Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako ravnati, če imate v službi težaven odnos s sodelavcem

toxic coworker

New Africa | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 06/12/22

Kaj pomeni toksičen odnos na delovnem mestu?

Skoraj vsakdo, ki ima take vrste delovno mesto, da dela v podjetju z več zaposlenimi, se prej ali slej znajde v toksičnem odnosu s sodelavcem ali sodelavko. Naj gre za specifiko točno tega odnosa ali za to, da je ta oseba preprosto toksična, tukaj je nekaj nasvetov, kako ravnati, da zaščitite sebe in svoje zdravje.

Toksični odnosi v službi lahko vodijo v izgorelost

Gre za odnos, ki je prerasel zdrave ali profesionalne meje. Lahko da je ta oseba prestopila osebno mejo, ki je vam še sprejemljiva za odnos na delovnem mestu, lahko da imate občutek, da sabotira vaše delo in prizadevanja, lahko pa je preprosto opravljiva in vam z negativnim govorjenjem o vas povzroča skrbi.

Toksični odnosi na delovnem mestu so eden glavnih dejavnikov, ki lahko privede do izgorelosti, tako pravijo strokovnjaki. Lahko privedejo do telesne bolezni ali do psihičnih težav, v nobenem primeru pa ne prispevajo h konstruktivnemu in dobremu delovnemu okolju.

Žrtve toksičnih odnosov so pogosto ljudje, ki so introvertirani in imajo težavo s postavljanjem mej oziroma razločevanjem med seboj in drugimi. Prav tako se to lahko zgodi ljudem, ki se težko postavijo zase ali pa imajo o sebi mnenje, da si to na neki način “zaslužijo”.

Nihče si ne zasluži tega, da ga opravljajo, mu mečejo polena pod noge ali ga nadlegujejo, pa naj gre za telesno ali psihično zlorabo. Problem je vedno v tistem, ki nadleguje, in ne v ljudeh, ki so žrtve njegovih manipulacij.

Kaj storiti?

Čeprav to od nas zahteva kar nekaj poguma, je najbolje, če se s to osebo skušamo pogovoriti. Namesto defenzivnega vedenja ali prenašanja v nedogled se z njim ali njo pogovorimo na štiri oči.

Mirno, vljudno in odločno tej osebi povejmo, da se s takšnim ravnanjem ne strinjamo in v njem ne bomo sodelovali. Če ostanemo tiho in vse le vdano prenašamo, se to lahko razume kot tiha privolitev v neprimeren odnos.

Če je potrebno, se od osebe karseda oddaljimo. Če se le da, načrtujmo svoje delo tako, da bomo imeli z osebo, ki bi z nami rada manipulirala, kar najmanj skupnega dela in opravkov. Gre za to, da se zaščitimo in si omogočimo čim bolj mirno ter konstruktivno vzdušje, ki ga pri svojem delu nujno potrebujemo.

Če to ne pomaga, se dogovorimo za sestanek z nadrejenim oziroma šefom. Objektivno mu razložimo, kaj se dogaja in zakaj prihaja do konfliktov. Razložimo mu, da nam toksičen odnos s sodelavcem ali sodelavko onemogoča, da bi bili pri svojem delu (bolj) produktivni.

Lahko si tudi zapišemo oporne točke, da se med pogovorom ne zmedemo ali izgubimo rdeče niti. Prosimo za posredovanje, če bi bilo to potrebno, npr. da zamenjamo mizo ali pisarno, da prosimo za drugo izmensko delo ali kaj podobnega.

Ne spuščajmo se na raven osebe, ki je toksična. Opravljanje, širjenje neresnic ali nagajanje ne spadajo na delovno mesto. Ostanimo zunaj tega in s svojim distanciranim odnosom skušajmo umiriti zadeve.

Bodimo pozorni na to, koliko svojih poslovnih idej ali osebnih stvari delimo s toksično osebo. Obstaja namreč nevarnost, da si bo “izposodila” našo poslovno idejo in jo nato predala naprej kot svojo. Če pa smo z njim ali njo preveč osebni, lahko to razume kot znak, da lahko razpolaga z našimi osebnimi podatki in nas izkoristi.

Primer: če gre za osebo, ki nima občutka za to, kdaj nas lahko pokliče, se lahko zgodi, da nas bo klicala tudi zunaj delovnega časa, ponoči, ob koncu tedna in tako dalje.

Toksični odnosi na delovnem mestu lahko resno ogrozijo uspeh, produktivnost in napredek podjetja. Zato je nujno, da se vsi zaposleni trudijo za dobro, profesionalno vzdušje, ki prispeva k sodelovanju in skupnim ciljem. Podjetje so namreč njegovi zaposleni in samo ljudje, ki se v njem počutijo dobro, bodo lahko delovali tako, da bodo uresničevali skupne cilje podjetja in pri tem uresničevali tudi svoje osebne cilje.

Tags:
odnosislužba
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.