Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 30. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

S tem dejanjem se pripravite na novo leto

2023 2024 on sand with waves hitting beach

Tama2u | Shutterstock

Cecilia Pigg - objavljeno 30/12/23

Nekaj preprostih vprašanj, ki vam lahko pomagajo pri vpogledu, kako ste živeli v iztekajočem se letu – in vam pomagajo, da se boste lažje osredinili na svoje duhovne cilje za prihajajoče leto

Eden mojih nenehnih izzivov v krščanskem življenju je izpraševanje vesti. S to duhovno prakso se pravzaprav trenutno spopada celotno naše gospodinjstvo. Od treh, ki smo, vsaj po starosti, že dovolj razumni za tovrstno početje, se prvi bori s pretiranim izpraševanjem vesti, drugi z nezadostnim, tretji pa je preprosto preobremenjen s količino lastnih napak in zmot in kar nekako zamrzne. To običajno pride do izraza, ko se kot družina skupaj pripravljamo na spoved.

Da bi si znova ogledala in osvežila to, kar me trenutno tako vznemirja, sem pomislila, da bi bilo morda lepo stopiti korak nazaj od vseh tistih malenkosti in si ogledati širšo podobo celotnega leta, ki se izteka. In kdo ve, morda bom iz tega potegnila kakšen bolj smiseln novoletni sklep kot običajno!

Oblikovala sem nekaj vprašanj, ki naj bi mi pri tem pomagala: začela sem s stvarmi, ki so bile v tem letu dobre. Zahvala za vse lepe stvari v iztekajočem se letu bo gotovo dobra popotnica za prihajajočih 365 dni. In tistim, ki smo nagnjeni k pretiranemu razčlenjevanju in črnogledosti, je lahko začetek v duhu hvaležnosti in zahvaljevanja v veliko pomoč v boju proti tem skušnjavam.

Preteklo leto

Ko se ozirate na svoje preteklo leto, v treh kategorijah navedite nekaj trenutkov, na katere ste bili najbolj ponosni. Pri teh vprašanjih velja: bolj boste natančni, jasneje boste videli in cenili dobro, ki se je razpletlo.

  • Ljubezen do samega sebe

Ali ste dosegli kaj, na kar ste resnično ponosni, velikega in/ali majhnega – v službi, doma, v soseski, v župniji?

  • Ljubezen do drugih

Ali ste v svojem življenju razvili odnos s kakšno osebo, ki jo je težko ljubiti? Kako ste v tem letu rasli v prijateljstvu? Če ste mati, ali oče, ali zakonec, na kakšen način ste ljubili svojega zakonca in/ali svoje otroke?

  • Ljubezen do Boga

Na kakšen način ste si letos vzeli čas za Boga?

Prihodnje leto

Nato s pomočjo istih vprašanj poskušajte ugotoviti, kaj vse vam letos morda ni uspelo, pa bi si lahko zadali za cilj v prihodnjem letu. Ste doživeli kakšne večje poraze ali razočaranja v službi ali doma? Kakšno veliko razočaranje v prijateljstvu ali težave z družino? Kaj pa vaše duhovno življenje? Ste prepoznali kakšne vzorce greha, ki so prišli na dan?

In nazadnje, na podlagi vzponov in padcev letošnjega leta, kaj bi bili dobri cilji za prihajajoče leto v teh istih kategorijah?

  • Ljubezen do samega sebe

Nekaj časa namenite premisleku o tem, katere rane so navzoče v vašem življenju. Ali vas je v preteklem letu karkoli zlomilo, pa bi zdaj lahko raziskali to rano in jo poskusili ozdraviti?

  • Ljubezen do drugih

Kako lahko razvijate svoj odnos z nekom, ki ga težko ljubite? Morda bi bilo dobro, da najprej ugotovite, kdo je ta oseba. Poiščite praktičen način, kako bi lahko v novem letu rasli v prijateljstvu. Ali imate kakšna že obstoječa prijateljstva, v katera bi želeli vlagati več? Ali imate nova poznanstva, za katera si lahko prizadevate, da bi se razvila v prijateljstvo? Poiščite praktičen način, kako bi lahko v novem letu bolje ljubili svojega zakonca in svoje otroke.

  • Ljubezen do Boga

Na kakšen način lahko v novem letu najdete čas za Boga v vsakdanjem življenju?

Če ta vprašanja spodbudijo boljša vprašanja ali spoznanja, ki so še bolj uporabna za vaše življenje, je to čudovito! Čas za premislek bom sklenila s kratko molitvijo, v kateri se bom zahvalila Svetemu Duhu – v pričakovanju radosti in izzivov novega leta.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.