Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Deset lastnih otrok in še šest v rejništvu … “Prejmeš ljubezen, ki traja večno”

Acogimiento-Familiar

Cortesía

Mar Dorrio - objavljeno 18/06/23

José Manuel Trigo in Clara Rosón iz Španije sta starša desetim otrokom, poleg tega pa sta še rejnika. V svoj dom sta tako sprejela že šest otrok, ki so se znašli v težkih situacijah

Kako se dvanajstčlanska družina odloči, da bo postala rejniška družina?
Clara: Odločitev za rejništvo se je rodila iz ideje enega od najinih otrok. Potem, ko sem zaporedoma izgubila dva otroka, je eden od mojih otrok pripomnil: “Ker tema dvema bratcema ni uspelo živeti, bi lahko koga posvojili.”

Tedaj to ni bil pravi trenutek, posvojitev tedaj še ni prišla v družinski izračun. Kljub temu pa se je velikodušnost mojega otroka dotaknila mojega srca in pustila svoj pečat.

Čez nekaj let sem v zdravstvenem domu opazila plakat Rdečega križa, da se išče rejniške družine. V tistem trenutku sem podoživela, kar mi je povedal moj malček, in videla, da moramo storiti ravno to. Ko sem se odpravila domov, sem se sprva posvetovala s Joséjem Manuelom, nato pa sva povedala še otrokom. Vsi, stari od 10 do 20 let, so bili navdušeni.

Pri Rdečem križu te vodijo z namenom, da bi otrokom, ki jih sprejmeš, lahko dal čim več ljubezni. In, seveda, dom, poln veselja, poln otrok, kot je naš, je ponudil idealno okolje.

Ali je bil proces, da ste postali rejniška družina, preprost?
V našem primeru je bil prvi korak poklicati na Rdeči križ. Prišli so domov, kjer so nas podučili o odzivu otrok, nam predstavili praktične primere, posamično so se pogovorili tudi z vsakim od najinih otrok … Vse to z veliko resnostjo.

Ste kdaj razmišljali o posvojitvi katerega od otrok, ki so prišli v vaš dom?
Nikoli nisva razmišljala o tem. Res je, da obstajajo ljudje, ki so razočarani, ker si mislijo, da je rejništvo za vedno, vendar ni dobro postati rejnik s to idejo.

Namen rejništva je, da ti otroci nazadnje najdejo končno družino, bodisi s posvojitvijo bodisi zato, ker jih pod okrilje vzame družinski član. Čeprav lahko včasih ostanejo z družino gostiteljico za vedno, to ni ideja rejništva.

Acogimiento-Familiar

Veliko ljudem je težko, ko morajo oddati rejniške otroke. Kaj pravite o tem trenutku?
Midva sva šla v rejništvo, polna ljubezni najinih otrok. Postati rejnik pomeni prositi za nič in hkrati prejeti vse. Čutimo se zelo ljubljene od otrok do trenutka, ko jih oddamo. Čeprav je res, da so v tistem trenutku naša srca zlomljena, dobrota otrok nadoknadi vse.

Sva pa že na začetku jasno rekla najinim otrokom: “Ti otroci ne bodo ostali doma.” Ko odidejo, moramo zato biti preprosto veseli zanje, ker odhajajo k novi družini. Dva otroka od šestih, ki so bili pri nas, sta posvojili čudoviti družini. Četrti otrok je v stalnem rejništvu z družino, ki jo poznamo, midva pa sva njegova botra.

Za peto deklico nam je bilo težje, ker je bila pri nas dalj časa. Prišla je stara zgolj eno leto, z veliko ranami. Poleg tega je prišla še pandemija … To je bilo najbolj žalostno slovo, vendar se je končalo s čudovito družino iz Madrida.

Prejmeš ljubezen, ki traja večno, in pravim svojim otrokom: “Vsak izmed njih, kamorkoli jih Bog pokliče, so v naših srcih in nekega dne bomo vsi skupaj v nebesih.” Nekateri od naših otrok si tudi želijo postati rejniki.

Boste še naprej rejniška družina?
Da, še naprej bomo rejniška družina. To je resnično darilo in velika življenjska lekcija za najine otroke. Naredila jim je veliko dobrega in smo lahko le hvaležni.

Bi spodbudili druge družine, da postanejo rejniki?
Brez dvoma. Zakaj ne?

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedlain priredila Veronika Snoj.

Tags:
družinarejništvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.