Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 29. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Vsi bi radi prišli v nebesa, kajne? Tu so koraki, kako do tam

WOMAN RELAXING

Shutterstock

Catholic Link - objavljeno 01/11/20

5 nasvetov svetega Bernarda o tem, kako se podati na pot svetosti

Sveti Bernard, opat in cerkveni učitelj, se je rodil leta 1090 v Burgundiji. Ljubitelj literature ter klasičnih jezikov je imel šest bratov in prihaja iz katoliške družine.

Skupaj s štirimi brati in stricem je Bernard zapustil civilno življenje in se posvetil duhovnemu življenju. Mlajši brat, oče in sestra so se mu nato pridružili v zagotovo edinstveni zgodbi, polni Božje ljubezni.

Z vami želimo deliti pet nasvetov svetega Bernarda, kako lahko tudi mi dosežemo svetost.


GROUP,FRIENDS,BAR

Preberite še:
Kako pridobiti prijatelje ‒ po nasvetu “najprijaznejšega” svetnika na svetu

Vaši darovi so vam dani, da postanete več kot le slavni

Sveti Bernard je bil človek mnogih darov, zaradi katerih je zagotovo izstopal. Bil je tudi privlačen moški in bi se lahko pustil odnesti nečimrnosti, kar pa se zaradi njegove navezanosti na Gospoda ni zgodilo.

Zanesljiva pot do svetosti je, da znamo dati svoje darove in sposobnosti v služenje drugim. Iz njih moramo narediti neke vrste stopnice, da pridemo v nebesa in s seboj tja pripeljemo druge.

Ste že kdaj pomislili, da ste darove, ki vam jih je dal Bog, prejeli za svojo svetost in za svetost svojih bratov in sester? Ali veste, kakšni so vaši darovi?


CHORES

Preberite še:
Kako nas lahko vsakdanja opravila privedejo do svetniškega življenja

Apostolat se začne doma, kjer je verjetno najtežje okolje

Primer svetega Bernarda nas vodi v boj za razglašanje Božjega kraljestva na vsakem koraku. Ponavadi je to najtežje udejanjati v okolju, kjer smo ljubljeni, a hkrati tudi najbolj ranljivi: doma.

Veste kako razglašati Besedo v vašem domu? Ste že slišali, kako Bog želi, da bi skozi vaše življenjsko pričevanje ljudem prenašal sporočilo o odrešenju?


MIRACLE

Preberite še:
5 pričevanj o blaženem najstniku, ki se bodo dotaknila vašega srca

Spoznajte sebe in poznajte svoje slabosti

Vedeti, kdo sem in kako se počutim je bistvenega pomena za duhovno in osebno izboljšanje mojega življenja. Spoznanje, v čem sem šibek, me lahko močno okrepi, prepoznavanje mojih težav, slabosti in grehov pa je še en velik korak do svetosti življenja.

Sveti Bernard je razumel, da lahko v molitvi in ​​meditaciji najdemo najmanjše in nevidne podrobnosti našega življenja in vanje umestimo Božjo moč. S tem jih spremenimo v korake svetosti, ki nas približajo Gospodu.

Ste se vprašali, kako vam lahko Bog pomaga pri vaših slabostih? Ste vedeli, da lahko s tem, ko Bogu izročite stvari, v katerih ste šibki, prav zaradi njih postanete sveti?


LEONIE MARTIN

Preberite še:
Črna ovca v družini svetnice: 7 zgledov, kako obogatiti svoje slabosti

Predanost Mariji

Sveti Bernard je bil velik ljubitelj Device Marije. Njegovo duhovno življenje je bilo z njenim likom tako povezano, da bi lahko rekli, da je zaslužna za Bernardovo svetost. Iskrena in zdrava pobožnost do Božje matere je uradno vodilo, da se popolnoma združimo z Jezusom, in sicer se lahko prek nje naučimo biti resnično ponižni učenci.

V Bernardovem pričevanju najdemo zanesljiv način za svetost. Si vzamete čas za spoznavanje Marije? Je vaša marijanska duhovnost okrepljena?


OUR LADY OF FATIMA

Preberite še:
To je najstarejša znana molitev k Devici Mariji

Zaupajte v Božjo ljubezen

Zaupanje daje mir in prav ta mir omogoča, da se duša resnično dvigne v združitvi z Bogom. Ko se prepustimo Gospodovi volji, vse deluje bolje, saj nam On vedno želi najboljše.

Zaupanje v Boga, tako pravi sveti Bernard, je zavedanje, da so naše moči omejene in da nas Bog naredi močne. Le v njem nam lahko uspe, zato vera ter zaupanje v Previdnost postaneta zanesljiv način za hojo proti svetosti.

Biti svet ne pomeni delati čudežev, ampak vedeti, da se Bog znotraj svojih meja izkazuje velikega; da se Bog v naših šibkostih in strahovih izkaže za močnega. Kako je z zaupanjem v Božjo previdnost? Kako daleč sega vaša vera?

Na koncu bi vas rad povabil, da molite k Blaženi Devici Mariji s to kratko molitvijo, v kateri izražamo ljubezen do Matere Božje in prosimo za njeno priprošnjo:

Spomni se, o premila Devica Marija, da še nikdar ni bilo slišati,da bi bila ti koga zapustila,ki je pod tvoje varstvo pribežal,tebe pomoči prosil in se tvoji priprošnji priporočal.S tem zaupanjem hitimo k tebi, o devic Devica in Mati,k tebi prihajamo in pred teboj zdihujoči grešniki klečimo (stojimo).Nikar ne zavrzi, o Mati Besede, naših besed,temveč milostno nas poslušaj in usliši. Amen.

Avtor prispevka je Mauricio Montoya.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.




Preberite še:
Zadnje sporočilo bogoslovca, ki je umrl v iskanju svetosti: “Moj pogreb bo zabava”


WOMAN, SERENE, HAPPY

Preberite še:
6 nasvetov, kako zaupati, da bo vse v redu


HERMANN,REICHENAU

Preberite še:
Nauki invalidnega svetnika o veselju

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.