Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Poljska zakonca odprla svoj dom otrokom: “Z vsem srcem jih podpirava”

fot1.-archiwum-Violetty-i-Adama-Joppkow.jpg

Fot. archiwum Violetty i Adama Joppków

Veronika Snoj - Aleteia Poljska - objavljeno 24/10/23

"To je najino življenjsko poslanstvo," pravita zakonca

“Na življenjski poti sva srečala ljudi, ki so sami imeli rejniške hiše, kar naju je spodbudilo, da sva se otrokom odločila pomagati tudi sama,” pravita Violetta in Adam Joppek, ki sta se pred desetletjem odločila ustvariti rejniško hišo v poljskem mestu Bydgoszcz.

Zakonca sta opravila vsa izobraževanja in pridobila potrebne kvalifikacije. “To je najino življenjsko poslanstvo,” dodajata. Od leta 2014 je prag njunega doma prestopilo že kar nekaj otrok.

“Z vsem srcem podpirava te otroke”

Trenutno v hiši živi devet otrok, starih med 10 in 18 let. “Z vsem srcem podpirava te otroke, si prizadevava za njihov psihofizični razvoj in jih pripravljava na vstop v odraslost,” pravita zakonca.

Kot v vsaki družini ne gre brez težav, posebno z najstniki. “Z njimi se skušava veliko pogovarjati in težave reševati skupaj,” dodaja Violetta.

Prijaznost in usmiljenje

“Otroke spodbujava, da pomagajo drugim, in jih s tem učiva prijaznosti in sočutja,” pravita. “Prostovoljstvo, pomoč bolnim in revnim je odlična naložba v njihovo odraslost. Če se nekdo nauči pomagati drugemu že v zgodnjem otroštvu, potem bo drugim pomagal tudi v odraslosti,” dodajata zakonca.

Otroci v rejniški hiši ostanejo do zaključka šolanja oziroma do 25. ali 26. leta, nato se počasi osamosvojijo.

Violetta in Adam želita povečati hišo, da bi otrokom omogočila bolj udobno življenje. “V načrtu imava zgraditi še štiri sobe, kjer bi ti otroci lahko živeli po končanem šolanju, dokler ne najdejo zaposlitve in se lahko osamosvojijo,” pravi Violetta.

Rodzinny dom dziecka państwa Joppków

Zibelka za življenje

Zakonca sta tudi skrbnika lokalne zibelke življenja, lokacije v mestu, kjer lahko mame anonimno pustijo svoje novorojenčke, ki jih iz različnih razlogov ne morejo obdržati.

Do sedaj se v zibelki v Bydgoszczu ni pojavil noben otrok, vendar sta zakonca vesela, da ta možnost obstaja. “Ni na nas, da sodimo. Bolje je, da ima mama možnost položiti otroka v zibelko, kot pa da bi temu otroku naredila kakšno škodo,” poudarja Violetta.

V primeru, če bi se v zibelki pojavil novorojenček, je naloga zakoncev, da ga prevzameta in o najdbi sporočita reševalcem, policiji, in posvojitvenemu centru, ki nato otroka vzamejo pod svoje okrilje.

Super poslanstvo

Zakonca tudi druge spodbujata k ustvarjanju rejniških hiš in zaščiti življenja; pri tem pa ne skrivata, da to ni prav nič lahka naloga.

“Dati otroku družino, toplino in ljubezen je pravo super poslanstvo,” priznavata zakonca.

Rodzinny dom dziecka państwa Joppków

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie.

Tags:
rejništvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.