaj tretjega?

couple-in-love.jpg

Shutterstock

Naša družina - objavljeno 29/08/20

Poznate odgovor?

Vse se vrti okoli ljubezni, redko pa se vprašamo, kaj sploh je ljubezen.

Vprašanje bralke

Z možem sva bila tokrat povabljena na manjše (korona) praznovanje k prijateljem. Skozi večer je med drugim pogovor nanesel na temo o naših zakonskih izkušnjah – ali je bolj pomembna spolna privlačnost ali pa prijateljstvo med dvema zakoncema. Ali je v začetku zakona več poudarka na prvem vidiku, pozneje pa na drugem? Je ljubezen odločitev, čustvo ali kaj tretjega? Kaj menite vi?
Valerija

Odgovarjata: Drago in Sara Jerebic, družinska terapevta

Nekateri raziskovalci zakonskih odnosov (Berscheid in Hatfield) pravijo, da si večina zakoncev želi ljubezenski odnos, ki vključuje tako t. i. strastno ljubezen kot tudi prijateljsko ljubezen. Prva predstavlja čustveno intenzivnost in spolno energijo, druga spoštovanje, občudovanje in zaupanje. Ali na kratko povedno: želja zakoncev je tako privlačnost kot varnost.

Podobno tezo zagovarja Sternberg, ki pravi, da je za zadovoljsto v zakonskem odnosu pomembno, da vsebuje tri elemente: intimnosti, strast, zavezanost. Intimnost se nanaša na pripravljenost, zaupanje in zmožnost deliti svoj notranji svet z drugim zakoncem, vzajemno razumevanje in skrb za drugega. Strast se nanaša na privlačnost, erotično in spolno vitalnost in zadovoljstvo. Zavezanost pa omogoča, da sta si zakonca zvesta, lojalna, pripadna tudi v težkih časih. Ta predstavlja motivacijsko silo za reševanje težav in zdravljenje odnosnih razpok. Prav tako do podobnih ugotovitev prihajajo raziskovalci teorije navezanosti (Hazan in Shaver). Romantična ljubezen je integracija navezanosti, skrbi za drugega in spolnosti.


COUPLE

Preberite še:
Ljubezen ima pet stopenj, a se večina parov ustavi pri tretji. Zakaj?

Celovit pregled raziskav o tem, kaj naj bi bila ljubezen (Noller), kaže, da ljubezen vključuje tako čustveno komponento (vez navezanosti) kot tudi držo ter vedenje, ki vzpostavlja okolje, ki zakoncema omogoča rast in razvoj. Okolje vzajemne pripadnosti, enakosti in odprte komunikacije.

Če so morda različna mnenja, ali naj bi ljubezen obsegala dve ali tri temeljne stvari, se večina strokovnjakov strinja, da ljubezen ni zgolj čustvo, temveč da je večdimenzionalna entiteta. Vključuje čustva, misli, vedenja in motivacijo. Ne gre zgolj za intenzivno čustveno izkušnjo, ki se hipno pojavi in hipno izgine, ampak vključuje tudi namen, prizadevanje, zavezo, željo ljubiti drugega človeka, četudi je kdaj težko.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.


ALKOHOLIZM

Preberite še:
Mihael je pil dan za dnem. Danes pravi: “Vse se je spremenilo, ko sem začel verjeti v ljubezen”


POPE AUDIENCE

Preberite še:
7 nasvetov papeža Frančiška za ljubezen med zakoncema


GRUNEWALD

Preberite še:
Zadnje besede ni imel rak, temveč ljubezen

Tags:
odnosizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.