Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Nepogrešljivi izdelek, za nastanek katerega je “kriva” cerkvena pesmarica

PEOPLE LOOKING AT POST-IT NOTES

REDPIXEL.PL | Shutterstock

Urška Kolenc - objavljeno 12/02/21

Samolepilne listke uporabljamo tako rekoč vsak dan

Listki različnih barv in velikosti, na katere pišemo kratka sporočila, različne sezname ali pa z njimi označujemo strani v knjigi ali pomembne dokumente, so dandanes prisotni skorajda v vsaki pisarni in gospodinjstvu. Ste se že kdaj vprašali, kako so nastali?

Med izumitelje tega majhnega in uporabnega pripomočka sta podpisana Spencer Silver in Arthur L. Fry. Danes sta upokojenca, nekoč pa sta bila zaposlena v ameriškem podjetju 3M.


STATUE OF LIBERTY

Preberite še:
Mož, ki je leta 1945 odšel iz Slovenije in postal svetovno ugleden znanstvenik

Poizkus, ki se ni končal po načrtih, toda …

Konec šestdesetih let prejšnjega stoletja si je Spencer prizadeval ustvariti nove vrste lepil. Njegov cilj je bil, da bi razvil lepilo, ki bi bilo čim bolj močno in učinkovito, zgodilo pa se je ravno nasprotno. Nova vrsta lepila, ki je temeljila na t. i. mikrosferah, ni imela teh lastnosti in zlepljene predmete so lahko znova ločili brez večjih težav. Glede na Spencerjeva prizadevanja je bil to spodleteli poizkus in nihče ni imel ideje, kako bi lahko uporabili lepilo s takšno strukturo.

Vztrajni Spencer pa se ni vdal. V štirih letih, ko je svoje sodelavce skušal prepričati, da bi bilo lepilo gotovo lahko na kakšen način uporabno, je dobil vzdevek gospod Vztrajni.


WOMAN, FIREWORK, WINTER

Preberite še:
Kako sanje spremeniti v cilje in jih tudi doseči

Slaba volja zaradi padajočih lističev

Ko je leta 1974 na enem od seminarjev znova predstavljal to edinstveno lepilno sredstvo, je do njega pristopil Arthur Fry, ki je delal v razvojnem oddelku. Njegova velika strast je bilo petje v cerkvenem pevskem zboru in vsako sredo po končanih vajah se jezil, ker so mu iz pesmarice padali listki, s katerimi je označeval strani. Potreboval je nekaj, kar bi lahko prilepil in nato odlepil, ne da bi pri tem poškodoval ali umazal pesmarico.

Spencerja je prosil za vzorec lepila in začel eksperimentirati. Na rob označevalnih listkov je nanašal plast lepila in redno poročal o tem, kako deluje. Rodila se je zamisel o samolepilnih lističih.


MOTYWACJA

Preberite še:
Od kod v resnici izvira naša motivacija?

Svetovni uspeh

Dvojica je z idejo prepričala vodilne v podjetju, ki so izdelek, sprva imenovan Press ‘n Peel, kmalu preizkusili na tržišču. Blokci samolepilnih lističev sprva niso poželi pretiranega zanimanja. Po številnih izboljšavah pa so jih nato brezplačno razdelili med ljudi v nekem ameriškem mestu, ki so bili nad izdelkom navdušeni.

V ZDA so slavne samolepilne lističe Post-it začeli prodajati 6. aprila 1980, kmalu pa so o njih začela prihajati povpraševanja z vsega sveta.

Kmalu po uspehu pa je s trditvijo, da je samolepilne lističe ustvaril on, podjetje tožil Alan Amrom. Ko je leta 1973 hitel na sestanek, je hotel ženi na hladilniku pustiti listek s sporočilom. Ker pri roki ni imel ničesar, s čimer bi listek pritrdil, si je pomagal z žvečilnim gumijem, ob tem pa začel razmišljati, kako bi ustvaril listek, na katerega bi bila že vnaprej nanešena snov, s katero bi ga lahko prilepili na drug predmet.

Gotovo imate tudi vi doma pravo malo zbirko samolepilnih lističev. Ste za izziv? Na listek napišite misel, s katero boste nekomu od najbližjih polepšali dan. Da ne boste tuhtali predolgo, so vam pri tem lahko v pomoč misli v fotogaleriji.


YOUNG WOMAN,

Preberite še:
12 misli iz Mladega princa, ki so lahko naš življenjski smerokaz


GEORGES LEMAITRE

Preberite še:
5 velikih odkritij katoliških znanstvenikov
Preberite še:
Katoliški glasbenik, ki je olajšal branje slepim


Sfogliatella

Preberite še:
Priljubljeno pecivo, ki ga je “izumila” katoliška redovnica v 17. stoletju

Tags:
znanost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.