Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 3. maja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Video na TikToku združil študentko z redko boleznijo in njeno darovalko

Woman finds kidney donor through TikTok

Zajem zaslona | Youtube

Kaja Zupanc - objavljeno 01/02/24

Moč družbenih omrežij in človeške dobrote

Katie Hallum, študentka Univerze v Oklahomi, se je spopadala z redko boleznijo ledvic, ki je postavila na preizkušnjo njeno življenje. O svoji diagnozi je spregovorila v kreativnem posnetku na priljubljeni platformi TikTok.

Objava posnetka ji je rešila življenje

Julija 2022 je Hallumova na družbenem omrežju delila humoren video z naslednjim sporočilom: “Slišala sem, da pravite, da imate krvno skupino nič in zdrave ledvice,” prek katerega si je potihem želela, da bi se našla rešitev za njeno zdravstveno stanje.

Ni pričakovala, da ji bo to pomagalo dobiti točno tisto, kar potrebuje: novo ledvico.

Video si je ogledala tudi novinarka Savannah Stallbaumer, ki se je odločila, da bo ukrepala in darovala ledvico. “Predstavljajte si, da lahko tej deklici dejansko pomagam, pa nisem naredila ničesar,” je po poročanju ABC News komentirala Stallbaumerjeva.

Presenečenje v restavraciji

Po večmesečnem testiranju je Savannah izvedela, da je popolnoma primerna za darovanje ledvice Hallumovi. “Odločila sem se, da jo bom presenetila v restavraciji in ji povedala to veselo novico,” je dejala. V rokah je držala plakat z napisom: “Izredna novica. Dobila boš novo ledvico.”

Woman finds kidney donor through TikTok
Skupaj v bolnišnici.

Hallumova je izrazila svojo globoko hvaležnost za nesebično Savannahino pripravljenost, da pomaga neznanki, hkrati pa je zgodba navdihujoč primer moči družbenih omrežij in človeške dobrote.

Savannah me je poznala le prek interneta in zame darovala del sebe.

Operacija uspela

Presaditev so izvedli 17. avgusta 2022. Katie je povedala, da njeni zdravniki ne bi mogli biti bolj zadovoljni z njenim napredkom pri okrevanju.

Zgodba pa se ni končala le pri uspešnem okrevanju obeh vpletenih. Katie in Savannah sta postali dobri prijateljici in skupaj praznovali tudi božič.

Tags:
bolezen
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.