Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 2. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ste raztreseni? Tako si lahko pomagate in postanete bolj organizirani

forgetful-man

AlexandrMusuc | Shutterstock

Karen Hutch - objavljeno 11/03/24

Gotovo se vam je že zgodilo, da ste imeli zjutraj vse splanirano, zvečer pa ste ugotovili, da ste na primer pozabili na sestanek, vrniti klic ali plačati položnico

Ena najpogostejših težav našega časa je raztresenost. Ko smo raztreseni, se težko osredotočimo na določeno temo, ker nas zanima več stvari.

Mnogi se soočajo s pomanjkanjem pozornosti, da bi se osredotočili le na eno stvar. Imajo preveč drugih misli, zaradi česar se ne morejo osredotočiti na sedanjost, hkrati zamudijo druge stvari, doživljajo določeno nezmožnost ohranjanja informacij in pozabljajo obveznosti, ki so jih načrtovali.

Kultura neposrednosti in večopravilnosti, v kateri živimo, nas vabi, da počnemo in razmišljamo o več stvareh hkrati. Več o tem, kako lahko izboljšamo našo pozornost, je povedala psihopedagoginja Justina Zoltowski, ustanoviteljica organizacije Vocatio, ki mlade spremlja zlasti v procesu poklicne orientacije. 

Učinki motenj

Justina Zoltowski je za Aleteio pojasnila, da raztresenost pri človeku povzroča posebne učinke. In čeprav jih je lahko veliko, je glavni ta, da izgubimo osredotočenost na to, kar želimo doseči: “Ne moremo ali pa zelo težko ločimo med tem, kaj resnično želimo storiti, in tem, kar nam jemlje pozornost”.

To ima lahko dva glavna učinka:

  • Oddaljimo se od svojih najglobljih ciljev in želja.

Ko smo osredotočeni na ugajanje svetu in ugajanje Bogu, nas privlačita dve različni zadevi, zaradi česar ne moremo stoodstotno opravljati nobene od njiju. Pogosto se na koncu odločimo za tisto, kar nam svetujejo ali je lažje, ne da bi zares izbrali tisto, kar od nas želi Bog.

  • Pri vsakodnevnih opravilih smo raztreseni.

Velikokrat so nam predstavljene bolj privlačne možnosti od tega, kar bi morali početi v vsakdanjem življenju. Nazoren primer je, ko veste, da imate naslednji dan pomemben izpit, za katerega se morate učiti, vendar greste raje ven s prijatelji in si rečete: “Učil se bom pozneje.” Tako izberete privlačnejšo možnost namesto tistega, kar bi morali početi.

“Včasih je težava – na primer – odvračanje, ki mi preprečuje učenje ali osredotočanje na to, kar moram narediti, in odvrne mojo pozornost od tega, kar je pomembno.”

Ti vidiki vplivajo na vaše cilje, zato je doseganje teh ciljev bolj zapleteno, kot ste pričakovali. Vendar ni vse izgubljeno. Justina z nami deli, da je “usmerjanje pozornosti nekaj, na čemer lahko delamo”, in sicer na podlagi našega življenjskega načrta.

Tukaj sta dva preprosta nasveta strokovnjakinje, s katerima lahko izboljšate svojo koncentracijo.

1
SESTAVITE SEZNAM ŽIVLJENJSKIH PREDNOSTNIH NALOG

Za seznam priporočamo naslednji vrstni red: vaš odnos z Bogom, vaša družina, vaše delo, vaši prijatelji in nazadnje vaši hobiji.

Nato za vsako od teh področij zapišite določene naloge, ki so za vas pomembne. Na področju vašega odnosa z Bogom je to lahko jutranja molitev, na družinskem področju pa priprava skupnega zajtrka, da lahko s svojimi družinskimi člani preživite kakovosten skupni čas.

Tako nadaljujte s seznamom za vsa področja. Če boste zapisali te točke oziroma naloge, boste lažje vedeli in načrtovali, koliko pozornosti morate nameniti vsaki izmed njih.

woman-writing

2
DOSLEDNO UPOŠTEVAJTE ČAS, NAMENJEN POSAMEZNIM DEJAVNOSTIM

Na podlagi seznama prednostnih nalog, ki ste ga sestavili prej, zdaj za vsako področje določite čas in se ga držite. V ta namen lahko nastavite opomnik, alarm ali si seznam opravil zapišete v dnevnik ali zvezek, da jih boste lahko odkljukali, ko jih boste opravili.

“Čas za vsako dejavnost se lahko spremeni glede na fazo našega življenja,” pravi Justina, “študent na primer nima enakih prednostnih nalog kot starš ali zaposlen človek”.

Nikoli pa ne pozabite, da mora biti kljub temu, da se prioritete lahko spremenijo, vse osredotočeno na popoln Božji načrt za vas.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katarina Berden.

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.