Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako sporočiti slabo novico ljubljeni osebi?

RECEIVING BAD NEWS

G-Stock Studio | Shutterstock

Dolors Massot - objavljeno 22/10/20

Realnosti ne moremo spremeniti, toda tistemu, ki se mora soočiti z bolečo novico, smo lahko v veliko pomoč

Bolečina je sestavni del vsakega življenja. Verjetno boste vsaj nekajkrat v svojem življenju v vlogi tistega, ki bo moral sporočiti slabe novice. In pomembno je, da ste na to pripravljeni.

Kako sporočiti bolečo novico?


WOMAN READING NEWS

Preberite še:
Vas prebiranje novic spravlja v slabo voljo? Poizkusite tole

Psihično se pripravite

Preden sporočimo slabo novico, moramo podatke preudarno pretehtati. Razmisliti moramo o vsebini novice in njenem obsegu. Kako pomembna je za sogovornika? Kako se običajno odzove na tovrstne novice? Kaj lahko storimo, da bo novico čim bolje prenesel?

Pri pripravi premišljujmo o besedah, ki jih bomo uporabili. So namreč ključne. Prav tako tudi ton, s katerim bomo govorili. Izogibajmo se očitkom ali dvoumnostim. Vnaprej predvidite odgovore na vprašanja, ki vam jih bo oseba zagotovo postavila.


WOMAN SUFFERING

Preberite še:
Vprašanje, ki bi ga morali zastaviti tistemu, ki trpi

Poiščite pomoč

Pomislite, če vam lahko nekdo pomaga na pravi način sporočiti bolečo novico. Lahko je družinski član, s katerim ima oseba več stikov, ali strokovnjak (zdravnik, psiholog, pravnik …).

Dobro je dobiti strokovne nasvete, včasih pa je še bolje, če so prisotni v trenutku, ko sporočate novico. Vse slabe novice nimajo enakih značilnosti: odločiti se morate, ali je dobro, da poleg vas ob podajanju novice stoji še nekdo, ki ni del družinskega ali prijateljskega okolja, a lahko zaradi čustvene razdalje zagotovi razumnost in objektivnost.


UPSET WOMAN

Preberite še:
Zakaj je samopomilovanje smrtonosen strup in 3 zdravila zanj

Nadzorujte čustva

Obveščanje o slabih novicah pogosto pomeni tudi posredovanje nečesa, kar je tudi nas razburilo. Če se bomo pogovarjali z družinskim članom ali prijateljem, je zelo možno, da se to zgodi.

Osredotočite se na sogovornika in se potrudite, da bo vaš pogovor poln mirnosti in podpore. Na tak način boste spodbudili empatijo in naklonjenost, torej ljubezen.
Preberite še:
10 temeljnih pravil dobrega pogovora

Pokažite empatijo

Če ste preudarni, pomeni, da dobro rešite to težavo, da poskušate hkrati obveščati in ozdraviti. Ni treba, da ste kot kirurg, ki vzame skalpel, reže, šiva in se nato umakne. Govorimo o človeških odnosih, zato morate biti tam za osebo, ki doživlja slab trenutek v svojem življenju. Prav ta oseba je tista, na katero bi bilo treba usmeriti vašo pozornost: dramatiziranje, da bi dokazali, da zadeva vpliva tudi na nas, v takšnih trenutkih ni na mestu.

Bodite empatični: postavite se na mesto drugega, v njegove čevlje.


SAD WOMAN

Preberite še:
Ste zelo empatični? To ima dobre in slabe plati

Pokažite, da želite res pomagati

Harvardska študija kaže, da ljudje, ki prejemajo slabe novice, ponavadi zavzamejo negativno držo do osebe, ki jim jo je sporočila. A ista študija kaže tudi, da je drugače v primeru, “ko se prejemniki zavedajo dobrohotnosti motivov tistega, ki jim je sporočil novico”.

To ne velja le za slabe novice, ampak tudi za kazen ali ugotovitev, da je nekdo storil nekaj narobe in bo to popravil (ko otrok sporoči slabo oceno svojim staršem).

Preden sporočimo slabe novice, moramo drugi osebi pokazati, da lahko računa na nas, da ji bomo to novico povedali v njeno dobro.

Sogovorniku mora biti vedno jasno, da smo ga pripravljeni podpirati. Lahko ga vprašamo, kako se počuti, začnemo pogovor, ki je lahko v olajšanje, ali ga pustimo, da sam premisli stvari, vendar vedoč, da smo tam in da ga še naprej podpiramo. Oseba mora biti svobodna pri izbiri, kaj je zanjo najboljše.

Ni dobro govoriti in se pogovarjati brez tišine. Ko sporočamo slabe novice, ljudje potrebujejo besede, a tudi samoto za razmislek in molitev.


RELAXING

Preberite še:
So slabe novice povsod okoli vas? Poskrbite, da vam ne bodo prišle do živega

Odrecite se lažem

Nobena laž ni dobra izbira. Da bi se druga oseba zavedala obsega slabe novice, morate govoriti resnico.

Študija univerze Brigham Young dokazuje, da ljudje želimo odkrit pogovor, ko se nam sporočajo slabe novice.

Morali bomo najti pravi trenutek in če ugotovimo, da nam to ne bo uspelo, moramo ta trenutek pripraviti. Poiščite trenutek, ko okrog sogovornika, ki mu sporočate slabo novico, ne bo več ljudi, kot je nujno potrebno.

Laganje zato, da se bo oseba počutila bolje, kaže na pomanjkanje pravičnosti.

Otrokom se ne bojte govoriti resnice, čeprav je treba pogovor prilagoditi njihovi stopnji zrelosti in njihovi sposobnosti razumevanja novice.

Govorite v umirjenem in ljubečem tonu

Bodite neposredni. To ne pomeni, da morate biti agresivni, hladni ali oddaljeni. Lahko posredujemo slabe novice, a drugo osebo moramo pripraviti z besedami “Moram ti povedati nekaj pomembnega” ali “Moram ti razložiti nekaj, kar moraš vedeti”.


PRZYJACIÓŁKI

Preberite še:
Nasveti za globok pogovor s prijateljem

Odprite vrata upanju

Ko sporočate slabe novice, nikoli ne smete ustvariti vtisa, da je vse izgubljeno in da ni vredno živeti naprej. To je napačno.

Imeti moramo pripravljene besede upanja in poudariti, da “bo to slabo minilo”, če pa gre za nekaj nepopravljivega pa spregovoriti o stvareh, v katere veruje ta oseba, na primer vera v večno življenje ali Božjo previdnost, ki je ljubeča skrb Boga do vseh nas.

V drugi osebi lahko pomagamo prebuditi željo, o tem da se pogovori z Bogom. Spomniti jo moramo, da za vsakim dogodkom vedno stoji Božja ljubeča roka, kar lahko tej osebi pomaga premisliti o težavah in se z njimi soočiti na bolj pozitiven način. Vredno je Boga vprašati, zakaj se je nekaj zgodilo in vredno je pogledati na križ, da se globlje približamo skrivnosti bolečine.

Pomagajo tudi drugi bolj humani, a enako plemeniti razlogi: razmišljanje o družini, o dobrem v določeni osebi … To so motivacije, ki bodo pomagale črpati moč iz šibkosti. Koliko staršev je izšlo iz finančnega neuspeha, ker so mislili na svoje otroke! In koliko jih je objokovalo smrt sorodnika, a so ostali močni zaradi ljubezni do svoje družine, ki je odvisna od njih.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


Seyed-Mohammad-Mahd

Preberite še:
Krščanski spreobrnjenec iz Irana: “Sveto pismo je vse, kar imam”


Michael Beynon

Preberite še:
Mladenič, ki je kljub dvomom zdravnikov pretekel londonski maraton


IN-LAW - FAMILY - COUPLE

Preberite še:
5 predlogov za može, s katerimi lahko postanete izvrsten zet

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.