Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 15. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Sprva odločna zagovornica splava, pozneje goreča podpornica življenja. Kaj se je spremenilo?

líder provida Mayra Rodriguez

Courtesy of Mayra Rodríguez

Karen Hutch - objavljeno 21/11/23

Mayra Rodriguez je dolga leta delala v organizaciji Planned Parenthood v ameriški zvezni državi Arizona, kjer je vsak dan najmanj 50 žensk želelo opraviti splav. Nato pa si je korenito premislila

Mayra Rodriguez je kot deklica v Mehiki opazovala svojo mamo, ki je delala v zdravstvu, in postopoma jo je začelo zanimati, da bi v prihodnosti tudi sama opravljala ta poklic. Pozneje se je kot študentka odločila, da bo obiskovala tečaj poslovne administracije za zdravstveno industrijo, nazadnje pa je postala klinična laboratorijska tehnica.

Zaposlitev v organizaciji Planned Parenthood

Mayra se je pozneje z družino priselila v Združene države Amerike in se ustalila v Phoenixu v ameriški zvezni državi Arizona. Tam jo je ena od prijateljic povabila, naj se zaposli v zdravstvu. Za to delo je bila zelo primerna, saj so potrebovali osebje latinskoameriškega porekla, ki tekoče govori špansko.

Mayra je bila prepričana, da je našla sanjsko delo, zato se je odločila, da ga sprejme. Navdušena je bila nad idejo, da bo pomagala drugim ženskam, predvsem iz Latinske Amerike. Delovno mesto je bilo na kliniki Planned Parenthood (Načrtovano starševstvo, op. prev.).

Hladna stvarnost klinik za opravljanje splavov

Leta 2016 je Mayra prejela priznanje Mednarodne zveze za načrtovano starševstvo za zaposleno leta. Prislužila si je položaj direktorice na kliniki v Arizoni, kjer so opravljali splave. Po določenem času na tem delovnem mestu se Mayra spominja:

“Kot direktorica klinike, ki je bila namenjena predvsem opravljanju splavov, sem ugotovila, kako sem ženskam, ki so prišle v enega od naših preventivnih zdravstvenih centrov, govorila, da je splav varen, celo varnejši od celotne nosečnosti, zato je bolje, da opravijo splav.”

Ob neki priložnosti je k Mayri pristopila medicinska sestra in ji sporočila, da je zdravnik, ki je opravil splav, pustil otrokovo glavo v pacientki, ki jo je obravnaval. Pacientka je bila stara 19 let in noseča 14 tednov.

Medicinska sestra je napako opazila, ker ob koncu vakuumskega splava raztrgane ostanke otroka odnesejo v prostor, kjer posamezne dele razločijo in sestavijo kot sestavljanko, da preverijo, ali je bil splav temeljito opravljen.

Zdravnik ni bil pripravljen priznati svoje napake, saj bi to pomenilo, da bi moral pacientki dati še drugi odmerek fentanila, zdravila, ki se uporablja kot anestetik, in ji odstraniti maternični vložek, ki ga je vstavil mladi ženski.

Mayra se spominja zdravnikovega odziva, ko ga je opozorila na to:

“Rekel je: ‘Poišči jo [glavo] med odpadki.’ Ne bom lagala: vedela sem, da ostanke odložijo v rdečo vrečko, to sem vedela od vsega začetka, ter da jih nato odvržejo skupaj z medicinskimi odpadki in na koncu sežgejo.

Takrat se je Mayrino življenje popolnoma spremenilo. “Najbolj me je pretreslo, ko sem slišala, da o otroku govorijo kot o odpadku,” je pojasnila Mayra.

Odgovornost klinike Planned Parenthood

Mayra ni mogla molčati. Nadrejenim je poročala o nevarnih medicinskih praksah, ki jih je opazila na kliniki – in izgubila službo zaradi obtožbe, da v svoji delovni mizi hrani narkotike.

Mayra je začela pravno bitko, v kateri se je zoperstavila mogočni kliniki za splave ter vložila tožbo zaradi neupravičene odpovedi in malomarnega ravnanja, se zavzela za zdravje žensk, ki mu, kot je ugotovila, splav niti najmanj ni naklonjen. Poleg tega se je začela zavzemati tudi za pravice nerojenih otrok.

Kljub številnim težavam je leta 2019 tožbo dobila in tako postala edina nekdanja uslužbenka klinike Planned Parenthood, ki ji je to uspelo.

Danes se Mayra zahvaljuje Bogu, da je doživela to izkušnjo. Šele na ta način ji je Bog odprl oči, da je začela podpirati kulturo življenja. Zdaj pomaga številnim ženskam, ki so se znašle v težkih okoliščinah, in opozarja, da “varnega splava” ni ter da ta poseg prinaša škodljive telesne, duševne in čustvene posledice.

View this post on Instagram

A post shared by Mayra Rodriguez (@therealmayra.rodriguez)

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
splav
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.