Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 navad za življenje v sedanjosti

shutterstock_795242092.jpg

Evgeny Atamanenko | Shutterstock

Sheila Morataya - objavljeno 30/07/22

"Svojo preteklost, Gospod, prepuščam tvoji milosti, sedanjost tvoji ljubezni, svojo prihodnost pa Tvoji previdnosti." Gre za eno znanih misli patra Pija in je pravzaprav tesno povezana z dobrim duševnim zdravjem vsakega posameznika

Nedavno sem prebrala misel Dalajlame: “Samo dva dneva v letu sta, ko se ne da narediti ničesar. Enemu se reče včeraj, drugemu pa jutri, zato je danes pravi dan za ljubiti, verjeti, delati in predvsem živeti.”

Koliko ljudi, ki jih poznate, živi v včerajšnjem ali jutrišnjim dnevu in s tem izgublja sedanjost? Ob tem se spomnim na prijateljico Sharon, ko sem v nekem pogovoru ugotovila, da živi tako, kot je opisano.

Zato sem ji na nežen in ljubeč način rekla: “Ali si ugotovila, da slabi trenutki, o katerih mi govoriš, pomenijo, da živiš v včerajšnjem dnevu, prihodnost pa te navdaja s tesnobo? Se zavedaš, da s tem izgubljaš ravno ‘tukaj in zdaj’?” Kajti ravno to pomeni biti prisoten, živeti v sedanjosti. Tudi sama sem se nekajkrat ujela v to past uma: hrepenenje po včerajšnjem dnevu in življenje v nenehni zaskrbljenosti zaradi prihodnosti.

Številni odlomki v Svetem pismu nas pozivajo, naj “živimo v sedanjosti”. Morda je najbolj znan odlomek, ki ga vsak dan molimo pri hvalnicah: “Če danes poslušaš njegov glas …”

Želim vas povabiti, da v svojem življenju uveljavite teh pet navad, ki vam bodo pomagale živeti v sedanjosti.

1Zdravo se prehranjujte

Želite shujšati? Imeti boljšo prebavo in večjo koncentracijo? Pogosto pravite, da boste s spremembami začeli jutri? Nato se zgodi, da začnete jesti tesnobni, ker se zavedate, da se boste jutri prikrajšali za vse tisto, kar vam je všeč. Jejte čim bolj zdravo že v tem trenutku. Videli boste, da se bo vaše počutje hitro izboljšalo.

2gibajte se

Ste opustili telovadbo, ker sta vas določena stvar ali dogodek preveč obremenila, nazaj v telovadnico pa se boste spravili, ko bo vse to mimo?

Kaj se zgodi z osebo, ki dlje časa ne telovadi? Postane počasna in okorna. V sebi zadržuje veliko tekočine. Počuti se utrujeno. Začnejo jo boleti sklepi. Ne čakajte na pravi trenutek. Vsak dan poskrbite za gibanje, tako kot vsak dan poskrbite za osebno higieno.

3naučite se obvladovati stres

Na splošno smo ljudje pod stresom, ker živimo prehitro in venomer razmišljamo o prihodnosti. Zelo preprost način za obvladovanje stresa je na primer, da vsak dan v tišini zmolite desetko. Nekaj minut, ki bodo naredile veliko razliko v vašem življenju.

4pojdite v naravo

Nič ni lepšega od jutranjega ali večernega sprehoda. Koliko sreče ob tem čutijo vaši hormoni! Serotonin, dopamin in oksitocin se povišajo in nasmeh se vrne na vaš obraz. Narava, morje, podeželje, rože … so psihoterapevti na dosegu roke in vas obenem nič ne stanejo.

5Vsak večer se zahvaljujte

Včasih smo tako utrujeni, da se pozabimo zahvaliti Bogu za življenje, ki nam ga je dal. Hvaležnost za vse, kar imamo, je resnično pomembna. Vsak večer naredite kratek oris vašega dan. Bodite hvaležni za priložnosti, preizkušnje, družino, službo, državo, kraj, kamor vas je Bog postavil …

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.

Tags:
osebna rastzdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.