Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

8 načinov, kako lahko moški obogatijo prijateljstva

Dwóch mężczyzn idzie po trawiastym zboczu góry

Zivica Kerkez | Shutterstock

Cerith Gardiner - objavljeno 16/03/24

Če želite dobiti nove prijatelje ali okrepiti trenutna prijateljstva z vernimi prijatelji, vam morda prav pridejo spodnji nasveti

Ob službenih in družinskih obveznostih je včasih težko graditi pomembna prijateljstva, še posebej pri moških.

Vendar je za dobro duševno zdravje zelo pomembno, celo nujno, da smo zmožni imeti prijatelje in svoje težave in misli deliti z nekom, ki ni del družine ali službenega okolja.

Na srečo je v katoliški veri občutek za skupnost nekaj običajnega, saj se združujemo v veri. To lahko seveda vodi do dobrih prijateljstev, kjer se lahko zaupno odpiramo drug drugemu.

Če potrebujete nekaj napotkov, ki vam bodo pomagali okrepiti moške vezi, hkrati pa okrepiti svojo vero, je tukaj nekaj odličnih načinov, kako to doseči:

1
Molite skupaj, ostanite skupaj

Predlagajte, da si vzamete nekaj časa za skupno molitev. Lahko je tako preprosto kot nekaj minut tihe molitve ali skupna molitev pred obrokom ali celo igro. To ustvari prijetno vzdušje, v katerem se moški počutijo bolj nagnjene k temu, da delijo svoje težave ali radosti.

2
Kuharski večer

Zakaj ne bi posebnih praznikov uporabili kot izgovor, da se zberemo in skuhamo tradicionalni katoliški obrok, kot so domače testenine ali krepka enolončnica? Ta dejavnost ne le spodbuja timsko delo in tovarištvo v kuhinji, ampak ponuja tudi priložnost za izmenjavo zgodb in smeh ob okusnem obroku.

3
Bratsko povezovanje ob hrani in pijači

Organizirajte tradicionalni “moški večer”. Ne glede na to, ali je to ob pivu (ali še bolje ob brezalkoholnih pijačah) ali med peko na žaru, lahko sproščene priložnosti, kot je ta, vodijo tudi do globljih pogovorov.

4
Pustolovščine na prostem

Organizirajte enodnevni izlet in se odpravite na pohod, kampiranje, ali ribolov v naravi. Preživljanje časa na prostem omogoča priložnost za pogovore ob uživanju v lepoti stvarstva. Lahko celo vključite trenutke razmišljanja in molitve sredi spokojnega okolja.

5
spoved

Iti k spovedi ni vedno na vrhu našega seznama opravkov, nekaterim ljudem je celo težko ali zastrašujoče vstopiti v spovednico. Vendar spovedovanje grehov ni dobro samo za dušo, ampak osvobaja tudi naše srce.

Drug drugega lahko spodbujate tako, da si na dnevni red določite čas za skupen odhod k spovedi. Potem ko ste vsi prejeli zakrament, lahko nadaljujete dan z na novo očiščeno dušo in duševnim mirom.

6
Bralni krožek z duhovnim pridihom

Ustanovite bralno skupino, ki se osredotoča na katoliško literaturo ali knjige o duhovni rasti. Izmenično izbirajte knjige in o njih razpravljajte. To je priložnost, da poglobite svojo vero, medtem ko se povezujete na osebni ravni prek skupnih vpogledov in razmišljanj.

7
Skupni dobrodelni projekti

Skupaj opravite prostovoljno delo v lokalni skupnosti ali pri katerikoli drugi dobrodelni akciji. Služenje drugim krepi vezi, ko si prizadevate za skupni cilj, da bi pozitivno vplivali na svojo skupnost. Poleg tega nudi priložnost za razvijanje sočutja in solidarnosti, kar uči katoliška vera.

8
Duhovne vaje

Če lahko najdete čas stran od družine in dela, je duhovni umik čudovit način za vzpostavitev trajnih prijateljstev in razmislek o vaši veri. Čeprav si je morda za to težko vzeti čas, če imate družinske obveznosti, je to nekaj, kar je resnično vredno poskusiti, če je to mogoče.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katarina Berden.

Tags:
odnosiprijateljstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.