Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 30. aprila |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Bom advent preživela kot Marija ali Marta?

family around table on Christmas

Roman Samborskyi | Shutterstock

Cecilia Pigg - objavljeno 06/12/23

Pripoved o Marti in Mariji iz evangelija po Luku me je spodbudila, da se v tem prazničnem obdobju osredinjam na tisto najpomembnejše

Predstavljajte si strip, ki prikazuje naslednje: na prvi sličici vidite, kako z eno roko hitim pomivati posodo, z drugo pa mešam po loncih na štedilniku. Naslednja serija sličic prikazuje, kako prebiram recepte, nalagam posodo v pomivalni stroj in nato prek spleta nakupujem božična darila.

V ozadju vsake sličice so moji otroci, ki se mi obešajo na noge, se trmasto valjajo po tleh in nato sedijo pred televizijskim zaslonom. Ena od sličic me prikazuje, kako prijateljici v telefonskem sporočilu pišem odgovor na njeno povabilo, naj jo popoldne obiščem: “Žal mi danes ne bo uspelo!” Na vsaki sličici sta dobro vidna križ in adventni venec, ki stojita na sredini kuhinjskega otoka.

Predzadnja sličica stripa prikazuje moj obraz od blizu in nad glavo mi sveti žarnica. Na zadnji sličici lahko vidite, kako okoli sebe zberem otroke, da bi jim prebrala pravljico, potem ko prijateljici pošljem telefonsko sporočilo z naslednjo vsebino: “Z veseljem pridem, se vidiva!”

Moj trenutek prebliska

Kaj se je zgodilo, da sem pred nekaj tedni doživela ta trenutek prebliska? Ugotovila sem, da želim letošnji advent preživeti kot Marija in ne kot Marta. Praznični čas želim preživeti bolj osredinjena na ljudi kot na okraske, hrano, darila in podobno.

Marija je sedela ob Jezusovih nogah, Ga poslušala in se z Njim pogovarjala. Marta je počela nujne stvari, bila je dobra gostiteljica, vendar so ji te stvari postale pomembnejše od osebe, ki jo je obiskala na domu. In po Jezusovih besedah je bila močno prikrajšana.

Katere so nujne, praktične stvari, ki jih moram postoriti v letošnjem adventu, da se primerno pripravim na božič?

Je že res, da so posebne jedi, nakupovanje in zavijanje daril ter okraševanje doma dobra in koristna prizadevanja za praznovanje božiča. Obenem pa morajo ostati na svojem mestu in ne smejo odvračati moje pozornosti od družine ali gostov, sploh pa ne od molitve!

Obstajajo tri metode, s katerimi si lahko pomagam, ko me bodo preplavile vročica božičnih nakupov, nenehne razprodaje in posebne “praznične” ponudbe ter želja, da ne bi zaostajala za sosedovimi.

1
Odpoved

Najprej ne smem pozabiti, da je advent spokorni čas. Vijoličaste sveče so čudovite, vendar pomenijo pokoro. Žrtev. Odpoved. Čemu se moram odpovedati in na koga se moram navezati v letošnjem adventu?

2
PREMISLEK

Druga metoda je premislek o evangeljski pripovedi o Mariji in Marti. Na začetku vsakega dne v adventu se želim spomniti Jezusovih besed: “Le eno je potrebno.” Ob koncu dneva želim premišljevati o tem, kateri deli mojega dne so bili v skladu s temi besedami in kateri ne.

Ali sem hitela z molitvijo, da bi čim prej prečrtala vse obveznosti s seznama “nujnih” opravil? Ali sem prepoznala trenutke, ko bi se lahko pogovarjala z otroki, možem ali znancem, na katerega sem naletela? Ali pa sem se tem trenutkom izognila in se lotila priprav na božič ali gospodinjskih opravil, ki bi lahko počakala?

3
SVETNIKI

Tretja metoda so svetniki: spomnila se bom nanje in na njihovo veselje, ko so sprejeli revščino in preprostost, da bi sledili Jezusu. Premišljujem o materi Tereziji: odločila se je, da bo spala v najsoparnejši sobi v hiši, spalnici neposredno nad kuhinjo, ob tem pa je služila najbolj ubogim med ubogimi na ulicah Kalkute.

Mislim na sv. Filipa Nerija, ki je dobro jedel, ko je imel v hiši goste, preostali čas pa je živel od kruha in vode, da bi ostal osredinjen na Jezusa in svoje poslanstvo: z veseljem ljubiti svoje občestvo in mu služiti.

Če se bom v času pred božičem odpovedala dodatnim sladkarijam ali tretji skodelici čaja, mi bo morda pomagalo, da se bom spomnila, komu sledim in zakaj. Če se bom odločila za dobro voljo namesto za hitro potešitev želje po slaščicah ali toplem napitku, se bom morda lažje osredinila na Jezusa.

Sv. Marta in Marija, prosim, pomagajta nam, da bomo v letošnjem adventu znali najti pravo ravnovesje med prazničnimi pripravami in ljudmi.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
božič
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.