Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

7 korakov, kako se naučiti sprejeti zahtevne odločitve

LABIRYNT

ra2 studio | Shutterstock

Cecilia Pigg - objavljeno 10/07/21

Ti koraki vam bodo pomagali pri razločevanju v vsaki situaciji

Je pred vami pomembna odločitev? Morda razmišljate o novi službi ali o selitvi. Morda se odločate o tem, ali prekiniti razmerje ali vztrajati v njem. Ali pa o tem, ali nadaljevati študij ali ne. Ne glede na to, za kakšno odločitev gre, pred vami je sedem korakov, ki vam lahko pomagajo, da bo proces odločanja manj mučen in bolj osvobajajoč.

1Naredite seznam prednosti in slabosti

Pripravite si list papirja in svinčnik in si zabeležite vse pozitivne razloge za spremembo, ki se jih domislite, prav tako pa zapišite tudi vse negativne vidike odločitve.

2Prosite za nasvet ljudi, ki jim zaupate

Izberete lahko eno izmed dveh možnosti: lahko jih neposredno vprašate, kaj menijo, da bi morali storiti v situaciji, v kateri ste; lahko pa z njimi o svoji odločitvi ne govorite in jih le vprašate, kako so se oni odločili, ko so bili v podobni situaciji. Ali poznate koga, ki je v srednjih letih zamenjal službo? Povprašajte to osebo, kako je prišla do te odločitve. Potrebujete nasvet v zvezi s svojim razmerjem, pa ne želite razkriti vseh podrobnosti? Povprašajte nekoga, ki ga spoštujete, kako se je odločal v svojih preteklih razmerjih.

3Predstavljajte si, da ste že sprejeli odločitev, in si zamislite, kako bi bilo

Kako bi bilo, če bi se dejansko preselili? Predstavljajte si, da ste v novem kraju, in kakšne spremembe in priložnosti bi to prineslo. Če vam je bilo težko napisati seznam prednosti in slabosti, potem vam bo ta korak lahko pomagal, da boste seznam dopolnili.

4Ugotovite, kako se počutite

Kakšne občutke imate o spremembi, o kateri razmišljate? Kakšne občutke imate o svoji trenutni situaciji? Poimenujte jih in jih zapišite. Groza, tesnoba, vznemirjenje, nemir, razočaranje, obup, veselje, mir in tako naprej. Ko se zaveste svojih negativnih občutij, poskusite določiti, od kod prihajajo.

Če vas odločitev, da bi nekaj spremenili, navdaja z grozo in negotovostjo, na papirju pa se zdi, da bi sprememba prinesla več pozitivnega, si pobliže oglejte te občutke. Vas je strah spremembe, ker je neznano pač – neznano? Ali pa gre za kaj več? Po drugi strani pa – če vas ena izmed možnosti navdaja z mirom in veseljem, je odgovor lahko na dlani. Ne odločajte se po občutkih, vendar pa vam lahko prav ti pomagajo videti, kaj vas odvrača ali pa nagiba k določeni odločitvi.

5Izberite možnost, h kateri se nagibate, in razmislite o najslabšem možnem izidu

Kaj pa če sprejmete odločitev, o kateri razmišljate, in potem vse propade? Kaj če bo potem življenje slabše in ne boljše? Boste zmogli to prenesti in živeti s tem?

6primerjajte prednosti in slabosti z nasveti

Čas je, da vse skupaj pretehtate. Primerjajte seznam prednosti in slabosti z vsemi nasveti, ki ste jih prejeli, ter dodajte še svoje občutke ob odločitvi. Vprašajte se: “Ali v tej odločitvi iščem Jezusovo voljo?” in “Kako lahko rečem Jezusu ‘da’ bolj v polnosti?” Naj vas ta vprašanja vodijo v tem končnem koraku razločevanja.

7molite – in se nato odločite

In zdaj je čas za odločitev. Sprejmite jo in nato takoj ukrepajte. Lahko ste mirni, saj veste, da ste skušali prav razločevati. Prosite Boga, naj vam pokaže, če to ni njegova volja. In nato pojdite naprej v zaupanju. Morda bodo drugi ljudje dvomili o vaših odločitvah, a naj njihovi dvomi ne omajajo vašega miru. Oni niso šli skozi vaš proces odločanja. Naredili ste najboljše, kar ste zmogli: premišljeno ste se odločili. Zdaj pa dajte Bogu prostor, da bo nekaj naredil iz tega.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.