Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 2. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kratka jutranja daritev Bogu, ki jo izgovarja tudi papež Frančišek

Pope Francis Shrine of Our Lady of Fatima

© Santuário de Fátima | JMJ Lisboa 2023

Kathleen N. Hattrup - objavljeno 20/08/23

Poskusimo se znebiti izgovorov in ustvarimo navado te pomenljive duhovne prakse

Številni svetniki in duhovni pisci priporočajo preprosto, toda pomembno duhovno prakso: dan začnite tako, da ga darujete Bogu.

Obstaja več molitev za jutranjo daritev dneva in koristno je, če si zapomnimo najmanj eno, še raje pa več različnih. Za tiste, ki tega ne zmorete, vedno obstaja možnost, da besedilo molitve nalepite na ogledalo ali jo pritrdite na vrata hladilnika.

Ko so bili moji otroci še majhni, smo si izmislili pesmico, s pomočjo katere so lažje molili jutranjo daritev.

Če pa vam nič od tega ni pisano na kožo in še vedno nimate navade, da bi svoj dan zjutraj darovali Gospodu, vam ponujamo še preprostejšo rešitev. Papež Frančišek je v enem izmed nagovorov pri opoldanski molitvi angelovega češčenja v letu 2022 govoril o “hitrih” molitvah (vključno z jutranjo daritvijo).

Njegov predlog za jutranjo daritev dneva je resnično kratek in jedrnat:

Gospod, zahvaljujem se ti in ti darujem ta dan.

Neprenehoma molíte

Premišljevanje svetega očeta je izhajalo iz evangeljskega poziva: “Neprenehoma molite.” Takole je govoril:

“Zato Jezus danes naroča svojim učencem – vsem, ne zgolj nekaterim! –, ‘kako morajo vedno moliti in se ne naveličati’. Morda bo kdo ugovarjal: ‘Toda kako naj to storim? Saj ne živim v samostanu. Nimam veliko časa za molitev!'”

Pozabljena duhovna praksa

Morda nam pri tej resnični stiski lahko pomaga modra duhovna praksa, ki je danes že nekoliko pozabljena, dobro pa jo poznajo naši starejši, predvsem babice. To so t. i. molitveni vzdihi. Izraz je nekoliko zastarel, vsebina pa je zelo dobra.

Kaj je to? To so zelo kratke molitve, ki si jih zlahka zapomnimo in jih lahko pogosto ponavljamo skozi ves dan, med različnimi dejavnostmi, da ostanemo “uglašeni” z Gospodom.

Primeri

Recimo: takoj ko se prebudimo, lahko rečemo: “Gospod, zahvaljujem se ti in ti darujem ta dan.” To je kratka molitev. Nato pred kakršno koli dejavnostjo ponovimo: “Pridi, Sveti Duh.” Med enim in drugim opravilom lahko molimo takole: “Jezus, zaupam vate in te ljubim.”

To so resnično kratke molitve, ki pa nas ohranjajo v stiku z Gospodom.

Kratka sporočila Bogu

Kako pogosto pošiljamo kratka sporočila ljudem, ki jih imamo radi! Počnimo to tudi z Gospodom, da bodo naša srca ostala povezana z njim. Gospod vedno odpiše!

In nikar ne pozabimo prebrati njegovih odgovorov. Gospod vedno odgovori. Kje jih najdemo? V evangeliju, ki ga imejmo vedno pri roki in ga vsak dan večkrat odprimo, da sprejmemo Besedo življenja, ki je namenjena prav nam.

In vrnimo se k nasvetu, ki sem ga dal že večkrat – vedno imejte pri sebi žepno izdajo evangelija, v žepu ali v torbici. Vsakokrat, ko imate minuto časa, ga odprite in preberite nekaj vrstic: Gospod vam bo odgovoril.

Naj nas Devica Marija, ki je zvesta v poslušanju, nauči umetnosti nenehne molitve, ki se je ne bomo nikoli naveličali.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
molitevpapež Frančišek
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.