Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 6. maja |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Pokukajte v ustvarjalni svet meniha, ki je letno izdelal več kot 70 kompletov jaslic      

Razstava O, blazena samota

Tatjana Splichal | Družina

Urška Kolenc - objavljeno 04/01/24

Prve znane jaslice je ustvaril za šempetrsko cerkev v Ljubljani

Vse do svečnice lahko jaslice občudujemo tudi po slovenskih cerkvah. Marsikateri komplet svete družine je izdelal menih Wolfgang (Joseph) Kogler (1913–1993), ki je večino življenja preživel v kartuzijanskem samostanu Pleterje.  

Rojen je bil v avstrijskem kraju Eisenerz. V duhovnika je bil posvečen v redu služabnikov Device Marije, t. i. servitskem redu. Dve leti pozneje se je pridružil kartuzijanom v Pleterjah in tam dal večne obljube.

Kako je videti življenje v Pleterjah?

Med drugo svetovno vojno je bil vpoklican v nemško vojsko, a ni šel med vojake, temveč je bil dodeljen za kaplana v svoji župniji. Od leta 1947 je deloval v kartuziji Hain v Düsseldorfu. Leta 1963 se je vrnil v Pleterje, kjer je vse do smrti oblikoval glinene figure jaslic in križanega Jezusa.

Njegove jaslice po več slovenskih cerkvah

Tovrstna umetnost je bila menihu blizu že od otroštva. Odraščal je namreč v okolju, kjer so dajali velik poudarek jaslični umetnosti. Kot kartuzijan pa je pozneje lahko še bolj izpopolnjeval svoj talent in ga združeval s samostanskim življenjem v celici.

Prve znane jaslice je ustvaril leta 1965. Naročnik je bil iz Amerike, jaslice pa so bile namenjene za šempetrsko cerkev v Ljubljani. Za ene njegovih najlepših jaslic veljajo tiste, ki jih je izdelal za župnijo Teharje, zadnje pa je izdelal za cerkev v Ivančni Gorici.

O Koglerjevi neverjetni ustvarjalnosti in želji, da bi ljudem s pomočjo umetnosti pomagal vstopiti v skrivnost odrešenja, priča podatek, da je letno izdelal tudi 70 kompletov jaslic.

Razstava O, blažena samota

Ob 110-letnici rojstva, 60-letnici vrnitve v Pleterje in 30-letnici smrti plodovitega jasličarja so v Galeriji Družina pripravili razstavo z naslovom O, blažena samota. Vse do 13. januarja je na ogled v galeriji Družina, od ponedeljka do petka od 9. do 17. ure, ob sobotah od 8. do 12. ure. Razstava prikazuje okolje, kjer so nastajale njegove stvaritve, pripomočke, ki jih je uporabljal, na ogled pa je tudi nekaj kompletov jaslic, ki jih je izdelal.

Nekaj utrinkov z razstave si oglejte v fotogaleriji:

Še več o njegovem življenju lahko izveste v fotomonografiji Veselo odrešenjsko sporočilo, ki je izšla pri založbi Družina.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.