Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Nekoč je bil odvisnik sam, danes pa stoji ob strani drugim, ki potrebujejo pomoč

Rich-Walters.jpg

@Rich Walters | Facebook

Urška Kolenc - objavljeno 21/07/22

"Bog uporablja tudi zlomljene ljudi, kot sva jaz in Shay, da pomagajo drugim zlomljenim ljudem najti mir!"

Rich Walters iz Parkersburga v Zahodni Virginiji je bil nekoč odvisnik od drog in alkohola, ki so ga bližnji že popolnoma odpisali. “Končno sem svoboden,” pa je dejal po mnogih letih, ko se je končno osvobodil odvisnosti.

Odvisnikom je zelo pogosto skupno, da prihajajo bodisi iz razbitih družin ali so med odraščanjem doživeli kakšno drugo travmo, toda v Richovem primeru se ni zgodilo nič od naštetega. Odraščal je v družini s štirimi otroki, ima tri mlajše sestre. Njegovi starši so srečno poročeni več kot 40 let, imel je lepo otroštvo, bil je uspešen športnik, odličen učenec in priljubljen med vrstniki.

https://www.facebook.com/theRealRichWalters/photos/pb.100044538335207.-2207520000../5129086773844728/?type=3

Pri 13 letih začel piti in kaditi

Kljub temu je pri 13 letih po prigovarjanju vrstnikov začel kaditi travo in uživati alkohol. “Sprva nisem bil navdušen nad to novo izkušnjo. Občutil sem krivdo, sram in obžalovanje.” Spoznal je, da starši njegovih prijateljev temu ne nasprotujejo oz. jim je celo vseeno, da popivajo in kadijo v njihovih domovih, zato so druženja postala stalnica.

Sčasoma je opustil treninge bejzbola, rokoborbe in nogometa. “Od nekdaj sem bil športnik, oče je bil moj nogometni trener. Vse življenje je se je trudil z mano, da bi postal najboljši. Toda našel sem nov hobi: kadil sem, pil in prodajal droge. Imel sem 14, 15 let. Težko je verjeti,” se spominja Rich. Družina in prijatelji so se mu kmalu odrekli. Zaradi zasvojenosti je shujšal več kot 36 kilogramov.

Uspešno končal fakulteto

Pri 17 letih je spoznal, da je globoko zabredel, toda do spremembe ni prišlo. “Zjutraj sem se zbudil in moji zobje so šklepetali, telo pa se mi je treslo od pomanjkanja substanc. Toda ni me izučilo. Končal sem srednjo šolo, se vpisal na fakulteto in nekako dobil priložnost igrati v nogometni ekipi. Hkrati so droge in pijača postali osrednji del mojega življenja.”

Uspelo mu je končati fakulteto, a je postajal vedno bolj odvisen. Ker ni hotel opraviti urinskega testa, so ga kot kandidata zavrnili v vseh službah. Po selitvi domov je postal odvisen še od protibolečinskih tablet in njegovo trpljenje se je še poglabljalo.

Rojstvo prvo hčerke

Leta 2005 se mu je rodila hči in trudil se je biti dober oče. Pozneje se mu je z drugim dekletom rodil še sin. Odvisnost pa ga je še naprej obvladovala in predajal se ji je nadaljnjih osem let. Pravzaprav je v tem obdobju tonil vedno globlje, saj je njegov stric Mike, ki je bil Richov velik idol, storil samomor. “Njegov samomor me je katapultiral v vsakodnevno zadevanje.” 

Leta 2011 so ga zaradi gojenja in posedovanja drog prvič aretirali. V naslednjih letih je postal dobri znanec policije tudi zaradi nasilnih kaznivih dejanj. “Moje življenje je bilo v razsulu. Spraševal sem se, kako se je lahko to zgodilo, in govoril: ‘Za božjo voljo, jaz sem diplomant! Ne bi smelo biti tako!'” Še vedno pa ni imel moči, da bi karkoli spremenil.

https://www.facebook.com/theRealRichWalters/photos/a.1669408736479233/4091972824222800/

Pričevanje, ki ga je pretreslo

Do prelomnega trenutka je prišlo 28. aprila 2014, ko se je, kot pravi, po Božji milosti znašel v centru za odvajanje. Star je bil 34 let in naveličan svojega življenja. “Poslušal sem pričevanje moškega, ki je za vedno spremenil potek mojega življenja. Imel sem duhovno izkušnjo, ki je dobesedno pretresla moj svet,” se spominja.

Odločil se je za 12-stopenjski program odvajanja od odvisnosti in vse od takrat ni več zašel na stara pota. Še več, postal je eden od pomembnih članov, na katerega se lahko še danes obrnejo odvisniki, ki si želijo boljšega življenja. Postal je mentor številnim moškim in jim začel oznanjati o Bogu. Začel je organizirati pohode v spomin na vse, ki so izgubili življenje zaradi prevelikega odmerka heroina.

Kot pravi, mu po zdravljenju ni bilo vedno lahko ostati trezen. V razmaku osmih mesecev sta umrli obe materi njegovih otrok. “Toda Bog mi je pomagal vstati, pokazal mi je, da ne glede na to, kaj mi življenje prinese, mi ni treba pasti in obupati.”

Srečen mož in oče

Srečen konec je dočakal tudi na ljubezenskem področju. Spoznal je Shay, ki je bila nekoč prav tako odvisnica in jo je družba popolnoma odpisala. “Manjkala nama je človeška povezanost, in kar je najpomembneje, manjkal nama je Bog. Oba sva bila grozna starša. Toda Bog je imel druge načrte. Podaril nama je usmiljenje, naklonjenost, moč in modrost. Dal nama je življenje, v katerem sva se našla.”

30. novembra 2019 sta se poročila, si skupaj ustvarila družino (danes je oče štirim otrokom) in se znova povezala s primarnima družinama. Postala sta dejavna v lokalni skupnosti, kjer predvsem pomagata posameznikom pri zdravljenju od odvisnosti.

“Nikoli ne imejte nikogar za ničvrednega in ga ne odpišite. Bog uporablja tudi zlomljene ljudi, kot sva jaz in Shay, da pomagajo drugim zlomljenim ljudem najti mir!”

https://www.facebook.com/theRealRichWalters/photos/pb.100044538335207.-2207520000../4753516701401739/?type=3

Tags:
odvisnost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.