Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 30. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

2 preprosti besedi za adventna premišljevanja

Woman praying in church with candels

Anna Nass | Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 10/12/23

Cerkev izpostavlja dve besedi, o katerih lahko premišljujemo v adventu in se v molitvi vedno znova vračamo k njima

Adventni čas nas vabi, da na svet pogledamo z novimi očmi in prepoznamo čudovit Božji načrt odrešenja.

Obstaja veliko načinov za premišljevanje o tej stvarnosti, papež Benedikt XVI. pa nam v ta namen ponuja dve preprosti besedi:

Na začetku vsakega novega cerkvenega leta je Cerkev pri bogoslužju povabljena, naj obnovi svoje oznanilo vsem ljudem, in ga povzame v dveh besedah: “Bog prihaja“. Ti kratki in jedrnati besedici imata izjemno moč, da vedno znova osvežita naš spomin.

Predvsem nas morata spomniti, da Bog k nam ni prišel zgolj v preteklosti, temveč da “prihaja” tudi v sedanjosti:

Za trenutek se ustavimo in premislimo: beseda ni uporabljena niti v pretekliku – Bog je prišel – niti v prihodnjiku – Bog bo prišel: uporabljena je v sedanjiku: “Bog prihaja.”

Če pogledamo podrobneje, gre za trenutni sedanjik, torej za dejanje, ki se dogaja ves čas: zgodilo se je, dogaja se zdaj in zgodilo se bo vedno znova. V vsakem trenutku “Bog prihaja.”

To preprosto dejstvo nam razkriva Boga ljubezni, ki svojega ljudstva ne zapusti, ampak želi biti z njim v vsakem trenutku zgodovine:

On je Oče, ki nikoli ne neha misliti na nas in si v skrajnem spoštovanju naše svobode želi, da bi nas srečal in obiskal; želi priti, prebivati med nami, ostati z nami. Njegov prihod spodbuja želja, da bi nas odrešil zla in smrti od vsega, kar preprečuje našo resnično srečo. Bog prihaja, da bi nas rešil.

V letošnjem adventu premišljujmo o teh dveh preprostih besedah in ne pozabimo: Bog nas ni zapustil, ampak prihaja k nam zdaj in želi biti z nami v sedanjem trenutku.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
advent
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.