Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

8 vprašanj, na katera bi moral odgovoriti vsak zaročeni par

PARA W ŚWIĘTA

Shutterstock

Catholic Link - objavljeno 19/12/17

Še ne morete odgovoriti na katero od spodnjih vprašanj? Potem še enkrat dobro premislite, preden naredite korak k zaroki ali poroki

Zaljubljenost, ta neverjetni čas, poln čustev, strasti, presenečenj. Vse okoli nas nam govori o ljubezni. Hkrati je to čas priprave in dozorevanja, v katerem se par spoznava. Partnerja hodita po poti proti vseživljenjski zavezi drug drugemu.

V tem procesu – ki je vzvišen, a hkrati tudi nevaren – se zdi, kot da strah zaobljubiti se stvarem, ki so v očeh drugih ljudi lahko tvegane, sploh ne obstajal. Kajti ko smo z ljubljeno osebo, kaj hitro lahko obljubimo, da bo “za vedno”.

“Za vedno” … Ampak, ali bo uspelo? Kako naj vemo, da ta “za vedno” resnično ima prihodnost? Spodaj je v pomoč nekaj vprašanj, na katera bi si vsaka zaročenec in zaročenka morala odgovoriti, preden se podata na pustolovščino, ki ji pravimo zakon.


YOUNG COUPLE

Preberite še:
Desetkrat NE za dober zakon


COUPLE STARING

Preberite še:
Šest slabih navad, ki vam lahko uničijo zakon, in kako se z njimi spopasti

1. Zakaj ljubite?

Dobra definicija ljubezni je “zmožnost narediti nekaj za drugega”. Podariti se. Popolnoma. To seže dlje od samega čustva. Živim, živiva to podaritev? Je to razlog najine ljubezni? Splača se razmisliti o tem.

RINGS;PALMS;MARRIAGE
TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

2. Boste sposobni ljubiti tudi ob teži vsakodnevne rutine?

V obdobju zaljubljenosti je najtežje biti ločen od ljubljene osebe. A sčasoma se prikradejo v odnos rutina, utrujenost in skrbi. Ste sposobni izraziti ljubezen tudi, ko niste pri volji in ko je treba opraviti druge, bolj pomembne stvari?

3. Boste ostali ob ljubljeni osebi tudi v težkih trenutkih?

Zakon niso večni medeni tedni. In “težki trenutki” niso le čas smrti ali bolezni. Dnevi slabe volje, prerekanja, fizična utrujenost … Vse to je del življenja para. Ste pripravljeni prenašati omenjene težave ob ljubljeni osebi in biti z njo prijazni, nežni, razumevajoči, darežljivi?

KŁÓTNIA MAŁŻEŃSKA
Shutterstock

4. Kakšni starši želite biti?

Pomembno je da se v obdobju pred poroko pogovorite o vrednotah, ki jih želite posredovati otrokom. Katerim načelom bodo sledili? In kakšen je vaš odnos do odprtosti za življenje? Na katerem mestu bodo otroci v vaši hierarhiji vrednot? Te stvari niso spontane, treba se je pogovarjati o njih, jih načrtovati in udejanjiti. Ne pozabite, da je starševstvo del zakona.

5. Ste pripravljeni odpustiti in prositi odpuščanja?

Že v času zaroke je mogoče in tudi nujno utrjevati sposobnost prositi odpuščanja in odpustiti, ne glede na to, kdo ima prav. Ti dve stvari lahko rešita zakon, njuna odsotnost pa ga lahko uniči. In ko je potrebno, nikoli ne pojdite spat, ne da bi odpustili ali prosili za odpuščanje.

6. Boste pripravljeni ljubljeno osebo vzdrževati, ko bo to potrebno?

Na več načinov lahko zastavimo to vprašanje. Čustveno – boste imeli potrebno potrpljenje, da boste prenašali ljubljeno osebo, ko se ona iz kakršnegakoli razloga ne bo mogla vzdrževati? Ji boste stali ob strani, ne da bi kaj zahtevali v zameno? Ekonomsko – če bo ljubljena oseba brezposelna, bolna ali bodo šli načrti za zakon po nenačrtovani poti, boste pripravljeni vzdrževati družino?

KOCHAJĄCE SIĘ MAŁŻEŃSTWO
Shutterstock

7. Ali se res morate poročiti?

Številni pravijo, da je poroka le “neki papir”, družaben dogodek. Ampak, kaj pa pomeni vam? Tudi o tem se je pomembno pogovoriti. Zares verjamete, da je zakon poslanstvo, zakrament, pot svetništva v dvoje?


CHILDREN

Preberite še:
Kako doseči, da bodo vaši otroci redoljubni?

8. Boste molili zanjo/zanj?

Bolj ko ljubite Boga, bolj in bolje boste lahko ljubili drugega. Bog nas namreč uči ljubezni, izročanja, ponižnosti, darežljivosti, potrpežljivosti. Da boste rasli v podarjanju sebe drugemu, morate rasti v izročanju Bogu.
Preberite še:
10 učinkovitih načinov, kako otroka zaščititi pred stresom

Za konec

Ne ustrašite se vseh teh vprašanj in naj vas ne bo strah poroke in zakona. Čas zaroke je namenjen temu, da se pripravita in urita za zakon. Pomembno je priti do poroke z zavestjo, da ne bo lahko, da ne bo vedno vse posejano z rožicami, a da bo pot čudovita.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila portugalska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Maja Pintarič.

Tags:
odnosizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.