Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 3. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

K čemu nas v postu spodbuja sv. Janez Pavel II.?

Św. Weronika ociera twarz Jezusowi

H.J. Groen | Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 24/02/24

Sv. Janez Pavel II. nas vse spodbuja, naj sprejmemo klic in izziv postnega časa: ponotranjimo ga z vsem svojim bitjem, ne pa odpravimo kot nekaj prezahtevnega

Sv. Janez Pavel II. nas vse poziva, naj postni čas vidimo kot priložnost za rast in jo sprejmemo. O tem pozivu je premišljeval med nagovorom na pepelnično sredo leta 1981:

Sprejeti poziv postnega časa pomeni sprejeti poziv k posebnemu sodelovanju z Božjo milostjo. Ta klic se izreka z besedami bogoslužja, vendar mora globoko odmevati v srcu in zavesti vsakega izmed nas.

Svojo misel nadaljuje z besedami, da “sprejeti klic postnega časa pomeni sprejeti klic k posebnemu sodelovanju s Kristusom: ‘Ker smo njegovi sodelavci, vas tudi prosimo, da Božje milosti ne bi prejeli v prazno! Pravi namreč: Ob času milosti sem te uslišal in na dan rešitve sem ti pomagal'” (2 Kor 6,1-2).

Postni čas je obdobje, ko sprejmemo Božji klic k spreobrnjenju, ko ovrednotimo svoje življenje in ugotovimo, kje se moramo izboljšati, da bi lahko prejeli številne Božje milosti.

Žrtvovanje in Božja ljubezen

Različne žrtve, ki jih darujemo med postnim časom, naj bodo predvsem usmerjene v Božjo ljubezen in naj posnemajo Njegovo žrtev na križu:

Križ se razodeva pred očmi naše duše, torej ljubezni. Oznanjevati post pomeni spominjati se te Ljubezni z vso njeno močjo! Spomnite se križa!

Sprejeti post pomeni sprejeti razodetje te ljubezni: znajti se v razsežnostih te ljubezni – usmiljenja.

Vse v postnem času se vrača h križu, ki je najjasnejše znamenje Božje ljubezni do nas.

Naj v letošnjem postu sprejmemo duha molitve, posta in miloščine ter ga razumemo kot odgovor na Božjo ljubezen.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
post
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.