Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ljubezen je tista, ki izbere, sprejme odločitev, vse ostalo je “megla”

shutterstock_692072038.jpg

Dmytro Zinkevych | Shutterstock

Gelsomino del Guercio - objavljeno 21/09/22

Da bi mladi duhovnik ponazoril svojo tezo, je postavil naslednjo predpostavko: tega, da ljubimo, se ne zavemo prek tega, kar čutimo, niti prek tega, kar se nam dogaja

Je ljubezen občutje ali ne? Duhovnik Luigi Epicopo v knjigi Ljubezen, ki se odloči (L’amore che decide) na to na videz preprosto vprašanje odgovori na presenetljiv način. Duhovnik namreč v knjigi poudari, da ljubezen ni občutje. Zakaj je takšnega mnenja?

Kako ugotovimo, da ljubimo?

Mladi duhovnik Luigi Epicopo, pomočnik v Dikasteriju za komunikacijo v Vatikanu in komentator v vatikanskem dnevniku L’Osservatore Romano, trdi, da ne moremo ugotoviti, ali ljubimo ali ne, po tem, kar čutimo in kar se nam dogaja, temveč po tem, koliko smo zmožni sprejemati odločitve. Nekoga torej resnično ljubimo, če smo zmožni sprejeti določene odločitve v imenu te ljubezni.

Ljubiti za vedno

Na primer, če si tako “nor”, da lahko osebo pogledaš v oči in ji rečeš: “Želim te ljubiti za vedno, odločil sem se, da te bom ljubil za vedno,” ali pa če misliš, da je tvoja pot ta, da daš svoje življenje za druge, da ga boš daroval Bogu, ki se skriva v najbolj zavrženih, ne pričakuj, da ti bo ta odločitev prinesla varnost.

Odločitev

Ta odločitev te bo pravzaprav spravila v težave. A to je pot, da postanemo srečni: vodi prek tega, da se najprej spravimo v težave. To so težave, s katerimi se srečujejo tisti, ki sprejemajo odločitve. Je ljubezen občutje? Ne, ljubezen je odločitev. Je odločitev, da nekam gremo, na potovanje, da izberemo svojo usodo, izberemo svojo smer.

Srečen si lahko samo, če sprejmeš odločitev

Mladi duhovnik in teolog, ki je zelo aktiven tudi na socialnih omrežjih, konča z mislijo, da stvari postanejo resnično naše šele takrat, ko se zanje odločimo, in ne takrat, ko se nam zgodijo. Nekoga lahko doleti bolezen in pristane na invalidskem vozičku. A ta bolezen postane resnično njegova in lahko celo pot do sreče le takrat, ko se odloči, da jo sprejme.

Ljubezen in “megla” 

Duhovnik Luigi Epicoco pravi, da ko se odločiš za nekaj, česar nisi izbral, bo tisto, za kar si se odločil, postalo res tvoje. To, za kar si se odločil, te vedno popelje v novo življenje, življenje, ki ti lahko razkrije, zakaj si se rodil na tem svetu. Samo ljubezen je tista, ki izbere, sprejme odločitev, vse ostalo je “megla” – površinsko, prazno in varljivo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Marina Vidmar.

MĘŻCZYZNA
Preberite še:“Ali bom zmogel?”

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.