Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 4. maja |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Če bomo ravnale tako, kot ti dve svetnici, bomo dobro vzgojile svoje otroke

MOTHERLY SAINTS

Public Domain

Cecilia Pigg - objavljeno 28/09/20

Zelija in Conchita nas učita, kako vzgajati otroke, da bodo ljubili Jezusa in lepo živeli

Sveta Zelija Martin in blažena Conchita Cabrera de Armida sta materi, ki sta svoje življenje posvetili Bogu in svoji družini. Zelija je mati svete Terezije iz Liseuxa, na poti v svetost je še ena njena hči, njene preostale hčere pa so postale redovnice.

Conchita je imela sina, ki je postal duhovnik, hčer, ki je postala redovnica, njeni drugi otroci pa so se poročili in svojo vero predali svojim otrokom. Kako vzgojiti otroke, ki ljubijo Boga in lepo živijo? Zelija in Conchita sta očitno odkrili nekatere stvari, ki delujejo. Po preučevanju njunega življenja in branju njunih zapisov sem ugotovila nekaj stvari, ki si jih je dobro zapomniti.




Preberite še:
“Če mama samo daje, daje, daje in misli, da bo potem ljubeča, se to prej ali slej ustavi”

Napišite pismo, pošljite elektronsko pošto ali pokličite, da ohranite stik

Ti dve sveti materi sta živeli v času pred elektronsko pošto, a se jima je zdelo pomembno ohranjati stike z otroki in razširjeno družino prek pisem. Conchita je v svoja pisma vključila družinske novice, predloge glede prehrane in zdravil ter duhovne nasvete za posameznega otroka. Prek nasvetov in spodbud v pismih se je kazala ljubeznivost, praktičnost in duhovna naravnanost obeh mater. Kadar je bilo potrebno, pa sta otroke tudi obzirno opomnili, kako naj bodo bolj krepostni. Conchita je pisma pisala celo svojim snaham, da bi jim povedala, kako rada jih ima, in jim svetovala, kako naj bodo dobre žene in mame.

Naj bo vera običajen del življenja

Za obe mami je bila vera sestavni del njunega življenja in življenja njunih otrok, pa naj je šlo za dnevno molitev, praznovanje cerkvenih praznikov ali pa drobne trenutke dneva, ko sta se z otroki pogovarjali o veri. Vera ni bila nekaj, kar bi bilo pomembno le ob nedeljah ali med veroukom – živeli sta jo prav vsak dan. Zanju je bila vera ključna, bila je vir življenja, zato sta jo prenašali na svoje otroke.


WOMEN CHATTING

Preberite še:
Sv. Edith Stein ženske svari, naj se varujejo teh dveh teženj

V trpljenju bodite potrpežljive

Vaši otroci bodo opazili, kako sprejemate trpljenje – ne glede na to, ali živite v času preganjanja katoličanov med politično revolucijo, kot je to veljalo za Conchito, ali pa se ubadate le z vsakodnevnimi težavami.

V življenju sta precej trpeli, saj sta se obe se soočili s smrtjo svojih otrok zaradi bolezni, Conchitin malček pa se je utopil na njihovem posestvu. V žalosti sta obe ženski našli tolažbo pri Bogu, njune izkušnje pa so poglobile tudi ljubezen in zaupanje vanj.


ZMĘCZONA MATKA

Preberite še:
“Primerjam se z drugimi materami”

Bodite velikodušne

Zelija in Conchita sta bili velikodušni do svojih družin in do vseh pomoči potrebnih. Zelija je pozorno prisluhnila ljudem, ki so prosili za finančno pomoč, in je pogosto poslala hrano tistim družinam, za katere je vedela, da se borijo za preživetje. Z možem Ludvikom sta nekaj časa nudila dom možu, ki je potreboval pomoč, da se je spet lahko postavil na lastne noge. Tudi Conchita je rada pomagala svoji lastni in razširjeni družini, če je bilo le mogoče.

Ti dve mami sta torej živeli, v kar sta verjeli. To se je videlo v majhnih in velikih stvareh njunega življenja. Še bolj pa je to postalo očitno, ko so otroci sledili njunemu zgledu in so bili vsak v svojem edinstvenem poslanstvu velikodušni, potrpežljivi in pripravljeni na žrtve. Blažena Conchita in sveta Zelija, pomagajta nam hoditi po tej poti in ljubiti naše otroke tako, da bomo najprej ljubili Boga.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


SAINT JOACHIM AND SAINT ANNE

Preberite še:
5 svetnic, ki so dolgo čakale, da so postale mame




Preberite še:
Zakaj se počutim kot osamljen, čudaški primer nemalo trčene mame


MATKA Z DZIECKIEM

Preberite še:
Najboljši način, kako si lahko mame napolnijo baterije

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.