Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 3. maja |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Moja želja je ljudem približati svet zdravnikov in zdravja”

studentka medicine

Fotografija je last Eme

Kaja Zupanc - objavljeno 25/01/24

Ženska ženski – študentka medicine

Ema se opisuje kot srečno, nasmejano in polno življenja. Trenutno se posveča študiju medicine, sicer pa obožuje raziskovanje vsega, kar ji življenje ponuja. Obožuje ples, šivanje, potovanje in ustvarjanje vsebin. Najraje pa preživlja čas z ljudmi, ki jih ima rada.

Zelo dejavna je tudi na družabnih omrežjih. Na Instagram in Tik Tok profilu vsakodnevno deli zanimive informacije in znanje, ki ga prejme na fakulteti.

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Idealen začetek dneva je s soncem, tako kot nas je narava naredila. 🙂 V miru, z raztezanjem in svežim zrakom. Najlepše pa mi je, če lahko to delim s partnerjem.

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …?
Nasmehnem se. Vsak dan je darilo in tudi ko sem videti “zalimano”, mi je v veselje, da sem tukaj. Če bi kaj rekla, bi verjetno rekla: “Hvala.”

3. Zakaj ste se odločili za študij medicine?
Razumsko ne znam povedati, zakaj, ampak čutila sem, da je to to. Nikoli nisem niti podvomila, ker se mi zdi, da ne glede na to, kako bi moje življenje zavilo, bi v vsakem primeru delala nekaj v povezavi z zdravjem in z ljudmi.

studentka medicine
Ema med učenjem.

4. Kateri del medicine vas najbolj zanima in zakaj?
Najbolj mi je všeč holističen oziroma celosten pristop do medicine, kjer se človeka obravnava kot celoto. Moja želja je specializirati družinsko medicino zaradi širine, ki mi jo omogoča, ter še posebej zaradi odnosov, ki jih na ta način lahko imam z ljudmi in pacienti.

5. Opazila sem, da na družbenih omrežjih redno delite zanimivosti o medicini in nasvete glede dejanskega zdravja. Menite, da ima to tudi pomembno vlogo pri osveščanju širše javnosti o zdravju? Kaj bi radi s svojimi objavami dosegli?
Študirati medicino in raziskovati zdravje je strašno zanimivo, res. Moja želja je ljudem približati svet zdravnikov in tudi zdravja, hkrati pa jim podati razumevanje o svojem telesu.

Vsak lahko veliko naredi zase in za svoje zdravje, ampak mora zato najprej razumeti, kdo je in kako deluje. Mislim, da je moje delo osveščanja kaplja v ocean, ampak vsaka kaplja prispeva.

View this post on Instagram

A post shared by Medicina in Zdravje (@med.zdravje)

6. Kako kot bodoča zdravnica vidite svojo vlogo v družbi?
Moja srčna želja je bolj povezati standardno medicino z alternativno in pomagati vrniti ljudem zaupanje v medicino. Bolj kot se poglabljam v zdravje, bolj vidim, da res vključuje vse – seveda hrano, gibanje, spanje, ampak tudi odnose, kariero, smisel, ki ga posameznik vidi v življenju. To želim tudi upoštevati in združevati v svoji praksi.

7. Kako se ob vseh obveznostih in vsesplošnem pomanjkanju časa posvetite svojemu partnerju?
Nimam vsesplošnega pomanjkanja časa. 🙂 Se včasih sicer zgodi, ampak se s partnerjem zelo podpirava in si pomagava. Ko jaz nimam časa zaradi faksa, mi on kuha in poskrbi za vse ostalo ter obratno. Razumeva, da morava za dober odnos vsak najprej živeti sebe in si stojiva ob strani v tem. Nama pa je ta odnos prioriteta, tako da tudi ko je manj časa, se odpoveva čemu drugemu, kar ni tako pomembno. 

studentka medicine

8. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni, in kaj ste se iz nje naučili?
Tri leta življenja na Novi Zelandiji. Med študijem sva se s partnerjem odločila, da si vzameva prosto leto in potujeva okoli sveta. Zaradi pandemije sva obtičala na Novi Zelandiji, kar je bilo največje darilo, čeprav takrat ni bilo videti tako. To nama je čisto spremenilo pogled na svet. Od takrat – brez heca – vem, da je vse mogoče.

9. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Da je življenje vedno z mano. Res vidim, da ima vse svoj namen in tudi če jaz trenutno ne razumem, zakaj je tako, vedno, ko mine čas, lahko pogledam nazaj in vidim, kako se vsaka majhna točka mojega življenja poveže v veliko risbo, ki me definira. Neskončno sem hvaležna za to povezavo, ki jo čutim – vse v življenju je potem lažje.

studentka medicine

10. Biti ženska je lepo, ker …
… smo ženske magične. Obožujem danost za senzualnost, za milino, intuicijo in povezavo z življenjem, ki jo vidim v sebi in preostalih ženskah. Res uživam biti ženska.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.