Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 2. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Najprej je na Božji klic odgovoril brat, nato je v samostan vstopila še njegova sestra

Patrick and Siobhan

@churchpop | Instagram

Katarina Berden - objavljeno 12/11/23

"Rožni venec je močno vplival na naju oba, da sva bila pozneje odprta za Božji klic"

Patrick Mary, duhovnik in frančiškan, je imel možnost, da blagoslovi svojo sestro nekaj trenutkov prej, preden je vstopila v klavzuro in se je njeno življenje za vedno spremenilo. 28-letna Siobhan je namreč vstopila v red klaris.

Vero sta prejela v družini

Patrick, najstarejši od osmih otrok, se spominja svojega popotovanja v redovno življenje.

“Ko smo živeli v Nemčiji, smo kot družina začeli moliti rožni venec. Mislim, da je imel ta običaj zelo močan vpliv na našo družino, verjamem pa tudi, da je pozneje obrodil sadove.” Patrick se pošali, da ga je mama kot mladega fanta vprašala, ali si želi postati duhovnik, on pa nikoli ni odgovoril z da ali ne.

Ko pa se je vpisal na univerzo v Miamiju, je začel bolj resno razmišljati o duhovniškem poklicu. Z družino je med božičnimi prazniki odpotoval v Alabamo in se udeležil polnočnice in češčenja Najsvetejšega.

“Leta 2000 med tisto mašo sem zaslišal klic. Začutil sem, da me nekaj v notranjosti močno vleče, in točno sem vedel, kaj je to.” Dve leti za tem je vstopil v posvečeno življenje, odločil se je za frančiškanski red, saj ga je privlačilo njihovo življenje v preprostosti.

“Ko sem vstopil v red, je bila Siobhan stara sedem let. Ko so s Floride ob večjih dogodkih in praznikih prišli na obisk, so se vedno udeležili češčenja Najsvetejšega. Nekajkrat so lahko obiskali tudi redovnice in tako je Siobhan že kot deklica prišla z njimi v stik,” pripoveduje Patrick in razmišlja, da je njegova sestra verjetno že takrat čutila močno povezavo in željo po takšnem življenju.

Dvojni klic

Siobhan je živela popolnoma vsakdanje življenje. Na kolidžu je študirala glasbeno vzgojo in pela v raznih zborih, poleg tega je bila nadomestna učiteljica. Hodila je tudi na zmenke, vendar se je videlo, da to ni pot, po kateri jo vodi Gospod. Patrick pove, da je Siobhan svojo vero jemala zelo resno in je začela vedno bolj razmišljati o redovnem življenju.

Brat jo je spodbudil, da se je udeležila nekaj dogodkov in priložnosti za razločevanje, ki so jih organizirale sestre klarise. Nekajkrat jih je tudi samostojno obiskala in izkusila življenje v samostanu. Siobhan je povedala, da jo Bog vodi v tako življenje in da jo vsak obisk samostana napolni z mirom.

Patrick je za portal Churchpop povedal: “Bil sem nekoliko presenečen. Pričakoval sem, da bo šla k dominikankam, ker so učiteljice, vendar jo je bolj privlačilo življenje v molitvi in češčenju.”

Klarise sodijo med kontemplativne ženske redove, ki živijo v klavzuri. Čeprav tako življenje predstavlja veliko žrtev, pa niso edine, ki se žrtvujejo. Tudi njihove družine morajo veliko žrtvovati, saj morajo sprejeti omejene obiske svojih družinskih članic, ki jih ločujejo rešetke.

“Meni to predstavlja veliko veselje. Seveda sem pomislil tudi na to, da bomo vsi morali kaj žrtvovati, ne bomo imeli toliko stikov, kot smo jih imeli v preteklosti, vendar je ta žrtev čudovito darilo Bogu in velik blagoslov za našo družino, da imamo hči oziroma sestro, ki moli za nas, Cerkev in cel svet.”

Patrick poudari, da so obiski redki in kratki, vendar jih prav zato vedno dobro izkoristijo in jim pomenijo zelo veliko. “Najini starši so zelo srečni in veseli zanjo. Seveda je zanje ta situacija grenko-sladka, vendar zagotovo prevlada sreča.”

View this post on Instagram

A post shared by ChurchPOP (@churchpop)

Blagoslov in vstop v redovno življenje

“Zame je bilo čudovito darilo, da sem jo lahko blagoslovil, preden je potrkala na vrata klavzure.” Patrick je nato opisal postopek, kako je sestra vstopila v red klaris.

Svečano je pokleknila na tla in potrkala na zaprta vrata, ki vodijo v klavzuro. Ko so se vrata odprla, je Siobhan izrekla nekaj besed in bila sprejeta. Sestre so jo objele in ji izročile oblačila. Družina jo je naslednjič videla šele ob obisku in pogovoru skozi rešetke.

Patrick je prepričan, da je njen stik s klarisami v otroštvu močno vplival na njeno življenje. “Življenje z Jezusom ji je dalo veliko moči in miru.” Povedal je tudi, da je zelo hvaležen svojim staršem, ki so bili vse življenje zgled vere. “Rožni venec je močno vplival na naju oba, da sva bila pozneje odprta za Božji klic.”

Tags:
družinaredovniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.