Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 3. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kakšen zgled nam daje Jezus z molitvijo v samoti?

ROZNAVA, SLOVAKIA - JULY 21, 2014: The prayer of Jesus in the Gethsemane garden

Renata Sedmakova | Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 11/02/24

Ves čas javnega delovanja je Jezus pogosto molil sam, stran od množic in celo od svojih učencev

Jezus je želel, da bi se njegovi učenci zgledovali po njem, še posebej v molitvi.

Katekizem Katoliške cerkve poudarja, kako je Jezus molil v samoti:

Jezus se pogosto umika v odmaknjene kraje, v samoto, na goro, najraje ponoči, da bi molil. Jezus nosi v svoji molitvi ljudi, ker si tudi v svojem učlovečenju privzema človeško naravo, in jih daruje Očetu, ko daruje sam sebe. On, Beseda, ki si je “privzela meso”, je v svoji človeški molitvi deležen vsega tistega, kar živijo “njegovi bratje”; deležen je njihovih slabosti in sotrpi, da bi jih tega osvobodil. Saj ga je Oče zato poslal. Njegove besede in njegova dela se potemtakem izkazujejo kot vidno razodevanje njegove molitve “na skrivnem”.

(KKC 2602)

Učenci so pogosto videli Jezusa, kako moli sam, in ga nato spraševali, kako naj molijo:

“Nekoč je Jezus na nekem kraju molil. Ko je nehal, ga je eden izmed njegovih učencev prosil: ‘Gospod, nauči nas moliti.'” Ali se v Kristusovem učencu ne zbudi hrepenenje po molitvi, ko najprej gleda svojega Učitelja, kako moli? Tedaj se je more naučiti od Učitelja molitve. Ko otroci gledajo in poslušajo Sina, se naučijo moliti in prositi Očeta.

(KKC 2601)

Čeprav je Jezus molil tudi v družbi svojih učencev, pa ni molil samo v družbi drugih ljudi. Molil je z ljudmi in sam, s čimer nam je dal zgled, ki mu moramo slediti.

Da bi posnemali Jezusovo molitveno življenje, moramo moliti tako v samoti kot tudi v občestvu. Ne smemo zanemarjati ne ene ne druge vrste molitve. Vzemite si trenutek in si oglejte svoje molitveno življenje: kako pogosto molite v samoti?

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
molitevSveto pismo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.